Meny

Det går rundt og rundt i Napoli

Sykkelritt og pizza på menyen

Lokal stolthet over en verdensberømt gastronomisk tradisjon.
Når Italias tradisjonsrike etappeløp Giro d’Italia starter i Napoli 4. mai, er det et ulikt par fra sportens og gastronomiens verden som for en kort stund går hånd i hånd.

NAPOLI, ITALIA (ABC Nyheter): Hva sykkelritt og pizza har med hverandre og gjøre? «Ikke noe, eller svært lite» vil muligens de fleste svare. Svaret er teknisk sett korrekt, men likevel ikke.

I hvertfall ikke 4. mai når i alt 198 ryttere fra 22 forskjellige lag sadler opp til 96. utgave av Italias berømte og tradisjonsrike Giro d’Italia.

Det skjer i pizzaens hovedstad Napoli, hvor det ulike paret – sykkelkunst og pizzabakeri – sånn for en stund passer som hånd i hanske.

Les også: Ta fem om dagen på italiensk

Ekstrem nytelse

Gjennom århundreder har Napoli vært synonymt med muligheten for ekstrem pizzanytelse. Det er her den runde skiven angivelig ble oppfunnet. Og det er derfor også denne byen er hjemsted for hundrevis av pizzeriaer.

ABC Nyheter har besøkt fem av de mest kjente og tradisjonsrike. De kan også besøkes selv om det ikke er sykkelritt i byen.

Men èn advarsel bør fremmes før man setter seg til bordet i Napoli: Har du først fått smaken på en napolitansk pizza, ja da vil en pizza alle andre steder i verden trolig aldri bli det samme.

Les også: Gjenoppbygger italiensk idyll

Pris på bunnen

Pizzeria Di Matteo, Via Tribunali 94

Via tribunali, en av Napolis eldste gater, ligger midt i byens pulserende hjerte og er blant annet kjent for sine mange imponerende monumenter og historiske palasser.

Her finner man imidlertid også en vaskeekte pizza-institusjon; Di Matteo som siden 1936 har laget de velsmakende runde skivene over disken.

Stedet er særlig populært på grunn av forholdet mellom pris og kvalitet. Førstnevnte er i bunnen og sistnevnte på topp. Fra menyen kan man velge mellom 40 forskjellige pizzaer, blant annet den nye Pizza Hamsik som Di Matteos pizzaboss Salvatore har lansert til ære for den lokale fotballklubbens slovakiske superforward.

Hos Di Matteo utgjør veggpynten aller nådigst av et gammel, falmete bilde av legenden Maradonna. Glem derfor alt om hyggekonsept, men gled deg over en gedigen rustik Napoliø-atmosfære og en pizza som virkelig smaker.

Les også: Vingårder rundt hver sving

Spartanske lokaler

Pizzeria Da Michele, Via Cesare Sercale 1/3

Det er absolutt ikke noe som minner om chikt eller in i napolis sentrale og litt lurvete Forcella-kvarter. Men området har en institusjon. Navnet er Pizzeria Da Michele, og stedets popularitet er så høy at du må starte med å trekke kølapp. Og så venter du utenfor til det blir frigjort plasser inne i dette legendariske pizzatempelet.

Her snakker vi om la Napoli verace, det ekte Napoli, det folkelige Napoli, det interklassisistiske Napoli, hvor alle – universitetsprofessorene, arbeiderne, studentene, italienske og utenlandske turister – kommer.

Det er bare to forskjellige pizzaer på menyen: Byens eldste, Pizza Marinara – med tomat, hvitløk, olivenolje og oregano – og den legendariske Pizza Margherita, som begge kan nytes i spartanske og usofistikerte lokaler.

Et pizza-must i Napoli siden 1906.

Les også: Europas ukjente øyperler

Lyser av nytelse

Il Pizzaiolo del Presidente, Via Tribunali 120/121

Kalenderen viste 9. Juli 1994 og gjesten het Bill Clinton. Han var i Napoli i forbindelse med G7-toppmøtet og ville naturligvis ikke snyte seg selv for den berømte napolitanske pizzaen.

Bildet av Bill Clinton med en dampende pizza og et ansikt som lyser av nytelse gikk verden rundt, og på Pizzeria Cacialli var de faktisk så stolte at de der og da skiftet navn til Presidentens Pizzabakeri.

Her finner du seks forskjellige pizzaer til priser som er så lave at de ikke er verdt å skrive hjem om. Teamet hos Presidenten er innehavere av en Guinness-stor pizza med en diameter på 5,19 meter.

Autentisk, kultaktig og veldig napolitansk.

Les også: Godt vær på reisen

Pizza-laboratoriet

Pizzeria Port’Alba, Via Port’Alba 18

Bare et steinkast fra den sentrale Piazza Dante ligger Napolis eldste pizzeria, Pizzeria Port’Alba. Allerede i 1738 startet stedet som laboratorio di pizza, det vil si pizzabakeri.

Hit kom lokale pizzaselgere og hentet pizzaer som de så solgte på gater og i streder i Napoli. Først i 1830 – hele 31 år før samlingen av Italia – ble Port’Alba til et dedikert pizzeria.

Stedets eier, Gennaro Luciano, forteller stolt om en lang rekke berømtheter som Italias tidligere statsminister Fransesco Crispi, filosof og forfatter Bernedetto Croce, forfatter og politiker Gabriele d’Annunzio og den kjente napolitanske dikteren Salvatore Di Giacomo – alle har vært hyppige gjester i det gamle pizzariet.

Et hyggelig sted hvor stikkordene er autentisitet og tradisjon.

Les også: Verdens beste strand ligger i Italia

Dronning-pizza

Brandi, Salita S.Anna di Palazzo 1-2

Og bare et frisbeekast fra byens elegante Chiaia-kvarter finner man en annen historisk pizzainstitusjon, Brandi, som har eksistert siden 1780.

Det var her den berømte Pizza Margherita ble oppfunnet. Året var 1889 og kong Umberti I og dronning Margherita var på besøk i Napoli. Til ære for dronningen lagde pizzabakeren Raffaele Espostipo en tricolore-pizza bestående av røde tomater, hvit mozzarellaost og grønne basilikum-blader.

Den falt så vel i smak hos dronningen at den øyeblikkelig ble oppkalt etter henne. Dronning Margherita selv er forlengst havnet i historiebøkene, mens pizzaen med hennes navn har gått sin seiersgang over hele verden.

Brandi er helt sikkert den mest elegante av disse fem pizzeriaene. Husk bordbestilling.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus