Europaferie på lavbudsjett

Utsikten er som regel gratis. (Foto: Line Stensland Haglund)
Utsikten er som regel gratis. (Foto: Line Stensland Haglund)

Europa er et populært reisemål, men hvorfor betale mer enn nødvendig?

Priseksempel én måned fri reise i Europa

Ungdom (under 26 år): 3.219 kr

Voksen 2. klasse: 4.869 kr

Voksen 1. klasse: 7.651 kr

Senior 2. klasse: 4.388 kr

Senior 1. klasse: 6.896 kr

Kilde: NSB.no

Ved å velge de riktige stedene å overnatte og vurdere de billigste transportmidlene kan tusenlapper bli spart.

Velg ulik transport

Redaktør i reisemagasinet Vagabond, Helge Baardseth, sier at han ofte velger en kombinasjon mellom tog og fly når han skal ut og reise i Europa.

– Det gir meg en frihet innenfor rimelige økonomiske grenser. Det er ofte billigst å fly ut og ta toget hjem, sier Baardseth til DinSide.

Interrail var noe «alle» gjorde på 80-tallet, men fortsatt er det en av de billigste måtene å reise på. Velger du i tillegg å reise om natten, sparer du i penger på overnatting.

Prisen avhenger av hvor lenge du vil reise og alder på reisende, samt om du vil reise på første eller andre klasse. For eksempel kan du velge mellom å reise så mye du vil innenfor en måned, 22 dager eller ti dager.

NSB operer med de internasjonale prisene for interrail.

Men ikke spar på reiseforsikring: Det er ikke alle forsikringer som dekker alle typer aktiviteter

Lavprisfly og haiking

Ønsker du å fly må du huske å sammenligne prisene hos de ulike flyselskapene. Et godt hjelpemiddel kan være nettjenester som expedia.no som kan søke etter de billigste billettene for deg fra flere aktører.

Ryanair og Norwegian kommer ofte godt ut på reiser fra Norge, og merk også at lavprisselskapet Easyjet starter flyvninger fra Bergen i mai.

– Er du virkelig short når det gjelder penger kan du gå inn på haikeren.no. Haiking var noe vi gjorde da jeg var ungdom, men det blir nå sett på som litt farlig. Via Haikeren blir det hele mer formalisert og det kan bli en hyggelig tur både for sjåfør og passasjer, tipser Baardseth.

Les også: Slik blir flyreisen billigst

Bo hos andre

Billige hoteller finner man gjerne ved jernbanestasjoner eller via nettsider som hostels.com.

Baardseth forteller om en av sine favoritter:

– Jeg har blitt glad i wimdu.no. Der finner du rom og leiligheter over hele verden, sier han.

Den aller billigste er om du tør prøve såkalt sofasurfing . På nettsteder som coachsurfing.org kan du finne mennesker som åpner huset sitt så turister kan sove der en eller flere netter for niks og ingenting. I blant lånes det ut oppredde senger, mens andre krever at du har med sovepose for bruk av sofaen.

Les også: Derfor bør du bestille hotellrom direkte

Spar penger på Europaferien med enkle grep. (Foto: Line Stensland Haglund)Spar penger på Europaferien med enkle grep. (Foto: Line Stensland Haglund)

Et godt alternativ kan være privatpersoner som leier ut leiligheter og rom til en rimelig pris. I likhet med Wimdu er det også hos tjenester som Airbnb muligheter for å finne meget rimelige leiligheter og rom. Er du heldig kan du finne leiligheter med alt inkludert i storbyer som London, Barcelona, Paris og Lisboa for under 400 kroner natta. Her må du regne med at de fleste ønsker at du leier mer enn én natt om gangen.

Les også: Feriehus ble bordell via Airbnb

Om du er villig til å låne bort ditt eget hjem for en periode, mens du selv bor i noen andres hus, kan homeexchange.com være en idé. I likhet med at vi nordmenn synes det er spennende å dra utenlands, synes mange Norge er et eksotisk reisemål.

Velg de riktige landene

Reisebokforfatter og reiseekspert Jens A. Riisnæs sier at det for nordmenn alltid er en positiv opplevelse å reise utenlands fordi Norge er såpass dyrt.

– Bulgaria er det billigste landet og Romania det nest billigste i Europa. Begge disse er veldig interessante land med mye historie og tradisjoner. Tyrkia er et land jeg aldri blir lei og det er fortsatt ganske billig. Hellas er selvfølgelig billig nå og spesielt på overnatting, sier Riisnæs til DinSide.

Andre rangeringer av lavpris-Europa basert på handlekurver og valutakurser

Personvernpolicy