39 personer mistet livet på grunn av vannkrig

VANN, VANN OG ATTER VANN: Markeringen er populær blant turister som valfarter til landet for å delta i vannkrigen. Foto: Reuters
VANN, VANN OG ATTER VANN: Markeringen er populær blant turister som valfarter til landet for å delta i vannkrigen. Foto: Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyttårsfeiring i Thailands gjennomføres i disse dager med verdens største vannkrig. Men gleden har sin bakside: Festdagene regnes som årets farligste periode i trafikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvert år går både thailendere og turister amok med vann i gatene i Thailand for å feire Songkran, Buddhistenes syv dager lange nyttårsfeiring. Songkran kommer fra sanskrit og betyr «inn i det nye», og markerer begynnelsen på det nye året.

Inngangen til det nye året symboliseres ved at Buddha-skulpturene i templene blir vasket og pyntet, mat ofres og røkelse tennes. Velsignet vann som først blir brukt til å vaske statuene, helles over hendene eller nedover nakken til de eldre for å vaske bort gamle synder. Først da man kan gå inn i det nye året som «ren».

Les også: Storstilt dokampanje i Thailand

Dødens dager

Etter de høytidelige ritualene tar det fullstendig av i de thailandske gatene. For alle er med, enten de vil eller ikke, når vannkrigen i forbindelse med Songkran-feiringen braker løs.

Men feiringen har sin bakside. Dagene regnes av politiet som de farligste dagene i trafikken i landet. Allerede første dag under årets feiring mistet 29 personer livet, mens 342 ble skadet i forskjellige trafikkulykker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble i alt registrert 326 trafikkulykker i Thailand på årets første nyttårsdag. Ifølge den nasjonale nyhetstjenesten MCOT, skyldes 29 prosent av ulykkene promillekjøring.

I fjor døde 39 personer bare på feiringens første dag.

Les også: Nordmann (57) døde i trafikkulykke i Thailand

Høytrykkspyler og vanntønne

Markeringen er populær blant turister som valfarter til landet for å delta i vannkrigen. Høytrykkspylere på fortauene og store vannpistoler er et vanlig syn i gatene under perioden vannkrigen pågår. Tidligere ble det montert vanntønner på lasteplanet på større biler, men etter en gjennomgang av lovverket er det ulovlig under årets feiring.

Men pass på: Er man turist i området under feiringen, må man også regne med å få kjørt seg.

Ifølge Thaiguiden kan du regne med å få en iskald høytrykksstråle i ansiktet dersom du kommer kjørende på motorsykkel eller i en bil.

Før årets Songkran-festivalen varslet flyselskapet Thai Airways at de ville øke kapasiteten med over 4.800 seteplasser for å frakte vannkåte turister til landet.

Her er noen enkle regler Thaiguiden har satt opp for å sikre en vellykket Songkranfeiring:

  1. Kle deg lett, du kommer til å bli klissvåt.
  2. Pakk kamera og penger i plast.
  3. Ta alle hjelpemidler i bruk; fra bøtter til hageslanger, vannpistoler og høytrykkspylere.
  4. Finn et strategisk sted; en terrasse eller lasteplanet på en pickup er spesielt godt egnet.
  5. Sprut mest mulig vann på flest mulig mennesker, iskaldt vann er mest effektivt.
  6. Blander du talkum i vannet blir «ofrene» ekstra lekre.
  7. Gå varsomt frem med munker, eldre og politifolk. Vær forsiktig med mopeder, sjåføren kan miste kontrollen av å få vannsprut i ansiktet.
  8. Dette er uskyldig moro. Slipp løs barnet i deg og fryd deg med thaiene!