En av verdens villeste vulkaner

ETNA: I 3000 meters høyde ligger en stasjon der man kan se Etnas topp på nært hold. (FOTO: Elin Swedenmark)

Dramatiske, farlige og vakre – vulkaner over hele verden lokker til seg turister. Får vulkanene utbrudd, blir interessen enda større.

Fakta om vulkaner

• En vulkan er en geologisk formasjon som dannes når magma (flytende masse på 700– 1350°C fra en planets indre) nærmer seg overflaten, danner et magmakammer, og til slutt bryter gjennom overflaten. Magmaen kan så flyte nedover fjellsiden som lava – eller sendes ut som aske, faste eller delvis smeltede steinblokker, og/eller pyroklastiske strømmer («glødende skyer»).

• Man kjenner til cirka 600 vulkaner som har vært aktive i historisk tid. I tillegg finnes det tusenvis av for lengst sloknede vulkaner.

• Jordsmonnet rundt vulkaner er ofte spesielt fruktbart, derfor kan det være tett befolket her.

(Kilder: Universitetet i Uppsala, Wikipedia, www.iceland.is)

Tre vulkaner verdt en visitt

Thrihnukagigur, Island

Da allmennheten for første gang kunne besøke Thrihnukagigur sommeren 2012, var pågangen enorm. Vulkanen ble åpnes igjen 2013. Første gang noen bega seg ned i krateret, var i 1970. I skrivende stund er ferden ned mer bekvem – man bruker ikke tau, men heis. Besøkende reiser cirka 100 meter ned, etter en 3 kilometers vandring over et lavafelt. Dette er i øyeblikket verdens eneste vulkan med et magmakammer som kan utforskes av turister.

Thrihnukagigur ligger 20 kilometer utenfor hovedstaden Reykjavik. Arrangøren, Inside the volcano, sørger for transfer fra byen.

Vulkanen er åpen fra 10. mai til 31. oktober 2018.

Les mer: www.insidethevolcano.co

Mount Tongariao, New Zealand

Mount Tongariro i New Zealand tar imot flere hundre vandrere hver dag i høysesongen. Men i 2012 fikk vulkanen to utbrudd, for første gang på mer enn hundre år. Ingen ble skadet. Derimot ble både flyplasser og veier tvunget til å stenge på grunn av røyk og aske. Interessen for fjellet er også stimulert av at det har rollen som Dommedagsfjellet i Ringenes Herre-innspillingen.

Les mer: www.nzescape.com/ruapehu-attractions.html

Kilauea, Hawaii

Den yngste av Hawaiis vulkaner, Kilauea, er også en av verdens mest aktive. Den ligger i Hawaii Volcanoes National Park, der man også finner den 4200 meter høye vulkanen Mauna Kea og den 180 meter lange tunnelen Thurstons Lava Tube, som ble skapt av en lavastrøm. Kilaueas siste utbrudd startet i 1983 og pågår utrolig nok fremdeles, i kratrene Puu Oo og Kupaianaha. Her kan man altså se de glødende lavastrømmene. Det anbefales sterkt at man først besøker Visitor Information Station, der man får vite mer om værforhold og risiko.

Les mer: www.ifa.hawaii.edu/info/vis/visiting-mauna-kea

Flere kjente vulkaner

• Cotopaxi, Ecuador

Cotopaxi er en av verdens høyeste aktive vulkaner, og strekker seg hele 5897 meter mot himmelen. Dette er også en av Latin-Amerikas mest besøkte vulkaner. Hadde et utbrudd i 1904, men i 2002 ble en viss seismisk aktivitet registrert. Sist utbrudd var i 2016.

Santorini, Hellas

Forrige gang vulkanen på Santorini hadde et utbrudd, var i år 1625 f. Kr. Øya ble ødelagt, men til gjengjeld ble tre nye øyer skapt: Therasia, Asponisi og Thera (det greske navnet for Santorini). Det siste året har vulkanens magmakammer blitt flere millioner kubikkmeter større. Skal man reise til en vulkan som vokser, gjelder det å være forsiktig, sier vulkanekspert Reynir Bödvardsson ved universitetet i Uppsala.

Vesuv, Italia

Vesuv ligger ved Napoli og er 1277 meter høy. Dens mest berømte utbrudd var i år 79 e.Kr., da byene Pompeii og Herculaneum ble begravet under aske og pimpstein. Det siste utbruddet var i 1944, og man antar at vulkanen vil ha et stort utbrudd i fremtiden.

Hekla, Island

Hekla er den største av Islands vulkaner, og dessuten en av de mer aktive. Ifølge en myte befant helvete seg i den store vulkanen. Hekla ligger 110 kilometer øst for Reykjavik. Geologer overvåker den, ettersom man har oppdaget uvanlig seismisk aktivitet der. Sist utbrudd var i år 2000.

(Kilde: Universitetet i Uppsala)

SICILIA, ITALIA: Man kan gjerne vandre oppover Etnas bratte skråninger, men vi velger i stedet å ta gondolbanen så høyt opp den går.

Når vi kikker ned på dem som sliter seg oppover til fots, kjenner vi at beslutningen var riktig. Sicilias Etna kan konkurrere med mange alpefjell i antall høydemeter.

Her oppe ligner omgivelsene et månelandskap. En stor hvit jeep frakter oss videre, over en bølgende slette i nyanser av grått og svart. I horisonten tårner Etna seg storslagent opp, over 3300 meter høy. Hit kommer turister fra alle verdenshjørner for å beundre Europas største, aktive vulkan.

Les også: Vulkanutbrudd på Etna lyste opp nattehimmelen

(Saken fortsetter under)

RØYK: Turister betrakter røyken som stiger fra et av Etnas kratre. Foto: Elin Swedenmark
RØYK: Turister betrakter røyken som stiger fra et av Etnas kratre. Foto: Elin Swedenmark

I 3000 meters høyde stopper den skumpende bilturen. Lenger opp slipper man ikke, ettersom mennesker ved flere anledninger er blitt drept av lavastein som slynges ut av krateret.

Levende vesen

Passasjerene som stiger ut av bilen, er preget av en viss spenning. Vinden hviner rundt oss, men ellers råder en ladet stillhet. Sola skinner, og vi har fri utsikt mot toppen, der sidene skinner i svart og rødt.

Å stå på vulkanen kjennes som å møte et levende vesen, en gigantisk urtidsdrage. Det er som om fjellet betrakter oss, og ikke omvendt. Stillheten er bedragersk, for vi vet at vulkanen lever, og nettopp denne vissheten øker fascinasjonen.

Les også: Byen der «Dyret» bestemte over liv og død

(Saken fortsetter under)

SPASERTUR: Etna-turister vandrer rundt på lavaen 300 meter under toppen. Foto: Elin Swedenmark
SPASERTUR: Etna-turister vandrer rundt på lavaen 300 meter under toppen. Foto: Elin Swedenmark

Nedenfor oss ser vi de to toppene som en gang ødela byen Catania totalt. Under det kraftigste utbruddet på 1600-tallet omkom over 100.000 mennesker. Men lokalbefolkningen i byene ved vulkanens fot er ikke redde.

– Vi er vant til Etnas nykker. Vi spaserer her, og står på ski her. Og skulle det begynne å strømme ut lava, tror vi at vi vil rekke å evakuere. Men blir det et jordskjelv, vil det nok ikke gå like bra, sier Anna, som bor i Zafferana Etnea.

Jorden rundt vulkanen er spesielt fruktbar, noe som gir fantastiske viner, olivenoljer og sitroner. Derfor fortsetter folk gladelig å bosette seg i nærheten, tross risikoen.

(Saken fortsetter under)

FORRYKENDE VANDRING: Etna damper og ryker, og du kommer tett på naturkreftene. Lavaen som «vulkandamen» slipper ut, blir til fruktbar jord, til glede for landsbyene som ligger rundt. Foto: Fran Fernández
FORRYKENDE VANDRING: Etna damper og ryker, og du kommer tett på naturkreftene. Lavaen som «vulkandamen» slipper ut, blir til fruktbar jord, til glede for landsbyene som ligger rundt. Foto: Fran Fernández

Lokkende fare

Det truende aspektet ved vulkaner ser heller ikke ut til å avskrekke de besøkende. Så vel lokalbefolkning som turister overhører iblant myndighetenes anbefalinger, og våger seg for nær aktive vulkaner.

Naturkatastrofer generelt har denne lokkende effekten: Da meteorittsteinene nylig regnet den over russiske Chelyabinsk, slo byen raskt mynt på hendelsen. Og da vulkanen Tongariro på New Zealand hadde flere utbrudd i 2012, blomstret lokale reisearrangører som aldri før.

Les også: Slik blir Italia-turen enda bedre

En lignende effekt så vi da islandske Eyjafjallajökull hadde et utbrudd i 2010. Den vulkanske asken som spredde seg over Europa, skapte kaos i flytrafikken over hele verdensdelen – men vekket samtidig folks nysgjerrighet.

– Etter utbruddet har interessen økt, og nå vil mange flere se Islands vulkaner, forteller Björn Olafsson, som arbeider med vulkanturisme på Island.

Se video fra da BBC-fotografer havnet midt i en eksplosjon fra Etna:

Inni en vulkan

Björn Olafsson arbeider med prosjektet «Inside the volcano». I 2012 kunne turister reise ned i vulkanen Thrihnukagigur for første gang.

Dette er den eneste vulkanen i verden der man kan besøke magmakammeret, og tilbudet sommeren 2012 ble så populært at mange ekstraturer måtte settes opp. Slike besøk tilbys fortsatt.

Selv begynte Björn Olafsson å interessere seg for vulkaner på grunn av en annen hobby, fjellklatring. Mange av Islands fjell er jo nettopp vulkaner.

– Å reise ned i en vulkan er mektig og overveldende. Det er farger overalt og veldig vakkert. Det er samtidig litt skremmende at det er så stort. Folk som drar ned, sier at det kan minne om en religiøs opplevelse i gigantisk katedral.

Begravet hus

(Saken fortsetter under)

VULKANENS OFFER: Den mektige lavaen har begravet et helt hus i skråningen nedenfor Etna. Foto: Elin Swedenmark
VULKANENS OFFER: Den mektige lavaen har begravet et helt hus i skråningen nedenfor Etna. Foto: Elin Swedenmark

Også utenfra er synet av en vulkan en sterk opplevelse. Vi spaserer over Etnas svarte steiner, og kikker ned i krateret som ble skapt i 2002. Rundt oss sykler en guttegjeng fra Nord-Italia på terrengsykler. Det er bra treningsforhold her oppe, kan de fortelle.

Fjellet viser seg fra en vennlig side i dag. Men på veien nedover passerer vi et hus som er helt begravet i stivnet lava. Bare taket stikker opp. Vi tar det som en påminnelse om Etna, før eller siden, kommer til å våkne igjen.

Les også: Etna har utbrudd

Personvernpolicy