400-årsjubileum for Amsterdams kanaler

Amsterdams kanaler er en turistattraksjon i sin egen rett. Foto: AFP Photo
Amsterdams kanaler er en turistattraksjon i sin egen rett. Foto: AFP Photo

Nederland feirer sine flotte kanaler med en rekke konserter, festivaler og kunstutstillinger.

Det som begynte som smart byplanlegging på 1700-tallet har nå blitt til en turistattraksjon.

Amsterdams store stolthet består av 165 kanaler som strekker seg over flere hundre kilometer, som igjen er lenket sammen av mer enn tusen broer. Det komplekse nettverket av kanaler går fra gamlebyen til havnen, som stammer fra middelalderen.

Les også: Fortsetter med hasjkafeer

I 2010 havnet Amsterdams kanaler på UNESCOs verdensarvliste. Til tross for at kanalene ofte refereres til som Nord-Europas svar på Venezia, har faktisk Amsterdam tre ganger så mange broer som Venezia.

Den største feiringen av 400-årsjubileet går av stabelen 30. april, som er dagen hvor dronningen markeres. Ettersom dronning Beatrix skal abdisere og overlate tronen til sin sønn kronprins Willhem-Alexander og kronprinsesse Maxima, er det forventet at feiringen blir desto mer spektakulær. Før innsettingen skal kronprinsparet seile gjennom kanalene frem til seremonien som avholdes i De Niewe Kerk, samme sted som de giftet seg.

Les også: Takknemlig Nederland sier «bye, bye Bea»

Det vil også avholdes en rekke gratiskonserter, utstillinger og festivaler i forbindelse med markeringen av 400-årsjubileet fra 10. april til 25. august.

Kanalene skal også være arena for Amsterdams Gay Pride-festival, som trekker over 350.000 reisende til byen fra 27. juli til 4. august.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus