Søvnløs i Sevilla

KLANLEDER: Antonio Aldegunde er servitør ved Le Clan. Puben har et aldri så lite skotsk preg, men er mest av alt spansk. Foto: Anders Jungermark

Sevillas natteliv skal være helt fantastisk. På mandager er det bare sånn passe, men det holder i massevis.

Reisefakta:

* Sevilla: Spanias fjerde mest folkerike by, med cirka 700.000 bosatt i sentrum, og 1,5 millioner i storbyområdet. Grunnlagt av romerne for 2200 år siden. Det historiske sentrum, Casco Antiguo («det gamle skjellet»), ligger på østsiden av elva Guadalquivir. På vestsiden ligger bydelen Triana på halvøya Isla de la Cartuja.

* Reise dit: Sevilla ligger sørvest i Spania, ikke langt fra grensen til Portugal. Ingen flyselskaper flyr direkte fra noen norsk flyplass. Men med mellomlanding er det enkelt å komme seg dit, for eksempel med Ryanair. Ellers går det direktefly til Málaga (SAS, Norwegian og Ryanair) fra flere norske byer. Fra Málaga tar det cirka to timer med bil på motorvei. Lyntog fra Málaga tar nesten to timer, eller cirka to og en halv time med rimeligere togalternativ. Lyntog fra Madrid tar rundt to og en halv time. Sjekk togselskapet www.renfe.com for prisinfo.

* Prisnivå: Omtrent halvparten av norsk nivå. Én euro tilsvarer nå cirka 7,5 kroner.

* Hotell: Mange muligheter i sentrum av Sevilla. Hotellene EME Catedral, Hotel Casa 1800 og Fernando III i bydelen Santa Cruz kan anbefales, men det finnes også billigere hoteller og hosteller.

Les mer:


Fem utelivsområder i Sevilla

* Santa Cruz. Dette var det gamle jødekvartalet fram til jødene ble tvunget vekk fra Spania i 1492. Er i dag den bydelen som har flest turister, takket være både Sevillas katedral og det mauriske palasset Real Alcázar, begge på UNESCOs verdensarvliste. Santa Cruz er mange steder en labyrint av små gater. Her er mange hoteller, butikker, kafeer, restauranter og puber – naturlig nok med en god del turister.

* El Arenal. Var tidligere Sevillas havneområde, er nå et bra utelivsområde på østsiden av elva Guadalquivir. Sjekk ut gatene Adriano og Arfe, samt de små sidegatene. I Arenal ligger Spanias eldste tyrefektingsarena, Real Maestranza, som sto ferdig i 1765. Av andre severdigheter er det mauriske «gulltårnet», Torre del Oro, fra tidlig på 1200-tallet, og det kongelige skipsverftet fra 1248.

* Triana. Ligger på vestsiden av Guadalquivir, på halvøya Isla de la Cartuja. Triana har mange utesteder. Gata Betis, som går langs elvebredden, er spesielt kjent for sine flamencoshow. Noen hundre meter lenger nord er det mange diskoteker, både innendørs og utendørs.

* Alfalfa. Denne bydelen, rett nord for Santa Cruz og Arenal, er spesielt kjent for sine mange puber og spisesteder, og da særlig i og rundt gata Alfalfa og plassen med samme navn.

* Alameda (de Hércules). Park/allé kjent for sitt natteliv. Var tidligere litt suspekt, men er blitt bedre de siste årene. Mye brukt av lokalbefolkningen, og tiltrekker seg et mangfold av partyløver. Tilbyr disko, heavy metal, funk og flamenco, samt ulike typer restauranter, tapaskafeer og «arabiske» tesalonger. Er også et homovennlig område.

SEVILLA, SPANIA: – Det er jo Ángel Garó. Han sitter der borte sammen med to jenter.

Venninnene Carolina Artacho de la Fuente (33) og Sara Vázquez (33) har oppdaget en celebritet på puben Le Clan, som ligger i et av Sevillas mange utelivsområder. Komikeren Garó er sannsynligvis totalt ukjent for folk utenfor Spania. I hjemlandet er han TV-stjerne.

– Han er veldig morsom, forsikrer de la Fuente mens hun tar opp mobilen for å videreformidle kjendisobservasjonen.

Les også: - Vi er litt rare...

Utelivsby

Garó er vennligheten selv, og lar seg villig fotografere mens han poserer grasiøst og nesten ubemerket. Det viser seg at han eier en restaurant, som også er et slags museum, i Málaga. Hva han gjør i Sevilla, er imidlertid hemmelig.

– Det er jo en bra by å gå ut i, sier Garó og smiler.

Det har han tydeligvis rett i. Ingen andre byer i Europa skal ha flere utesteder per innbygger, ifølge Wikivoyage og Wikitravel. En offisiell EU-undersøkelse har dessuten konkludert med at Spania har nest flest barer per innbygger, så vidt slått av Kypros.

Ved selvsyn kan vi konstatere at det i Sevilla, i likhet med i Madrid og Barcelona, er utesteder nok for alle. Og som mange steder ellers i Spania er spisestedene som regel en blanding av bar og tapasrestaurant.

Les også: Storbyene vi drømmer om

Cinco Jotas – som ligger rett i nærheten av Le Clan i bydelen El Arenal – er nok mer spisested enn drikkested. Til gjengjeld byr den lille restaurantkjeden på ordentlig spansk kost, med vellagret skinke som spesialitet.

– Hvor det er best å gå ut her i Sevilla? På en mandag? Det er mye bedre de andre dagene, men dere er heldige. I dag er det nemlig bare her i området det skjer. I gatene Arfe og Adriano, og i noen av de små sidegatene, sier Vanessa Murillo Madroñal mens hun serverer nydelige småretter.

La marcha

Hvor man enn går i de trange og ofte brosteinslagte gatene, får man en følelse av være på historisk grunn. Men så er da også de fleste av gatene og bygningene hundrevis av år gamle, mange av dem fra tiden før Christofer Columbus planla sine oppdagelsesreiser her.

Utelivet kalles «la marcha» på spansk. I Sevilla starter det før solen går ned og varer til lenge etter at den har stått opp igjen. Bydeler som Alfalfa, Arenal, Santa Cruz og Triana utmerker seg med mange små barer – med eller uten tapas.

Les også: De nye storbyreisene - langt borte

Hvor det er mest liv, avhenger av årstiden. I de varmeste månedene samler de fleste seg ved åpne plasser, for eksempel på de mange uteserveringene rundt eller i parken Alameda. Eller langs bredden av elva Guadalquivir, og da særlig i flamencoshow-gata Betis i bydelen Triana. Denne delen av byen ligger på halvøya Isla de la Cartuja, også kjent for sine diskoteker – både innendørs og utendørs.

– Det er mange bra områder her i byen. Akkurat i dag er det litt rolig, men i morgen er det bedre. Torsdag, fredag, lørdag og søndag er de egentlige utelivsdagene, opplyser Antonio Aldegunde, servitør på Le Clan.

Les også: Nordmenn er blant verdens ærligste hotellgjester

Klokka har passert ett om natta. Baren i gata Adriano begynner å fylles opp. Én time senere er det fullt av folk, og kjendisen Ángel Garó holder stand.

– Det er visst her det skjer i dag. Det er egentlig ganske bra her i denne gata på mandager også, fastslår Aldegunde mens han fyller nye glass til tørste bargjester.

Personvernpolicy