Meny

600 millioner oljekroner forblir i Ryanair

Statsminister Jens Stoltenberg vil la Etikkrådet vurdere om Oljefondet fortsatt skal investere i lavprisselskapet Ryanair. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Storebrand har trukket sine investeringer fra Ryanair, men statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil ikke ta stilling til om oljefondet skal trekke seg ut av lavprisflyselskapet de er deleier i.
Arbeidsavtalen i Ryanair:

Utdrag fra avtalen for kabinpersonale i Ryanair:

Generelt:

 • Kontrakten gjelder for tre år. Den kan når som helst sies opp av arbeidsgiveren. Oppsigelsestid fra null dager og opp til to uker for dem med lengst ansiennitet. Prøvetiden er 12 måneder.
 • Den ansatte trekkes 200 euro dersom han eller hun sier opp før det er gått 15 måneder. Dette kalles «administrative kostnader».
 • Streik og deltakelse i markering ved arbeidskonflikt som går ut over servicen er oppsigelsesgrunn.
 • Arbeidssted er Rygge, men flytting kan når som helst pålegges. Kostnadene må i så fall dekkes av den enkelte.
 • Alt ved arbeidsforholdet er underlagt strenge taushetsbelagte regler. Brudd anses som grov tjenesteforsømmelse og er oppsigelsesgrunn. Rettslige krav følger.

Lønn:

 • Timelønnen er 16,20 euro – ca. 122 kroner – per flytime. Ingen tillegg for arbeid i helger eller på helligdager. Årslønn tilsvarende ca. 115.000 kroner.
 • Alt fravær, uansett grunn, trekkes i lønn.
 • Den ansatte må være tilgjengelig på et visst antall «stand by»-vakter der vedkommende må kunne stille på jobb i løpet av en time. Ingen kompensasjon.

Trekk:

 • Arbeidstaker må selv dekke kostnadene til ID-kort og uniform. Uniform-trekket er 30 euro i måneden i ett år.
 • Selskapet har rett til å trekke den ansatte i lønn for blant annet manko i kassen etter ombordsalg, varesvinn, utestående parkeringsbilletter, kursavgift, uniform og ID-kort. Det presiseres at listen ikke er utfyllende.
 • Dersom trekket skulle overstige lønnsutbetalingen, forfaller resten innen 14 dager. Deretter påløper gebyr, renter og eventuelle rettslige utgifter.

Sykdom:

 • Ingen sykepenger fra arbeidsgiver.
 • Egenmelding må fylles ut og leveres første fraværsdag med inngående beskrivelse av symptomer og plager.
 • Den ansatte kan pålegges å oppsøke lege som Ryanair har avtale med. All informasjon fra konsultasjonen tilhører selskapet.

Ferie og fri:

 • 20 feriedager i året må avtales i god tid. Det presiseres at ferien når som helst kan inndras. Ubrukt ferie kan ikke overføres.
 • Den ansatte kan pålegges å ta ut minimum fire ukers ubetalt permisjon for å møte selskapets behov for å nedbemanne i lavsesong.
 • Ubetalt permisjon kan i tillegg innvilges etter søknad. Den kan når som helst inndras dersom selskapet har behov for at du likevel stiller på jobb.

I mars ble det klart at Storebrand fjerner flyselskapet Ryanair fra sin investeringsportefølje. I tillegg gjør de som LO, Fagforbundet og Norsk Transportarbeiderforbund, og boikotter flyselskapet som en protest mot de ansattes dårlige arbeidsvilkår.

– Norge har gjennom pensjonsfondet investert over 600 millioner kroner i Ryanair. Er det ikke på tide å vurdere den investeringen? spurte stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) i onsdagens spørretime.

Din mening: Vil du boikotte Ryanair?

– Oljefondet er inne med store investeringer i tusenvis av selskaper. Uttrekk skal ikke skje bare ved uttalelser fra enkeltpersoner, mediene eller en statsminister. Det er mest riktig at vi følger formen som Stortinget har lagt opp til og venter på en vurdering fra Etikkrådet, svarte statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Les også: Statsministeren vil ikke fly med Ryanair

Allerede i 2006 gikk Handel og Kontor, Fellesforbundet, Norsk Kabinforening og Parat ut og protesterte mot at statens oljeinntekter og kommunale pensjonsinnskudd (KPL) ble plassert i Ryanair. Fagforeningene krevde at oljefondet og KPL enten solgte seg ut av lavprisselskapet eller brukte eiermakten til å rydde opp i utnyttingen av de ansatte.

Vil du motta nyhetsbrev fra ABC Nyheter? Klikk her

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus