På ølshopping i Frankrike

La Diable Rouge er et paradis for den som liker Belgiske øl.
La Diable Rouge er et paradis for den som liker Belgiske øl.

Lyon er en fantastisk by som mange forbinder med kulinariske opplevelser, fantastiske viner og verdensmesterskapet for kokker - Bocuse d’Or.

ABC Nyheters ølentusiast

LYON, FRANKRIKE (ABC Nyheter): Men, Frankrike er mer enn bare viner, ost og gratinerte snegler. Franskmenn liker også godt øl!

De fleste restauranter og kaféer har et godt utvalg av lokale og utenlandske øl, og særlig liker franskmenn belgiske øl.

I tillegg til dette har de et fantastisk fotballag - Olympique Lyonnais. Det lokale derbyet mellom Lyon og Saint Etienne er et spetakkel av en kamp, anbefales på det varmeste!

Les også: Vår i polhyllene

En øl-opplevelse

Første gang jeg reiste til Frankrike var jeg sikker på at det ikke kom til å bli noe særlig ølopplevelser, så jeg forberedte meg på å smake mange viner - og tok med meg vinbøker og vinatlas.

Etter min første tur på det lokale supermarkedet, skjønte jeg at det ikke kom til å bli noe særlig bruk for vinatlaset - hyllene bugnet av deilige øl!

I de større byene vil du også finne egne butikker som kun selger øl - og de aller fleste er fylt med kvalitetsøl. Eierne er vanligvis veldig kunnskapsrike og engasjerte.

Som oftest kommer man ut med mange flere øl en planlagt. En helt annen opplevelse enn en tur på Vinmonopolet!

Her er to ølbutikker du bør stikke innom hvis du tar turen til vakre Lyon.

Les også: Øl gir ikke øl-mage

Le Fleurs du Malt - trangt, sjarmerende og masse øl!

Det som slår deg når du kommer inn i denne lille butikken i hjertet av Lyon, er at det nesten er utrolig hvor mye øl man kan stappe inn på et så lite område.

Butikken ble startet i 2001 av den hyggelige ølentusiasten Cyril Momer. Du møtes av tunge rockeriff, et berg av esker med øl og små stier som du må lirke deg rundt i for å finne kassen bakerst i lokalet. Her finner du hyggelig betjening som er meget behjelpelig.

Inngangen til Le Fleur de Malt er smal, men innholdet er rikt. Foto: Arne LindbachInngangen til Le Fleur de Malt er smal, men innholdet er rikt. Foto: Arne Lindbach

I Le Fleurs du Malts rikholdige utvalg finner man også norsk øl!

Her får du blant annet kjøpt Nøgne Ø #500 og Brown Ale.

Også danskene er representert med ulike varianter av Mikkeller - blant annet den ekstremt gode Beer Geek Breakfast.

Etter et besøk i denne sjarmerende butikken fikk vi med oss 4 øl vi ble anbefalt å skrive om for norske ølhunder.

Soyeuse Biere Rousse Dette ølet kommer fra et gårdsbryggeri i Lyon. De produserer sine øl fra malt som er selvprodusert og har lagt opp til økologisk drift. Bryggeriet produserer rundt 15.000 liter i året.

Ølet er brunt, er uklart og har et lyst skum som faller relativt raskt. Duften er maltig og domineres av honning, mørk sirup, rug og rosiner. Smaken åpner en kompleks maltkarakter, sødme og lav bitterhet. En mektig og god øl på 6.5 %.

Fire anbefalinger fra Le Fleurs du malt. Foto Arne LindbachFire anbefalinger fra Le Fleurs du malt. Foto Arne Lindbach

Mont Salève Mademoiselle Aramis IPA Bryggeriet La Brasserie du Mont ligger i Haut-Savoie som ligger øst i Frankrike, på grensen mot Sveits og Italia.Dette er også et lite mikrobryggeri som produserer kvalitetsøl i små mengder.

Denne IPAen er brygget med den franske humlesorten Alsace. Ølet er litt oransje og noe uklar. Har et flott skum med godt hold. Dufter søtlig av sitrusfrukter, appelsinskall og mandariner. Ølet har en fin kropp med behagelig sødme som matcher den markante bitterheten. Mye kullsyre, men oppleves likevel som myk. En godt balansert IPA på 6,7 %.

La Luna Cious Pleine Lune er et franskt mikrobryggeri som ligger i den sørlige delen av Rhône. La Luna Cious er en India Pale Ale på 5,7 % som dufter av vannmelon og grapefrukt. Lite maltpreg i duften.

Ølet har en fin mykhet og en litt vandig kropp. Smaker mye av humle, men balanserer fint mot en god maltsødme som minner om vannmelon. La Luna Cious har ikke noe tydelig alkoholpreg og er forfriskende lett å drikke.

Vue sur l’amer Dette brygget stammer fra bryggeriet L’arivoise som ligger i Saint-Agréve. Vur sur l’amer er en IPA som er brygget med mange amerikanske humlesorter, blant annet Centennial og Cascade.

Fargen er dyp kobber med hvit skum som holder seg godt. Dufter kraftig amerikanske humler, mye sitruspreg. Smaker mye humle i starten, men har ikke så mye bitterhet i avsluttningen. Noe karamellpreg fra malten. Fremstår som myk og behagelig å drikke. Vue sur l’amer er en velbalansert IPA på 6,4 %.

Les også: Øl gir deg mange fordeler

La Diable Rouge - et belgisk ølparadis i Lyon.

Som nevnt elsker franskmenn belgiske øl.

Christopher Melin viser frem sitt øl, La Diable Rouge, som bare selges i Lyon. Foto: Arne LindbachChristopher Melin viser frem sitt øl, La Diable Rouge, som bare selges i Lyon. Foto: Arne Lindbach

Innehaveren av La Diable Rouge, ChristopherMelin har drevet sin belgiske ølbutikk i 16 år og kan det meste som er verdt å kunne om belgiske øl.

Butikken, som ligger i bydelen Croix-Rousse, er velfylt og godt organisert. Her finner du det meste av belgiske trappistøl og abbey ale. Flaskene varierer fra små 0,33 til store magnumflasker på 3 liter!

I tillegg til alle de belgiske godbitene, selger også butikken sitt eget øl - La Diable Rouge. Dette ølet produseres også i Belgia, men du får bare kjøpt det i Lyon.

Vi har testet noen av godbitene du finner i butikken. Vi testet to ekstra humlete belgiere og selvsagt butikkens eget øl.

Duvel Tripel Hop 2013 I Norge får man kjøpt det svært forførende ølet Duvel på vinmonopolet. Dette er en nær slektning som har mere av alt - og som fremstår som enda mer forførende.

Duvel Tripel Hop er brygget med tre forskjellige humler og hvert år bytter bryggeriet en av humlesortene ut. Årets versjon tørhummles med den japanske sorten Sorachi Ace.

Ølet er lys gyldent med hvitt skum som ikke er like skumfast som på originalen. Duften er fylt med gress og sitrus og en blomsterduft som minner om syriner. Smaken er fruktig og forfriskende med melon og honning fra humlen. Dette balanseres flott mot en fin sødme og en anelse syrlighet, samt en behagelig bitterhet.

På tross av sine 9,5 % er det så og si intet alkoholpreg.

Hoppus Bryggeriet Brasserie lefèbvre brygger denne belgiske IPA’en som er humlet med 5 ulike humlesorter.

Ølet er lyst gylden og har et massivt skum. Dufter masse blomster, et hint av gjær, gress og litt krydret.

Er fruktig i starten med en litt tørr finish. Veldig lav bitterhet i forhold til forventningene. Smaker mye blomster, litt epler og har mange fine lyse malttoner som blandes fint med den flotte humlingen.

Fremstår mer som en belgisk strong ale enn en IPA, men er veldig god og lettdrikkelig på tross av sin 8,3 %.

Le Diable Rouge Denne røde djevelen er en sjeldenhet som du bare får

kjøpt i Lyon. La Diable Rouge er mahognifarget og har et fint skum med godt hold.

Ølet har voldsomme 9,2 % og er en drikke som bør nytes fra et klokkeformet glass. Dufter mye malt, karamell og toffée, litt grønne epler, litt røde bær og et hint av sjokolade.

Smaken er veldig rund og mye, søtlig og karamellpreget. Fremstår som vinøs og tankene bringes nærmest mot en cognac. På tross av dette er et veldig sterkt øl så er det et øl som er lett å drikke.

Behagelig karbonert og lav bitterhet. Dette er en øl som vil kunne utvikle seg mye ved lagring.

Lyon er en flott by for shopping, kultur og kulinariske opplevelser - og ikke minst kan du smake flotte øl og se god fotball!

Personvernpolicy