Søvnløs i Sevilla

KLANLEDER: Antonio Aldegunde er servitør ved Le Clan. Puben har et aldri så lite skotsk preg, men er mest av alt spansk. Foto: Anders Jungermark

Sevillas natteliv skal være helt fantastisk. På mandager er det bare sånn passe, men det holder i massevis.

Reisefakta:

* Sevilla: Spanias fjerde mest folkerike by, med cirka 700.000 bosatt i sentrum, og 1,5 millioner i storbyområdet. Grunnlagt av romerne for 2200 år siden. Det historiske sentrum, Casco Antiguo («det gamle skjellet»), ligger på østsiden av elva Guadalquivir. På vestsiden ligger bydelen Triana på halvøya Isla de la Cartuja.

* Reise dit: Sevilla ligger sørvest i Spania, ikke langt fra grensen til Portugal. Ingen flyselskaper flyr direkte fra noen norsk flyplass. Men med mellomlanding er det enkelt å komme seg dit, for eksempel med Ryanair. Ellers går det direktefly til Málaga (SAS, Norwegian og Ryanair) fra flere norske byer. Fra Málaga tar det cirka to timer med bil på motorvei. Lyntog fra Málaga tar nesten to timer, eller cirka to og en halv time med rimeligere togalternativ. Lyntog fra Madrid tar rundt to og en halv time. Sjekk togselskapet www.renfe.com for prisinfo.

* Prisnivå: Omtrent halvparten av norsk nivå. Én euro tilsvarer nå cirka 7,5 kroner.

* Hotell: Mange muligheter i sentrum av Sevilla. Hotellene EME Catedral, Hotel Casa 1800 og Fernando III i bydelen Santa Cruz kan anbefales, men det finnes også billigere hoteller og hosteller.

Les mer:


Fem utelivsområder i Sevilla

* Santa Cruz. Dette var det gamle jødekvartalet fram til jødene ble tvunget vekk fra Spania i 1492. Er i dag den bydelen som har flest turister, takket være både Sevillas katedral og det mauriske palasset Real Alcázar, begge på UNESCOs verdensarvliste. Santa Cruz er mange steder en labyrint av små gater. Her er mange hoteller, butikker, kafeer, restauranter og puber – naturlig nok med en god del turister.

* El Arenal. Var tidligere Sevillas havneområde, er nå et bra utelivsområde på østsiden av elva Guadalquivir. Sjekk ut gatene Adriano og Arfe, samt de små sidegatene. I Arenal ligger Spanias eldste tyrefektingsarena, Real Maestranza, som sto ferdig i 1765. Av andre severdigheter er det mauriske «gulltårnet», Torre del Oro, fra tidlig på 1200-tallet, og det kongelige skipsverftet fra 1248.

* Triana. Ligger på vestsiden av Guadalquivir, på halvøya Isla de la Cartuja. Triana har mange utesteder. Gata Betis, som går langs elvebredden, er spesielt kjent for sine flamencoshow. Noen hundre meter lenger nord er det mange diskoteker, både innendørs og utendørs.

* Alfalfa. Denne bydelen, rett nord for Santa Cruz og Arenal, er spesielt kjent for sine mange puber og spisesteder, og da særlig i og rundt gata Alfalfa og plassen med samme navn.

* Alameda (de Hércules). Park/allé kjent for sitt natteliv. Var tidligere litt suspekt, men er blitt bedre de siste årene. Mye brukt av lokalbefolkningen, og tiltrekker seg et mangfold av partyløver. Tilbyr disko, heavy metal, funk og flamenco, samt ulike typer restauranter, tapaskafeer og «arabiske» tesalonger. Er også et homovennlig område.

SEVILLA, SPANIA: – Det er jo Ángel Garó. Han sitter der borte sammen med to jenter.

Venninnene Carolina Artacho de la Fuente (33) og Sara Vázquez (33) har oppdaget en celebritet på puben Le Clan, som ligger i et av Sevillas mange utelivsområder. Komikeren Garó er sannsynligvis totalt ukjent for folk utenfor Spania. I hjemlandet er han TV-stjerne.

– Han er veldig morsom, forsikrer de la Fuente mens hun tar opp mobilen for å videreformidle kjendisobservasjonen.

Les også: - Vi er litt rare...

Utelivsby

Garó er vennligheten selv, og lar seg villig fotografere mens han poserer grasiøst og nesten ubemerket. Det viser seg at han eier en restaurant, som også er et slags museum, i Málaga. Hva han gjør i Sevilla, er imidlertid hemmelig.

– Det er jo en bra by å gå ut i, sier Garó og smiler.

Det har han tydeligvis rett i. Ingen andre byer i Europa skal ha flere utesteder per innbygger, ifølge Wikivoyage og Wikitravel. En offisiell EU-undersøkelse har dessuten konkludert med at Spania har nest flest barer per innbygger, så vidt slått av Kypros.

Ved selvsyn kan vi konstatere at det i Sevilla, i likhet med i Madrid og Barcelona, er utesteder nok for alle. Og som mange steder ellers i Spania er spisestedene som regel en blanding av bar og tapasrestaurant.

Les også: Storbyene vi drømmer om

Cinco Jotas – som ligger rett i nærheten av Le Clan i bydelen El Arenal – er nok mer spisested enn drikkested. Til gjengjeld byr den lille restaurantkjeden på ordentlig spansk kost, med vellagret skinke som spesialitet.

– Hvor det er best å gå ut her i Sevilla? På en mandag? Det er mye bedre de andre dagene, men dere er heldige. I dag er det nemlig bare her i området det skjer. I gatene Arfe og Adriano, og i noen av de små sidegatene, sier Vanessa Murillo Madroñal mens hun serverer nydelige småretter.

La marcha

Hvor man enn går i de trange og ofte brosteinslagte gatene, får man en følelse av være på historisk grunn. Men så er da også de fleste av gatene og bygningene hundrevis av år gamle, mange av dem fra tiden før Christofer Columbus planla sine oppdagelsesreiser her.

Utelivet kalles «la marcha» på spansk. I Sevilla starter det før solen går ned og varer til lenge etter at den har stått opp igjen. Bydeler som Alfalfa, Arenal, Santa Cruz og Triana utmerker seg med mange små barer – med eller uten tapas.

Les også: De nye storbyreisene - langt borte

Hvor det er mest liv, avhenger av årstiden. I de varmeste månedene samler de fleste seg ved åpne plasser, for eksempel på de mange uteserveringene rundt eller i parken Alameda. Eller langs bredden av elva Guadalquivir, og da særlig i flamencoshow-gata Betis i bydelen Triana. Denne delen av byen ligger på halvøya Isla de la Cartuja, også kjent for sine diskoteker – både innendørs og utendørs.

– Det er mange bra områder her i byen. Akkurat i dag er det litt rolig, men i morgen er det bedre. Torsdag, fredag, lørdag og søndag er de egentlige utelivsdagene, opplyser Antonio Aldegunde, servitør på Le Clan.

Les også: Nordmenn er blant verdens ærligste hotellgjester

Klokka har passert ett om natta. Baren i gata Adriano begynner å fylles opp. Én time senere er det fullt av folk, og kjendisen Ángel Garó holder stand.

– Det er visst her det skjer i dag. Det er egentlig ganske bra her i denne gata på mandager også, fastslår Aldegunde mens han fyller nye glass til tørste bargjester.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Underhuset får ikke stemme over brexitavtalen på nytt16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – tre 17-åringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum
Siste nytt
18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenUnderhuset får ikke stemme over brexitavtalen på nytt16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – tre 17-åringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus