Flyselskap innfører kilopris på flyreiser

KILOPRIS: – Den mest rettferdige måten å reise på, mener sjefen for Samoa Air som innfører kilopris på sine flyreiser. Foto: Samoa Air
KILOPRIS: – Den mest rettferdige måten å reise på, mener sjefen for Samoa Air som innfører kilopris på sine flyreiser. Foto: Samoa Air

Samoa Air er først ute i verden med å ta betalt per kilo kroppsvekt og bagasjevekt. Ideen appellerer til flere.

– Dette er den mest rettferdige måten å reise på. Det er ingen gebyrer om du har med for mye bagasje; en kilo er en kilo, sier sjefen for Samoa Air Chris Langton til ABC Radio.

Som mange andre nasjoner i Stillehavet har den lille øystaten Samoa et stort fedmeproblem. Langton mener at deres nye prispolicy også vil kunne bidra til å sette fokus på helse- og fedmeproblematikken.

Han påpeker også at familier som reiser med små barn kan komme godt ut av den nye ordningen, ifølge Sydney Morning Herald.

Oppgir vekt ved booking

Reisende med flyselskapet vil bli bedt om å oppgi både sine egen kroppsvekt og vekten på bagasjen idet de bestiller flyreisen. Kiloprisen varierer fra rundt 6 kroner til rundt 25 kroner, alt ettersom hvor langt man skal fly.

Vekten kontrolleres så på flyplassen, for å sjekke at de har oppgitt riktig info og betaler riktig pris.

Samoa Air opererer en flåte med småfly, og en representant for Samoa Tourism, Peter Sereno, mener den nye policyen også kan være med på å øke sikkerheten.

– Når du plasserer 8-12 mennesker inn i disse flyene og du har noen større personer om bord, så må du veie dem for å fordele vekten rundt i flyet. Jeg bryr meg ikke om hvem de veier eller hvordan de veier dem, så lenge det er trygt.

Les også: Var for tjukk til å fly - døde

– Lette passasjerer betaler deler av billetten til de tunge

Nylig uttalte forsker Bharat Bhatta ved Høgskulen i Sogndal til NRK at tunge passasjerer bør betale mer når de skal ut å fly.

Han mener de lette passasjerene i dag betaler deler av billetten for de tunge.

– Det er ikke rettferdig, uttalte han til NRK.

Det har lenge vært debatt rundt hvordan man skal forholde seg til at flypassasjerer veier mer.

For å ivareta flysikkerheten om bord tilbyr de fleste flyselskaper i dag forlengede setebelter til overvektige passasjerer. Flere flyselskaper har også begynt å insistere på at de tykkeste passasjerene kjøper et ekstra flysete.

– Ikke mange ekstremt overvektige passasjerer

Både Norwegian og SAS har tidligere uttalt til ABC Nyheter at det ikke er noe problem med ekstremt overvektige passasjerer på deres flyvninger.

Et bilde av en passasjer som sperret halve midtgangen fordi han ikke fikk plass i setet sitt, skapte debatt for noen år siden.

Les mer: Farlig overvekt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus