Gjenåpner historisk landemerke

142 millioner kroner har det kostet og fem år har det tatt. Lørdag gjenåpner Sør-Koreas fremste nasjonalskatt, den 600 år gamle byporten Namdaemun, fem år etter etter at landemerket ble totalskadd i brann. Foto: AP / NTB scanpix.
142 millioner kroner har det kostet og fem år har det tatt. Lørdag gjenåpner Sør-Koreas fremste nasjonalskatt, den 600 år gamle byporten Namdaemun, fem år etter etter at landemerket ble totalskadd i brann. Foto: AP / NTB scanpix.

Sør-Korea gjenåpner landets fremste nasjonalskatt, byporten Namdaemun, fem år etter at det 600 år gamle landemerket ble totalskadd i brann.

SEOUL, SØR-KOREA: 142 millioner kroner har det kostet og fem år har det tatt. Lørdag gjenåpner Sør-Koreas fremste nasjonalskatt, den 600 år gamle byporten Namdaemun, fem år etter etter at landemerket ble totalskadd i brann.

Det melder AFP relaxnews.

- Ved hjelp av tradisjonelle teknikker og materialer har vi gjort vårt ytterste for å gjenoppbygge porten, forteller den sørkoreanske riksantikvaren Kang Kyung-Hwan.

Les også: PSY skal lokke turister til Sør-Korea

Gjenoppbyggingen av den sentrale byporten i Seoul er en av de mest omfattende og dyreste restaureringsprosjektene som noen gang er gjort i Sør-Korea. Omlag 35.000 personer, deriblant 1000 håndverkere, har vært involvert i arbeidet.

I den grad det har vært mulig har man forsøkt å benytte originalt byggemateriale. 22.000 takstein har blitt laget for hånd.

Den to etasjer høye trestrukturen ble opprinnelig reist i 1398 og hadde overlevd både andre verdenskrig samt Korea-krigen da den ble påsatt i februar 2008.

Les også: Du tror det ikke selv om du ser det

Den ødeleggende brannen sendte sjokkbølger gjennom landet og fikk sørkoreanerne til å flokke til de forkullede restene av byporten for å legge ned blomster.

En 69 år gammel mann ble senere pågrepet for å ha satt fyr på det historiske landemerket. Motivet skal ha vært hevn etter å ha fått det han mente var for lav kompensasjon for ekspropriasjon av et landområde han eide.

Den nye porten, som altså åpner opp for turister lørdag, skal ifølge sørkoreanske myndigheter være fullt utstyrt med infrarøde kameraer og toppmoderne brannsikring.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus