Godt vær på reisen

FINT ÅRET RUNDT: Hongkong gjør seg i all slags vær, året rundt. I januar-februar kan en ekstra genser være nødvendig. (FOTO: Bodil Sjöström)

For mange betyr ferie å oppsøke det gode været. Her får du godværstipsene.

Året rundt-favoritter
* Kanariøyene: Mens det er som mørkest her hjemme (november– februar), er det norsk sommertemperatur på «holmene», men med betydelig mindre regn,

* Zanzibar: Rundt 30 grader året rundt.

* Tobago og Trinidad: Forskånet for de store orkanene.

* Malaysia: Omtrent samme temperatur – rundt 30 dager på dagtid – året rundt, og alltid fuktig. Vestkysten kan ha det regnfullt i september til desember, det samme gjelder Østkysten og Borneo fra oktober til februar.

Se opp for lokale forskjeller

* USA er et veldig stort land med enorme variasjoner i været. Reiser du dit i løpet av den norske sommeren, er det ekstremt varmt i for eksempel New Orleans, mens det i Chicago kan være så kjølig om kvelden at du trenger en genser. San Francisco kan by så mye dis og tåke på denne tiden at du knapt ser Golden Gate Bridge. Nord i USA er det svale somre og bister vinterkulde, mens det i sør er behagelige vintrer med 15– 20 varmegrader.

* Thailand, som er et populært reisemål når det er vinter i Norge, er fint også på sommeren. Men ikke overalt. I juni– juli kan det regne i området rundt Phuket, men gjerne bare en times tid daglig. Ko Samui har betydelig bedre vær. Men vær forberedt på at noen båtavganger kan være innstilt, ettersom det kan være sterk vind i denne perioden.

* Australia har mye variert vær. Den som reiste til de sørøstlige områdene ved juletider, fikk det for hett. Enorme mengder regn er en annen risiko. Vær ekstra nøye med hvor og når du reiser.

* Nord i Vietnam kan det regne mye, mens sørlige deler har prima vær. Spesielt i januar er de lokale forskjellene store.

Reis utenfor sesong

For den som tåler litt dårlig vær, er off-season det samme som smart-season. Hotellprisene er mye lavere, det samme gjelder flybillettene, og ofte leiebilene. Forslag:

* Thailand i april til oktober.

* Berlin i november til mars.

* California i januar– februar. Solsikkert og vakkert, men ikke så varmt.

Værinfo på nett

* www.worldweather.org: Klikk deg fram til verdens ulike hjørner og sjekk været.

* www.lonelyplanet.com: God informasjon om når tiden er inne for ulike reisemål.

* www.bbc.co.uk: Værprognoser for hele verden.

Tenk deg Oslo, eller en annen skandinavisk by, i slutten av november: Kaldt regn fra en mørk himmel. Hustrige kropper kledd i tjukke jakker, luer og skjerf. Se så for deg juni, med lyse kvelder og livlige uterestauranter.

Været endrer inntrykket av en by totalt. Og slik er det overalt. Bangkok kan være et mareritt i april, og fantastisk i desember. Den greske øyverdenen er fullpakket med folk i juli, mer fredelig i september. Skal du krysse Karibia i seilbåt, er september den verste måneden på grunn av orkaner. Det er ikke tilfeldig at Kanariøyene har blitt et av våre aller mest populære reisemål. Området har stabilt, behagelig vær hele året.

Hvis du planlegger reisen ut fra været, øker sjansen for å oppleve drømmeferien.

Les også: Beste herberger i verden for mat

April

Nå begynner Europas middelhavsområde å bli varmet opp, men det kan fortsatt være temmelig kaldt i vannet. Det er for varmt for Sydøst-Asia, men veldig bra i sørlige deler av USA.

Sol og bad: Portugal, Sør-Spania, Marokko, Kypros, Karibia

Storby: Madrid, San Francisco, New Orleans, Roma

Reise rundt: Sør-Europa, USA

Les også: Slik blir utsikten fra nye World Trade Center

Mai

Endelig begynner varmen å nå også den nordlige halvkulen. Dette er en perfekt tid for å se nabolandene før det blir for varmt. Og i middelhavsområdet er det deilig å være.

Sol og bad: Den spanske solkysten, Hellas, Kroatia, Mallorca

Storby: Paris, Amsterdam, Tallinn

Reise rundt: Europa, USA

Les også: Unngå slitasje og teip på passet

Juni-juli

Lyse kvelder gjør at mange velger Nord-Europa. Dette er tiden for kystliv i Norge, Sverige og Danmark. I Sør-Europa kan det bli veldig varmt. Deler av Argentina har det regnfullt og kjølig, men Peru er bra.

Sol og bad: Hele Europa, Hawaii

Storby: Oslo, Stockholm, København

Reise rundt: Norge, Island, USA (men ikke de sørlige delene), Canada, Peru

Les også: Her er brillene som skal fjerne jetlag

August

En av årets litt vanskeligere reisemåneder. Det er fortsatt veldig varmt i Sør-Europa, men generelt holder vestlige deler av middelhavsområdet litt mer behagelige temperatur enn østlige. Mange i Sør-Europa har ferie, og det er mye mennesker på feriestedene. I sørlige deler av USA og i Karibia er det risiko for orkaner. Det er vinter på den sørlige halvkule, men i Nord-Australia er været riktig bra.

Sol og bad: Portugal, Fiji, Den franske riviera

Storby: Det kan bli veldig hett nedover i Europa, så velg en annen reisemåned hvis du plages av varmen. Eller velg en hovedstad i Skandinavia.

Reise rundt: Sør-Afrika, Kenya

September

Nå er Sør-Europa på sitt beste, her begynner dessuten storbyene å bli litt svalere. Sør i USA er det fortsatt veldig varmt og tid for de store orkanene.

Sol og bad: Mallorca, Hellas, Kroatia, Italia

Storby: Sankt Petersburg, Berlin, Beijing

Reise rundt: Øst-Afrika, Europa

Oktober

Dette er måneden for storbyreiser nesten overalt. Nå begynner også Sørøst-Asia å bli litt tørrere. Nord i USA får høstløvet sine flammende farger, mens de sørlige delene har behagelige temperaturer. Også deler av Sør-Amerika byr på sitt beste vær nå, så vel som Sør-Afrika.

Sol og bad: Thailand, Mexico, Marokko, Egypt

Storby: New York, London, Istanbul, Buenos Aires, Rio

Reise rundt: Sør-Afrika, Australia, Nepal, Argentina

November– januar

Når vintermørket omslutter oss i nord, er Sydøst-Asia i full blomst, og på den sørlige halvkule er det sommer. I sørlige deler av USA er orkansesongen i ferd med å ebbe ut. I visse deler av Australia kan det bli ekstremvær (regn eller hettebølger).

Sol og bad: Florida, Thailand

Storby: Bangkok, Hongkong

Reise rundt: Kambodsja, India, Sør-Vietnam

Februar

I vinterferien er Sørøst-Asia fortsatt et bra reisemål hvis man er ute etter varme. Sør-Spania begynner å tine opp, på en god dag ved solkysten kan det bli nærmere 20 grader. De sørlige storbyene i Europa kan også være veldig behagelige i solen.

Sol og bad: Thailand, Kanariøyene, Brasil

Storby: New York, Marrakech, Los Angeles

Reise rundt: Australia, Kenya, Sør-Afrika, Filippinene

Mars

Det er varmt og tørt i Sørøst-Asia. I denne perioden begynner også den intense varmen å komme, så vær forberedt på hete dager (over 35 grader) i for eksempel Bangkok. Karibia og Florida er bra nå. Nå begynner også Europas sørlige deler å våkne opp til vår.

Sol og bad: Florida, Cuba

Storby: Barcelona, New York, Shanghai, Tokyo

Reise rundt: India, Vietnam, Costa Rica, Sri Lanka

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus