Meny

Risikoaktiviteter dekkes ikke av alle

Parasailing er populært langs strendene i sommerhalvåret. Men sjekk forsikringen din før du tar av - det er ikke sikkert en eventuell ulykke er dekket i reiseforsikringen din. (Foto: Colourbox.com)
Parasailing er populært langs strendene i sommerhalvåret. Men sjekk forsikringen din før du tar av - det er ikke sikkert en eventuell ulykke er dekket i reiseforsikringen din. (Foto: Colourbox.com)

Parasailing, offpistekjøring, downhillsykling eller ballongflyving? Sjekk reiseforsikringen før du tar av, det er ikke alle som dekker dette.

Det er mange som kan la seg friste til aktiviteter utenom det vanlige, vi er sikkert ikke de eneste som har vært på strandferie og nær blitt snittet av parasailere som har kommet inn i lav høyde over solsengen. Ulykker kan skje, og dersom du skulle være så uheldig å komme ut for en, vil det gjøre ting mye lettere dersom du har en reiseforsikring som dekker eventuelle kostnader til legehjelp og eventuell hjemtransport.

I det usannsynlige tilfellet hvor "nær snittet av parasailer"-opplevelse på stranden faktisk blir en "snittet av parasailer"-opplevelse, vil selvsagt du som badegjest på solsengen være dekket av reiseforsikringen din.

Det er imidlertid ikke sikkert at parasaileren er dekket. Det avhenger av hvilket forsikringsselskap han eller hun har.

– Ta med røykvarsler på ferien!

Er du dekket i reiseforsikringen?

Utenlandske aviser skrev nylig om en ukrainsk skuespiller som døde som følge av utilstrekkelig hjelp etter en ulykke på ferie i Egypt. Kvinnen var på safari i sanddynene da hun kom ut for en ulykke. Hun døde av indre skader etter tre døgn på sykehus. Forsikringsselskapet hennes nektet å betale for sykehusbehandlingen og senere hjemtransport av kvinnen, og sa at denne typen aktiviteter ikke er dekket i reiseforsikringen. På mange av de typiske feriestedene som nordmenn reiser til, mangler det ikke tilbud: Ballongtur, offpiste-ski, parasailing, bananbåt, jeep-safari og så videre.

Men er du egentlig sikker på at de aktivitetene du innlater deg på, på ferieturen, er dekket av reiseforsikringen? Som du kan se av oversikten nedenfor, er det nemlig ingen selvfølge. Men dette er klart: Alle de ti forsikringsselskapene som DinSide har vært i kontakt med i forbindelse med denne saken, sier at hendelsen som beskrevet med den ukrainske turisten, ville vært dekket i deres reiseforsikring.

Sjekk disse fordelene i kredittkortet

Les vilkårene!

De aller fleste av reiseforsikringene som selges til nordmenn, omfatter mange av de typiske turistaktivitetene, men med visse unntak. <>Ønsker du for eksempel å dykke på turen, bør du sjekke forsikringen: Noen setter begrensninger ved 30 meters dybde, andre ved 40, og andre igjen forholder seg til de begrensningene som ligger i ditt dykkersertifikat. Fristes du kanskje av den typiske strandferieaktiviteten parasailing, som etterhvert finnes på nær sagt enhver turiststrand - så bør du følge med: Det er nemlig ikke alle som dekker en eventuell ulykke i forsikringen.

Som du kan se av tabellen nedenfor, dekker alle utenom to aktører parasailing: Terra og Codan vil ikke dekke eventuelle skader oppstått i ulykker under parasailing.
Downhillsykling? Nei, det er heller ikke nødvendigvis greit. Terra er et eksempel på selskap som ikke dekker ulykker ved denne aktiviteten. Sjekk forsikringen din!

Heliskiing? Sjekk forsikringen!Heliskiing? Sjekk forsikringen!

Heliskiing? Sjekk forsikringen!

Offpistekjøring eller heliskiing? Dette kan være samme sak ved noen tilfeller, og dette er det ikke alle som dekker. Terra og Vardia sier nei til offpiste, og i tillegg til disse sier også Codan og DNB nei til heliskiing.

Ballongferd? Sjekk forsikringen! (Foto: Colourbox.com)Ballongferd? Sjekk forsikringen! (Foto: Colourbox.com)

  • Ballongferd? Både Vardia, DNB, Codan og Sparebank 1 vil ikke dekke skader etter ulykker under ballongflyving.
  • Dette er kun noen av de begrensningene som kan ligge i en reiseforsikring. De aller fleste reiseforsikringene omfatter ikke skade oppstått under utøvelse av det som typisk defineres som ekstremsport, og heller ikke skader som følge av motorsportaktiviteter eller en eller annen form for profesjonell idrett. Men, og dette er viktig: Forsikringsselskapene må presisere hvilke unntak som gjelder.

    – Det er krav til at slike unntak skal være så tydelige at kunden skjønner hva unntaket gjelder. Ekstremsport, eller "risikofylt aktivitet" vil derfor ikke kunne unntas uten nærmere beskrivelse, forteller pressetalsmann Roald Stigum Olsen i Tryg.

    Og skal du utøve det som defineres som ekstremsport, så bør du kjøpe tilleggsforsikringer. Dette kan du få hos spesialforsikringsselskaper, noen reiseforsikringer selger utvidede dekninger, og turarrangørene selger ekstraforsikringer. Hos Gouda Reiseforsikring er du imidlertid, i motsetning til de andre selskapene vi har sett på, dekket for alle typer risikoaktiviteter i den ordinære reiseforsikringen.

– Tenk fornuftig!

Som turist får man ofte henvendelser fra ulike turoperatører og tilbydere av ulike aktiviteter. Selv om du er innenfor grensene for hva du er dekket for ved en eventuell ulykke, har du likevel et visst ansvar i forhold til å tenke fornuftig og ikke ta unødvendige sjanser. Forsikringsselskapet kan nemlig avkorte forsikringen. I alle tilfeller kan selskapets ansvar reduseres inntil 100 prosent hvis forsikringstakeren har utvist grov uaktsomhet.

– Alle forsikringsselskaper, også vi, har unntak for skader som skyldes forsett. Det er også vanlig at skadeutbetalinger ved skader som skyldes grov uaktsomhet kan reduseres eller avslås, avhengig av skyldgraden og øvrige forhold, sier Ivar S. Williksen, president i Scandinavian Insurance Group AS (Vardia).

– Det aller viktigste er at man selv må tenke fornuftig og ikke løpe helt løpsk med aktiviteter man aldri ville drømme å gjøre om man var hjemme i Norge, understreker Stigum Olsen i Tryg.

Uskyldig moro?

Ifølge assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring, er mange av de typiske "sydenaktivitetene" blitt ufarliggjort. – Du får tilbud, gjerne når du ligger på stranda, om aktiviteter som omtales som trygge og organiserte. Det er viktig å være sin egen sikkerhetssjef, og nøye vurdere risikoen man utsetter seg for, sier Vennesland. Også Mari Bræin Faaberg, informasjonssjef i Codan Forsikring, kan man ikke være sikker på at sikkerheten er godt ivaretatt på feriestedet.

– Vi mener derfor at det er en viss risiko ved å ta "uskyldige" aktiviteter. Et godt eksempel, som vi dekker, men som kan medføre store nakke- og ryggskader er de berømmelige bananbåtene, der man sitter på en plastbanan etter en båt. Der kan det oppstå store skader som nakkesleng og ryggprolaps, sier Faaberg til DinSide.

Dekket eller ikke?

Selskap

Ballongtur

Offpiste

Heliski

Parasailing

Bananbåt

Dykking

Jeep-safari

VardiaNeiNeiNeiJaJaJa1)Ja
Sparebank 1NeiJaJaJaJaJa2)Ja
IfJaJaJaJaJaJa2)Ja
CodanNeiJa/Nei3)NeiNeiJaJa2)Ja
TerraJaNeiNeiNeiJaJa2)Ja
StorebrandJaJa5)JaJaJaJa2)Ja
TrygJaJaJaJaJaJa4)Ja
GoudaJaJaJaJaJaJaJa
DNBNeiJa5)NeiJaJaJa2)Ja
GjensidigeJa6)JaJaJaJaJa2)Ja
FrendeJaJaJaJaJaJa2)Ja

1) Dekket ned til 30 meter. Fridykking ned til 10 meter2) Dekket ned til 40 meter3) Offpiste-ski: Ja, og nei. Så lenge man står offpist i tilknyning til skianlegg er man dekket, men ikke feks ifm heliski.4) Unntatt dykking uten gyldig internasjonalt sportsdykkersertifikat (PADI, CMAS, NAI) for den aktuelle dybden.5) Ja, dekkes - men ved skadetilfelle vil man vurdere aktsomhetsgraden. Dvs. at man har forholdt seg til meldinger om skredfare og fare-kategorier som ofte daglig oppdateres. Kan risikere avkortning.6)Reiseforsikringen gjelder som normalt, dvs at behandling på sykehus, transport hjem til Norge, eventuell tilkalling av pårørende osv. erstattes etter alminnelige vilkår. Men det gis ikke invaliditets- eller dødsfallserstatning gjennom den ulykkesdekningen som er inkludert i reiseforsikringen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Iran-minister utløste tumulter i Stockholm – i dag møter han Eriksen Søreide11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Stortinget vedtok våpenforbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 – Viser at Brasil ikke lenger ønsker å stoppe avskogingen13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger
Siste nytt
13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIran-minister utløste tumulter i Stockholm – i dag møter han Eriksen Søreide11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42PolitikkKan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36PolitikkVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkStortinget vedtok våpenforbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55Verden– Viser at Brasil ikke lenger ønsker å stoppe avskogingen13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus