Her får du sydendrømmen på billigsalg

Mange muligheter. Det er mye til salgs, kjøperne fra England uteblir og prisene faller eller står stille, er fellesnevnere for markedene for ferieboligmarkedene i sydligere strøk. Det forteller meglerne DN.no har vært i kontakt med. Foto: Kreta Eiendom / Coast & County / Feriebolig Utland / Sol-Eiendom
Mange muligheter. Det er mye til salgs, kjøperne fra England uteblir og prisene faller eller står stille, er fellesnevnere for markedene for ferieboligmarkedene i sydligere strøk. Det forteller meglerne DN.no har vært i kontakt med. Foto: Kreta Eiendom / Coast & County / Feriebolig Utland / Sol-Eiendom

Billige direkteflyruter og fallende priser lokker flere nordmenn med hytteplaner ut av landet. Se meglernes objekter og hvor mye lekkert du får for pengene.

Mange nordmenn planlegger å realisere drømmen om et eget «casa del sol».

Gjennom DNB Luxembourg tilbyr bankgiganten finansiering av helårs- eller sommerbolig i Spania og Frankrikem, og merker en markant oppgang i interessen.

- Vi har en jevn etterspørsel etter lån til kjøp av eiendom i Spania og Frankrike. Daglig får vi 5-10 forespørsler på finansering av feriebolig her. Dette er en vekst på 25-30 prosent i forhold til samme periode i fjor, sier informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen til DN.no.

- I fjor eksploderte interessen for eiendom i utlandet. Det er spesielt Spania som er driveren, sier partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret til DN.no.

Interessen er fortsatt ikke helt oppe på samme nivå som på det heteste i 2007.

- Men interessen har doblet seg på et par år, og vi nærmer oss samme antall som kjøper hytte i Norge.

Les flere økonomisaker på DN.no

Se før- og nåprisene lenger ned i saken!

Øye tror billige direkteflyruter er en viktig årsak til at nordmenn velger bort både norske- og svenskekysten til fordel for sydligere strøk. Både han og en rekke meglere DN.no har vært i kontakt med kan også fortelle om mange muligheter for å gjøre gode kjøp.

Øye tror billige direkteflyruter er en viktig årsak til at nordmenn velger bort både norske- og svenskekysten til fordel for sydligere strøk. Både han og en rekke meglere DN.no har vært i kontakt med kan også fortelle om mange muligheter for å gjøre gode kjøp.

Både finanskrisen og den påfølgende gjeldskrisen i eurosonen har ikke minst ført til et kraftig prisfall i det spanske markedet, påpeker Øye.

- Vi har fått tilbakemeldinger på at tendensen fortatt er at kysten i Norge sliter, slik at prisene stabiliseres, fordi konkurransen fra Spania slår igjennom, sier Øye.

Les også: Jorden rundt i eget privatfly

Utflating i Spania

I Spania er eiendomsmarkedet generelt og markedet for ferieboliger, spesielt i områdene nordmenn søker seg til, to ganske forskjellige ting. Like fullt er det ikke tvil om at prisene på feriehus har falt i takt med at kjøpere fra spesielt Irland og England har latt vente på seg.

Ifølge Agnar D. Carlsen i Norsk Megling har prisene på ferieboliger i de mest populære områdene i Spania i gjennomsnitt falt med cirka 25 prosent fra 2007 og frem til i dag.

- Nå ser vi en utflating og antar en forsiktig oppgang i de mest populære områdene de neste 12 månedene, sier Carlsen til DN.no.

Sverre Balteskard i Feriebolig Utland kan imidlertid fortelle at de nylig har redusert prisene på flere av ferieboligene de har til salgs langs den spanske kysten.

- Vi ser at prisene er kraftig redusert, i hverfall i forhold til toppen når det var på det høyeste. Vi ser også at det er store variasjoner fra område til område, sier Balteskard til DN.no.

(Saken fortsetter etter bildene)

Meglernes egne priseksempler:

Spania

Leilighet på Costa Blanca. Quesada. To soverom og to bad:

Leilighet på Costa Blanca. Quesada. To soverom og to bad: Solgt i 2007: 175. 000 euro. Nå: 105.000 euro. Feriebolig Utland.

Enebolig på Costa Blanca. Mar Menor. Fire soverom og fire bad:

Enebolig på Costa Blanca. Mar Menor. Fire soverom og fire bad: Solg i 2009: 1, 1 millioner euro. Nå: 399.000 euro. Feriebolig Utland.

Enebolig på Costa Blanca. La Marina. Tre soverom og to bad:

Enebolig på Costa Blanca. La Marina. Tre soverom og to bad: Solgt i 2009: 340.000 euro. Nå: 260.000 euro. Feriebolig Utland.

Leilighet på Costa Blanca. Horizonte. To soverom og ett bad:

Leilighet på Costa Blanca. Horizonte. To soverom og ett bad: Solgt i 2006: 125.000. Nå: 95.000 euro. Feriebolig Utland.

Frankrike

Hus i Saint Paul:

Hus i Saint Paul: Nå (redusert): 2.145.000 euro. Coast & Country.

Hellas (Kreta)

Enebolig i Kokkino Chorio (Chania-distriktet). 360 kvadratmeter:

Enebolig i Kokkino Chorio (Chania-distriktet). 360 kvadratmeter: Solgt i 2010: 695.000 euro. Nå: 525.000 euro. Sol-Eiendom.

Leilighet i Prinos. 65 kvadratmeter:

Leilighet i Prinos. 65 kvadratmeter: Pris 2012: 98.000 euro. Nå (redusert): 65.000 euro. Kreta Eiendom.

Strandtomt på fire mål i Piganos Kambos:

Strandtomt på fire mål i Piganos Kambos: Pris 2012: 850.000 euro. Nå (redusert): 550.000 euro. Kreta Eiendom.

Enebolig i Agia Triada. 120 kvadratmeter og privat svømmebaseng:

Enebolig i Agia Triada. 120 kvadratmeter og privat svømmebaseng: Pris 2012: 420.000 euro. Nå (redusert): 330.000 euro. Kreta Eiendom.

Mindre etterspørsel i Frankrike I Frankrike har derimot prisene nærmest stått stille de siste årene, opplyser Carlsen i Norsk Megling.

Marit Jahren i Coast & Country eiendomsmegling, som selger feriehus i Sør-Frankrike til blant annet nordmenn, merker riktignok at etterspørselen nå er noe redusert i forhold til tidligere år.

- Erfaringer og undersøkelser viser at boligprisene på den franske riviera generelt ikke har gått betydelig ned. Vi har registrert at prisene på eiendommer i Nice har gått noe ned generelt sett. I tillegg har vi erfart at det for tiden er liten etterspørsel etter eiendommer i øverste prisklasse, det vil si 2,5 til 3 millioner euro, sier Jahren til DN.no.

- Det er også vårt inntykk at den økonomiske krisen har gjort selgerne mer tilbøyelige til å godta en noe større forhandlingsmargin, som regel på 5 og 10 prosent, tilføyer hun.

Mye til salgs på Kreta

I Hellas har prisene på feriehus blitt sterkt påvirket av de økonomiske krisene. Ikke minst fordi ferieboligkjøpere generelt har blitt usikre, påpeker Carlsen.

- Det er absolutt kjøpers marked i Hellas dag, og i de fleste tilfeller godt mulig å presse utropspriser ned i alle fall med 10 prosent. Prisnivået er midt på treet, sammenlignet med andre middelhavsland, sier han.

Den tidligere viktigste kjøpergruppen i markedet, engelskmenn, er nå omtrent borte fra markedet, forteller Pål Qvigstad-Jensen i Sol Eiendom.

- Nordmenn er i ferd med å bli en stor kjøpergruppe, men vi er et forsiktig folkeslag. Ikke minst er psykologi en styrende faktor i feriemarkedet i Hellas, sier Qvigstad-Jensen til DN.no.

Dette kan Ellen Hansen i Kreta Eiendom bekrefte.

- Nybyggproduksjonen stanset brått opp for vel tre år siden og mange utbyggere har gått konkurs. Prisene har i enkelte områder falt med opp til 30 prosent sammenlignet med prisene boligene ble solgt for før finanskrisen. Det er imidlertid store forskjeller fra fastlandet til Kreta, sier Hansen til DN.no.

- Det vi først og fremst nå merker er at det blir færre og færre gode objekter i markedet samtidig med at det kommer lite nytt. Det er mange fritidsboliger for salgs i alle typer, størrelser og prisklasser og det er klart et kjøpers marked på Kreta. De som selger er i hovedsak engelske og de som handler mest for tiden er nordmenn, sier hun.

Ifølge Hansen starter prisene på en leilighet med to soverom og god beliggenhet på Kreta på omkring 100.000 euro. Rekkehus starter fra 150.000 euro, mens du kan få en enebolig fra 220.000 euro.

«Kjøpers marked»

«Kjøpers marked» finner du også i Italia, på Kypros og i Portugal, hevder megler Carlsen.

- I Italia har prisene stort sett stått stille i to år og noen steder har eiendommene falt noe i pris. Når det gjelder Tyrkia, er det få kjøpere da blant annet de store tradisjonelle markedene som det engelske ikke er kommet tilbake ennå. Kjøperne uteblir også i Portugal, der det er svært mange fritidsboliger for salg i alle typer, størrelser og prisklasser, sier han.

Les også:

Derfor kjøper nordmenn feriebolig i utlandet

Norsk bolig-boom på Solkysten

Kan bli søkkrik på hyttedrømmen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus