Meny

Risikoaktiviteter dekkes ikke av alle

Parasailing er populært langs strendene i sommerhalvåret. Men sjekk forsikringen din før du tar av - det er ikke sikkert en eventuell ulykke er dekket i reiseforsikringen din. (Foto: Colourbox.com)
Parasailing, offpistekjøring, downhillsykling eller ballongflyving? Sjekk reiseforsikringen før du tar av, det er ikke alle som dekker dette.

Det er mange som kan la seg friste til aktiviteter utenom det vanlige, vi er sikkert ikke de eneste som har vært på strandferie og nær blitt snittet av parasailere som har kommet inn i lav høyde over solsengen. Ulykker kan skje, og dersom du skulle være så uheldig å komme ut for en, vil det gjøre ting mye lettere dersom du har en reiseforsikring som dekker eventuelle kostnader til legehjelp og eventuell hjemtransport.

I det usannsynlige tilfellet hvor "nær snittet av parasailer"-opplevelse på stranden faktisk blir en "snittet av parasailer"-opplevelse, vil selvsagt du som badegjest på solsengen være dekket av reiseforsikringen din.  

Det er imidlertid ikke sikkert at parasaileren er dekket. Det avhenger av hvilket forsikringsselskap han eller hun har.

– Ta med røykvarsler på ferien!

Er du dekket i reiseforsikringen?

Utenlandske aviser skrev nylig om en ukrainsk skuespiller som døde som følge av utilstrekkelig hjelp etter en ulykke på ferie i Egypt. Kvinnen var på safari i sanddynene da hun kom ut for en ulykke. Hun døde av indre skader etter tre døgn på sykehus. Forsikringsselskapet hennes nektet å betale for sykehusbehandlingen og senere hjemtransport av kvinnen, og sa at denne typen aktiviteter ikke er dekket i reiseforsikringen. På mange av de typiske feriestedene som nordmenn reiser til, mangler det ikke tilbud: Ballongtur, offpiste-ski, parasailing, bananbåt, jeep-safari og så videre.

Men er du egentlig sikker på at de aktivitetene du innlater deg på, på ferieturen, er dekket av reiseforsikringen? Som du kan se av oversikten nedenfor, er det nemlig ingen selvfølge. Men dette er klart: Alle de ti forsikringsselskapene som DinSide har vært i kontakt med i forbindelse med denne saken, sier at hendelsen som beskrevet med den ukrainske turisten, ville vært dekket i deres reiseforsikring.

Sjekk disse fordelene i kredittkortet

Les vilkårene!

De aller fleste av reiseforsikringene som selges til nordmenn, omfatter mange av de typiske turistaktivitetene, men med visse unntak. <>Ønsker du for eksempel å dykke på turen, bør du sjekke forsikringen: Noen setter begrensninger ved 30 meters dybde, andre ved 40, og andre igjen forholder seg til de begrensningene som ligger i ditt dykkersertifikat. Fristes du kanskje av den typiske strandferieaktiviteten parasailing, som etterhvert finnes på nær sagt enhver turiststrand - så bør du følge med: Det er nemlig ikke alle som dekker en eventuell ulykke i forsikringen.

Som du kan se av tabellen nedenfor, dekker alle utenom to aktører parasailing: Terra og Codan vil ikke dekke eventuelle skader oppstått i ulykker under parasailing.
Downhillsykling? Nei, det er heller ikke nødvendigvis greit. Terra er et eksempel på selskap som ikke dekker ulykker ved denne aktiviteten. Sjekk forsikringen din!

Heliskiing? Sjekk forsikringen!Heliskiing? Sjekk forsikringen!

Heliskiing? Sjekk forsikringen!

Offpistekjøring eller heliskiing? Dette kan være samme sak ved noen tilfeller, og dette er det ikke alle som dekker. Terra og Vardia sier nei til offpiste, og i tillegg til disse sier også Codan og DNB nei til heliskiing.

Ballongferd? Sjekk forsikringen! (Foto: Colourbox.com)Ballongferd? Sjekk forsikringen! (Foto: Colourbox.com)

  • Ballongferd? Både Vardia, DNB, Codan og Sparebank 1 vil ikke dekke skader etter ulykker under ballongflyving.
  • Dette er kun noen av de begrensningene som kan ligge i en reiseforsikring. De aller fleste reiseforsikringene omfatter ikke skade oppstått under utøvelse av det som typisk defineres som ekstremsport, og heller ikke skader som følge av motorsportaktiviteter eller en eller annen form for profesjonell idrett. Men, og dette er viktig: Forsikringsselskapene må presisere hvilke unntak som gjelder.

    – Det er krav til at slike unntak skal være så tydelige at kunden skjønner hva unntaket gjelder. Ekstremsport, eller "risikofylt aktivitet" vil derfor ikke kunne unntas uten nærmere beskrivelse, forteller pressetalsmann Roald Stigum Olsen i Tryg.

    Og skal du utøve det som defineres som ekstremsport, så bør du kjøpe tilleggsforsikringer. Dette kan du få hos spesialforsikringsselskaper, noen reiseforsikringer selger utvidede dekninger, og turarrangørene selger ekstraforsikringer. Hos Gouda Reiseforsikring er du imidlertid, i motsetning til de andre selskapene vi har sett på, dekket for alle typer risikoaktiviteter i den ordinære reiseforsikringen.

– Tenk fornuftig!

Som turist får man ofte henvendelser fra ulike turoperatører og tilbydere av ulike aktiviteter. Selv om du er innenfor grensene for hva du er dekket for ved en eventuell ulykke, har du likevel et visst ansvar i forhold til å tenke fornuftig og ikke ta unødvendige sjanser. Forsikringsselskapet kan nemlig avkorte forsikringen. I alle tilfeller kan selskapets ansvar reduseres inntil 100 prosent hvis forsikringstakeren har utvist grov uaktsomhet.

– Alle forsikringsselskaper, også vi, har unntak for skader som skyldes forsett. Det er også vanlig at skadeutbetalinger ved skader som skyldes grov uaktsomhet kan reduseres eller avslås, avhengig av skyldgraden og øvrige forhold, sier Ivar S. Williksen, president i Scandinavian Insurance Group AS (Vardia).

– Det aller viktigste er at man selv må tenke fornuftig og ikke løpe helt løpsk med aktiviteter man aldri ville drømme å gjøre om man var hjemme i Norge, understreker Stigum Olsen i Tryg.

Uskyldig moro?

Ifølge assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring, er mange av de typiske "sydenaktivitetene" blitt ufarliggjort. – Du får tilbud, gjerne når du ligger på stranda, om aktiviteter som omtales som trygge og organiserte. Det er viktig å være sin egen sikkerhetssjef, og nøye vurdere risikoen man utsetter seg for, sier Vennesland. Også Mari Bræin Faaberg, informasjonssjef i Codan Forsikring, kan man ikke være sikker på at sikkerheten er godt ivaretatt på feriestedet.

– Vi mener derfor at det er en viss risiko ved å ta "uskyldige" aktiviteter. Et godt eksempel, som vi dekker, men som kan medføre store nakke- og ryggskader er de berømmelige bananbåtene, der man sitter på en plastbanan etter en båt. Der kan det oppstå store skader som nakkesleng og ryggprolaps, sier Faaberg til DinSide.

 Dekket eller ikke?

Selskap

Ballongtur

Offpiste

Heliski

Parasailing

Bananbåt

Dykking

 Jeep-safari

VardiaNeiNeiNeiJaJaJa1)Ja
Sparebank 1NeiJaJaJaJaJa2)Ja
IfJaJaJaJaJaJa2)Ja
CodanNeiJa/Nei3)NeiNeiJaJa2)Ja
TerraJaNeiNeiNeiJaJa2)Ja
StorebrandJaJa5)JaJaJaJa2)Ja
TrygJaJaJaJaJaJa4)Ja
GoudaJaJaJaJaJaJaJa
DNBNeiJa5)NeiJaJaJa2)Ja
GjensidigeJa6)JaJaJaJaJa2)Ja
FrendeJaJaJaJaJaJa2)Ja

1) Dekket ned til 30 meter. Fridykking ned til 10 meter2) Dekket ned til 40 meter3) Offpiste-ski: Ja, og nei. Så lenge man står offpist i tilknyning til skianlegg er man dekket, men ikke feks ifm heliski.4) Unntatt dykking uten gyldig internasjonalt sportsdykkersertifikat (PADI, CMAS, NAI) for den aktuelle dybden.5) Ja, dekkes - men ved skadetilfelle vil man vurdere aktsomhetsgraden. Dvs. at man har forholdt seg til meldinger om skredfare og fare-kategorier som ofte daglig oppdateres. Kan risikere avkortning.6)Reiseforsikringen gjelder som normalt, dvs at behandling på sykehus, transport hjem til Norge, eventuell tilkalling av pårørende osv. erstattes etter alminnelige vilkår. Men det gis ikke invaliditets- eller dødsfallserstatning gjennom den ulykkesdekningen som er inkludert i reiseforsikringen.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus