Væskeforbudet fortsetter

Dette må du etter alt å dømme fortsette med i noen år til. (Foto: Berit B. Njarga)
Dette må du etter alt å dømme fortsette med i noen år til. (Foto: Berit B. Njarga)

Du må fortsette å pakke all væske i små poser i noen år til.

DinSide Tidligere ble det bestemt at det såkalte væskeforbudet, som forbyr flypassasjerer å ha med større beholdere med væske i håndbagasjen, skulle opphøre fra 29. april i år. Slik blir det likevel ikke.

Dermed må flypassasjerene fortsatt pakke toalettsakene i små poser om de skal medbringes i håndbagasjen. Og det må de etter alt å dømme gjøre en god stund fremover.

>> Så mange prøver seg i sikkerhetskontrollen

Les også: Dette irriterer oss mest på reise

Dagens praksis fortsetter

DinSide har vært i kontakt med Luftfartstilsynet, som bekrefter at væskeforbudet fortsetter som før.

– Dagens praksis videreføres til 30. januar 2014, forteller Marit Kvarum, senior kommunikasjonsrådgiver i Luftfartstilsynet til DinSide.

Og heller ikke etter denne datoen blir det opphevet, selv om et nytt regelverk trer i kraft. Dette fordi flyplassene fortsatt ikke vil ha på plass teknologien de trenger for å scanne væske i sikkerhetskontrollene.

Les også: - Kroppssjekk farlig for flysikkerheten

– Målet er at all væske skal sikkerhetskontrolleres ved hjelp av teknologi og ikke forbys ved ankomst i sikkerhetskontrollen. Men det foreligger ikke teknologi som gjør oss i stand til å skille lovlig væske, som for eksempel cola, fra flytende sprengstoff. Det vil skje en trinnvis innføring av dette etterhvert som ny teknologi utvikles, forteller Kvarum.

Hun legger til at de ikke tør oppgi noe konkret tidspunkt for når dette vil skje.

Dermed vil passasjerene fortsatt bare kunne ta med væske i 100 ml-beholdere, som må pakkes inn i poser, også etter den 30. januar neste år.

Les mer om hva som er tillatt i håndbagasjen.

Væskeforbudet ikke et problem

Det såkalte væskeforbudet er kjent for å skape irritasjon blant flypassasjerene, fordi det krever en del planlegging i forkant av reisen. Dessuten er det mange som glemmer seg, og dermed blir fratatt alt fra toalettsaker til alkohol i sikkerhetskontrollen.

Les også: Mann kledde på seg 70 plagg da han skulle fly

Flypassasjerne DinSide har snakket med som sto klar med plastposene foran sikkerhetskontrollen på Gardermoen derimot, så ut til å være godt vant med forbudet. – Det er ikke et problem om forbudet videreføres, og det ligger jo sikkerhetsmessige grunner bak, sier Lene Lauritzen til DinSide.

Anders Tysnes har ikke tro på at væskeforbudet gjør det tryggere å fly. (Foto: Berit B. Njarga)

Anders Tysnes har ikke tro på at væskeforbudet gjør det tryggere å fly. (Foto: Berit B. Njarga)

En annen flyplassasjer som var på reisefot, Anders Tysnes, var hakket mer skeptisk til hele væskeforbudet.

– Det hadde vært greit å slippe å pakke alt i poser, selv om det ikke er et stort problem. Samtidig kan man spørre seg om hensikten med hele forbudet. Jeg tror ikke det blir så mye sikrere å fly på grunn av væskeforbudet, sier Tysnes.

Les også: Er dette Norges mest moderne sikkerhetskontroll?

Personvernpolicy