Maya-magi i Mexico

De drøyt tyve mayaruinene i Palenque er et imponerende skue. Men rundt bygningene som er gravd frem ligger ytterligere omlag tusen til under jorda i jungelen.

Vakre omgivelser og unik arkitektur, det er belønningen om man følger i mayafolkets fotspor i Mexico.

PALENQUE OG TULUM, MEXICO (ABC Nyheter) Selv om solen legger seg varm og klam over landskapet, er de bratte trappene på pyramidenes sider langt fra forlatte.

Turister med solhatter og vannflasker klatrer møysommelig opp for de høye trinnene for å forevige utsikten fra den historiske bygningens topp.

- Jeg kommer definitivt tilbake! Alt her er utrolig, det er en annen tid, en annen arkitektur. Alle mine venner er misunnelige på meg for at jeg er her, sier meksikanske Francisco (22) som har satt seg for å ta en pust i bakken under skyggen fra et tre.

Vi befinner oss i Palenque, blant ruinene fra en mayaby i staten Chiapas i sørlige Mexico som dateres tilbake til 600-tallet. Etter sitt fall på 1100-tallet ble byen absorbert av jungelen.

Men også etter å ha blitt gravd fram i moderne tid er levningene fortsatt omkranset av grønnske, bugnende sapodillatrær og massiv maghogny.

- Man ser ikke så mye av vår historie i min hjemstat, så det er fantastisk å se hvordan de har klart å bevare det som fins her. De har sperret av noen av bygningene for at de ikke skal ødelegges, men som du ser får man klatre opp på flere av dem, sier Francisco, som kommer fra Hermosillo nord-vest i Mexico.

Les også: Unngå den mexicanske turistfella

- Hit må man reise

Heloise (20) og Elodie (21) fra Frankrike er på vei å gjøre nettopp. De er virkelig imponerte av Palenque.

- Det er utrolig, er man i Mexico må man hit! sier Elodie.

Franskmennene har allerede rukket å besøke en annen meksikansk pyramide som de ikke husker navnet på.

- Men disse i Palenque er mer interessante! Jeg liker at det er så mye jungel rundt omkring, det er vakkert, syns Heloise.

Denne byen var ikke blant mayarikets største men anses som et av de fineste eksemplene på mayaarkitektur og skulpturer som er bevart fra sin tidsepoke.

Les også: Apekvinnen utleveres til Mexico

Magisk ved havet

Utmerkelsen for vakrest beliggenhet må nok derimot gå til levningene i Tulum ved den karibiske kysten i øst, en ti timers busstur fra Palenque.

Her ligger restene av en mayaby omringet av en bymur fra sent 500-tall. Nå som da ligger den ytterst på det tolv meter høye stupet som reiser seg over det skummende turkise havet og de kritthvite korallsandstrendene.

- Det er imponerende hva de kunne bygge uten avanserte verktøy! sier Karen Mulsky som er på ferie fra Wisconsin i USA sammen med sin mann Kurt.

Saken fortsetter under videoen.

Se også: Fant tusen år gamle "alien"-skaller

Uslåelig utsikt

De har også besøkt pyramidene i Cozumel.

- De var fine og interessante, men dette er «amazing», fortsetter Karen, og Kurt er enig:

- Denne utsikten er jo uslåelig. Vi ville virkelig se nettopp disse ruinene siden de er de eneste som ligger ved havet, de er unike på den måten.

Mayabyen i Tulum var en av de siste byene som ble bygget av mayafolket og overlevde nærmere 70 år etter spanjolenes invasjon, da trolig sykdommer medbragt fra Europa satte et dødlig punktum for de som opprinnelig bodde her.

Les også: Slik lager du Tequila Sunrise

Vender tilbake

Miguel (31) har reist hit fra Guadalajara med kjæresten Regina (26). De har begge vært her før men kan ikke få nok av stedet.

- Det har en spesiell energi, det er magisk her, sier han og peker mot klippene som reiser seg opp av havet.

- Men da jeg var her for åtte år siden kunne man gå fritt rundt og gå inn i alle bygningene, nå har de lukket av de fleste, det er synd, sier Regina.

- Men det er bra at de ønsker å bevare stedet, syns Miguel, mens Regina understreker at de gjerne kommer tilbake en tredje gang.

- Vi skulle ikke ha noe imot å komme hit igjen!


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus