Med båt langs Bangkoks livsnerve

På CHAO PHRAYA-ELVEN: Longtailbåtene trafikkerer elven. Soloppgangstempelet Wat Arun sees i bakgrunnen. Like etter at bildet ble tatt, brøt regn, lyn og torden ut. (FOTO: Johan Öberg)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Chao Phraya-elven er ett av de få pustehullene i travle, tette Bangkok. Bli med på en reise mot strømmen!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Reisefakta: Bangkok
* Thailands hovedstad har ca. ti millioner innbyggere og er i rask vekst. Har en overflod av både siste nytt og historie. Nye skyskrapere skyter årlig opp flere steder. Men noen bydeler, som det historiske sentrumet ved kongepalasset og Chinatown, har forblitt ganske uforandrede.


* Valuta: 100 thailandske baht = ca. 20,25 kroner. Du får bedre kurs i minibanker enn hvis du veksler norske kontanter på stedet.

* Prisnivå: Betydelig lavere enn i Norge.

* Sesong: Året rundt, men april og mai kan være litt vel varme. Sensommeren byr på daglige, men som regel kortvarige, skybrudd.

* Reise dit: Direktefly til Bangkok med Thai Airways og Norwegian fra Oslo, Stockholm og København, og med SAS fra København. Med bytte i Europa eller Midtøsten blir alternativene mange flere. Regn med opp mot 11.000 kroner for direktefly i høysesong og halve prisen i sensommerens lavsesong. Om vinteren finnes det også pakketurer med direkteflyginger, se thaiarways.no, sas.no, norwegian.no

Mer å gjøre langs elven

* Spa: Det er flere spa-muligheter langs Chao Phraya-elven. The Peninsula spa by ESPA, ved luksushoteller Peninsula, ligger på Thonburi-siden av elven. Både mannlige og kvinnelige massører, noe som er uvanlig i Thailand. Holistisk helkroppsmassasje i 80 minutter koster ca. 900 kroner (www.peninsula.com).

* Matlaging: Amita thai cooking class (som vi testet) koster ca. 600 kroner inklusive transport. The Oriental hotel har halvdagskurser for ca. 800 kroner (www.amitathaicooking.com , www.mandarinoriental.com).

* Båter: På Royal Barges National Museum kan man se de grandiose kongelige robåtene – den største må ros av 50 personer. Noen ganger per år kan de sees i aksjon på elven.

BANGKOK, THAILAND Vi begynner båtreisen med ekspressbåten – en rask «båtbuss» som går i fast rute lang elven, og bare koster noen få kroner per tur. Brygga, Tha Sathon, ligger bare et minutt fra skytrain-stasjonen Saphan Taksin.

Stoppene er ekstremt korte, så man må være både rask og forsiktig idet man hopper om bord. Ved brygga The Oriental hopper vi av igjen. Det tradisjonsrike hotellet med samme navn er flere ganger kåret til verdens beste. For å slippe inn i herligheten må man enten bo der, ha reservert et bord på en av restaurantene eller – slik vi har gjort – ha booket en spabehandling.

Les også: Finn roen i Singapores botaniske hage

Eksklusivt spa

Vi krysser elven i hotellets egen båt, og ønskes velkommen inn i en vakker teakbygning i klassisk thaistil. Eleganse og diskresjon preget spa-anlegget, der selv verdenskjendiser vet at de kan få være i fred. Tanken bak behandlingene er mer enn bare rendyrket luksus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skal man ha det bra, må man sørge for at helheten i livet er god. Det vil bare hjelpe for en kort stund dersom man kommer hit for behandlinger, men ellers stresser videre, sier Neelam Khatri som er ansvarlig for spa-tilbudene.

Vi nyter en «Oriental Signature Treatment», oljemassasje i 90 minutter for 1100 kroner – noe som er veldig dyrt i thailandsk målestokk.

Les også: AUF oppfordrer til Ryanair-boikott

Luksus og budsjett

I samme område ligger en håndfull andre luksushoteller, men vi tar heller båten et stykke videre motstrøms, til stoppestedet Marine Department. Her ligger River View Guesthouse, ett av få budsjetthoteller med flott utsikt til elven. Et dobbeltrom med balkong og utsikt koster under 280 kroner – en tidel av snittprisen på The Oriental.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er vi i Chinatown, et av Bangkoks mest genuine områder. Gatene rundt hotellet er preget av skraphandlere, og kontrasten til Wat Traimit, ti minutters gange unna, er komplett. Tempelet er berømt for sin sittende Buddha-figur i 5,5 tonn rent gull.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I nærheten ligger også Bangkoks gullgate nummer én – Thanon Yaowarat. Enda mer givende for turister er matmarkedet Talaat Mai. Her selges eksotiske tørkede ingredienser, fersk frukt og lekre ferdigretter.

Les også: Phuket innfører sikkerhetssoner for å beskytte turistene

Matlaging

Etter hvert når vi Little India, helt dominert av tekstilbutikker og skredderverksteder. Vi drar videre med en taxibåt, inn blant kanalene på Thonburi-siden av elven. Her skal vi gå på matlagingskurs hjemme hos Piyawadi Jantrupon. Hun jobbet utenlands i mange år, men da hun pensjonerte seg begynte hun å lære bort det thailandske kjøkkenets hemmeligheter.

Vi plukker urter i den vakre hagen hennes, og får lære mange klassiske retter fra grunnen av. Det er enklere enn man skulle tro, bare man har det rette råvarene og en god morter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På vei videre langs Chao Phraya passerer vi det berømte Wat Arun, «soloppgangens tempel». Men vi går først av ved fergeleiet Tha Tien, og har bare en kort rusletur til Wat Po, kjent for sin enorme liggende Buddha og sin massasjeskole. Der kan man både lære seg massasjens kunst og få deilige behandlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Prisras på hoteller i hele Europa - bortsett fra Norden

Smaragdbuddha

På gatene langs elven selges lykkebringende amuletter – noe alle thailendere synes er viktige gjenstander, og som de iblant betaler fantasipriser for.

Dagens siste stopp, Tha Chang, ligger ved det mektige kongepalasset, der man må være ordentlig kledd for å slippe inn. Thailenderne flokker seg her for å se smaragdbuddhaen, som bærer ulike klær under årets mange religiøse seremonier. Rundt oss er det mer gull og glitter enn vi noensinne har opplevd – på tak, tempelvegger og andre hellige bygninger. En bokstavelig talt glitrende avslutning på en flott fergetur.