Meny

39 personer mistet livet på grunn av vannkrig

VANN, VANN OG ATTER VANN: Markeringen er populær blant turister som valfarter til landet for å delta i vannkrigen. Foto: Reuters
Nyttårsfeiring i Thailands gjennomføres i disse dager med verdens største vannkrig. Men gleden har sin bakside: Festdagene regnes som årets farligste periode i trafikken.

Hvert år går både thailendere og turister amok med vann i gatene i Thailand for å feire Songkran, Buddhistenes syv dager lange nyttårsfeiring. Songkran kommer fra sanskrit og betyr «inn i det nye», og markerer begynnelsen på det nye året.

Inngangen til det nye året symboliseres ved at Buddha-skulpturene i templene blir vasket og pyntet, mat ofres og røkelse tennes. Velsignet vann som først blir brukt til å vaske statuene, helles over hendene eller nedover nakken til de eldre for å vaske bort gamle synder. Først da man kan gå inn i det nye året som «ren».

Les også: Storstilt dokampanje i Thailand

Dødens dager

Etter de høytidelige ritualene tar det fullstendig av i de thailandske gatene. For alle er med, enten de vil eller ikke, når vannkrigen i forbindelse med Songkran-feiringen braker løs.

Men feiringen har sin bakside. Dagene regnes av politiet som de farligste dagene i trafikken i landet. Allerede første dag under årets feiring mistet 29 personer livet, mens 342 ble skadet i forskjellige trafikkulykker.

Det ble i alt registrert 326 trafikkulykker i Thailand på årets første nyttårsdag. Ifølge den nasjonale nyhetstjenesten MCOT, skyldes 29 prosent av ulykkene promillekjøring.

I fjor døde 39 personer bare på feiringens første dag.

Les også: Nordmann (57) døde i trafikkulykke i Thailand

Høytrykkspyler og vanntønne

Markeringen er populær blant turister som valfarter til landet for å delta i vannkrigen. Høytrykkspylere på fortauene og store vannpistoler er et vanlig syn i gatene under perioden vannkrigen pågår. Tidligere ble det montert vanntønner på lasteplanet på større biler, men etter en gjennomgang av lovverket er det ulovlig under årets feiring.

Men pass på: Er man turist i området under feiringen, må man også regne med å få kjørt seg.

Ifølge Thaiguiden kan du regne med å få en iskald høytrykksstråle i ansiktet dersom du kommer kjørende på motorsykkel eller i en bil.

Før årets Songkran-festivalen varslet flyselskapet Thai Airways at de ville øke kapasiteten med over 4.800 seteplasser for å frakte vannkåte turister til landet.

Her er noen enkle regler Thaiguiden har satt opp for å sikre en vellykket Songkranfeiring:

  1. Kle deg lett, du kommer til å bli klissvåt.
  2. Pakk kamera og penger i plast. 
  3. Ta alle hjelpemidler i bruk; fra bøtter til hageslanger, vannpistoler og høytrykkspylere.
  4. Finn et strategisk sted; en terrasse eller lasteplanet på en pickup er spesielt godt egnet.
  5. Sprut mest mulig vann på flest mulig mennesker, iskaldt vann er mest effektivt.
  6. Blander du talkum i vannet blir «ofrene» ekstra lekre.
  7. Gå varsomt frem med munker, eldre og politifolk. Vær forsiktig med mopeder, sjåføren kan miste kontrollen av å få vannsprut i ansiktet.
  8. Dette er uskyldig moro. Slipp løs barnet i deg og fryd deg med thaiene!
Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus