Meny

Gå ikke i den meksikanske «turistfella»

Her har du badestranden, skilpadder og delfiner nesten helt for deg selv.

PUERTO ESCONDIDO, MEXICO (ABC Nyheter) Puerto Escondido, som betyr «den skjulte havnen», er fortsatt en bortgjemt perle. Den lille fiskebyen helt sør i Mexico har sjarmen intakt og de store hotellkompleksene som dominerer Cancun og Playa del Carmen på armlengdes avstand.

Men noen turister finner likevel veien, og vi kommer raskt i snakk med Luiza Lupascu fra Tyskland, som har besøkt Mexico mange ganger.

– Oaxaca er en av landets fattigste stater, så det har ikke vært så mye penger å satse på turistindustrien og derfor er det fortsatt ganske uberørt her – og det passer meg fint! sier hun.

Kanskje er det nettopp derfor Puerto Escondido viser opp en uvanlig gjestfrihet, hvor lokalbefolkningen oppriktig ser ut til å sette pris på turistenes tilstedeværelse. Til nå er det først og fremst surfere, backpackere og meksikanske familier som har funnet veien hit for å nyte av det året rundt tropiske klimaet.

Les også: Istanbuls underverden

Bølger for enhver smak

Puerto Escondidos største strand, Zicatela, er berømt for sine store, perfekt formede bølger. Dette tiltrekker seg surfere fra hele verden. Her bader man på egen risiko, eller aller helst ikke i det hele tatt! Så her er det bedre å ta en kveldstur med en flammende himmel som bakteppe ved solnedgang, eller ri en tur på en av hestene som står å venter på stranden.

Men badenymfene kan ta det helt med ro. I buktene ved siden av er bølgene mindre brutale og langt mer badevennlige. På for eksempel Carrizalillo er sanden hvit og vannet skifter fra koboltblått til smaragdgrønt, og små palapas, strandrestauranter, serverer delikat meksikansk mat til lave priser. Til tross for perfekte forhold er stranden nesten tom for turister når vi besøker den tre dager på rad.

Les også: – Møt to timer før avgang

Delfinspotting

Neste morgen bærer det ut på delfintur. Mens solen kaster sine første stråler over hustakene loser guiden Israel oss med stø hånd ut på åpen sjø.

Det tar ikke lang tid før den første stimen med deliner svømmer om kapp med oss, og gjerne hopper og viser seg i overflaten ved båtripa.

Etterhvert dukker også en havskilpadde opp, og Israel kaster seg ut i vannet og oppfordrer oss å bli med uti for å hilse på det fasinerende dyret. Selv om vi er så langt fra land at vi knapt kan skimte fjellene i horisonten er vannet varmt som et svømmebasseng, med en dyp blå og klar farge som må være selve definisjonen på «marineblått».

Les også: Potent penismuseum

Skilpadder og surfing

Dagen etter bestemmer vi for å dele på oss for å få en smakebit av alt man kan gjøre her. Fotografen blir med på utsetting av nyklekte skilpadder, for å hjelpe dem på sin farefulle ferd ut i det frådende havet, mens unterdetgnede tar sin første leksjon i surfing.

Med god hjelp av Roger Ramirez hos Oasis Surf tar jeg en hel rad bølger stående på brettet. Et kick som ikke overskygges det dugg av verkende skuldre etter all paddlinga. Selv har Roger surfet i tretti år og drevet surfeskole de siste ti.

– Puerto Escondido er ikke bare for proffe surfere. Vi har både små og store bølger, så det er perfekt for alle som har lyst å prøve. Og det er virkelig alle mulige slags folk som kommer hit, det er en helt unik plass! mener Roger.

Det synet deler han blant annet med venezueleren Gabriel Parra Dicillo. På Zicatela støter vi på den brunbrennte surferen som passer på å kjøle ned både seg selv og sine hunder under en utendørsdusj.

Les også: Mørke reisemål

Sterk kultur

– Jeg elsker dette stedet, sier han mens han skrubber hunden Bacha bak ørene.

– For det første er den lokale kulturen veldig sterk her i Oaxaca. Men det beste er samspillet mellom de som bor her og turistene, det er et fasinerende fenomen.

Og vi må bare si oss enig etter fire dager i byer. For til tross for flotte strender, fantastisk mat og mange aktiviteter er det følelsen av å bli varmt tatt imot som er det sterkeste inntrykket vi tar med oss hjem.

Les også: Tilbyr gratis sofa i Rio under fotball-VM

Vi forlater vårt paradis med en forhåpning om at Puerto Escondido for alltid klarer å holde seg skjult for masseturismen.

Vår delfinguide Israel viser frem en sjenert havskilpadde.
Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus