Gratis sofa i Rio under fotball-VM

TILBYR SOFAEN: – Hvis noen fra Norge har lyst til å bo her under VM, er det bare å ta kontakt, oppfordrer Vitor Rocha. Han har en liten leilighet som består av stue med åpen kjøkkenløsning, soverom og bad.
TILBYR SOFAEN: – Hvis noen fra Norge har lyst til å bo her under VM, er det bare å ta kontakt, oppfordrer Vitor Rocha. Han har en liten leilighet som består av stue med åpen kjøkkenløsning, soverom og bad.

Brasilianske myndigheter oppfordrer sine innbyggere til å tilby utlendinger å sove på sofaen deres under VM om halvannet år.

BELO HORIZONTE, BRASIL (ABC Nyheter): Vitor Rocha (29) er en av dem som allerede nå tilbyr sofaen sin til personer han ikke kjenner fra før.

På kjøleskapet henger en tettskrevet side med komplimenter fra fire besøkende som bodde hos ham forrige helg. De forteller at ”Du tok oss imot som om vi var familie. Du var veldig imøtekommende, sosial og hjelpsom. Tusen takk!”

Couchsurfing er et internasjonalt nettverk. Man oppretter en profil på nettsiden og kan både tilby sin egen sofa til besøkende og overnatte hos andre, i hele verden. Det koster ingenting. Man kan også bare møtes for å drikke kaffe eller vise turister rundt i ens egen by.

Les også: Gjestesofa jorden rundt

Trenger ekstra sengeplasser

Under fotball-VM vil det være behov for et stort antall flere overnattingsplasser i Brasil, enn hva som har eksistert til nå.

En rekke hoteller er blitt bygd og flere er under bygging, men dette alene vil ikke dekke overnattingsbehovet. Myndighetene oppfordrer derfor brasilianere til å være gjestmilde og invitere med ukjente hjem.

– Vi håper mange vil åpne sine hjem og invitere utlendinger og brasilianere fra andre steder i Brasil hjem til seg. Gjennom couch surfing får man en unik anledning til å bli kjent både med innbyggere og kulturen her, sier kommunikasjonssjef Rogério Bertho i VM-komitéen i Belo Horizonte.

I Belo Horizonte håper man rundt tusen personer eller flere får overnatting ved hjelp av Couchsurfing.

Les også: Med gjester tett på

I toppetasjen

NYE VENNER: Vitor Rocha, fra venstre, hadde nettopp besøk av Grace, Tati, Tiago e Ricardo. De fire besøkende kom fra São Paulo og skulle videre til nordøst i Brasil. NYE VENNER: Vitor Rocha, fra venstre, hadde nettopp besøk av Grace, Tati, Tiago e Ricardo. De fire besøkende kom fra São Paulo og skulle videre til nordøst i Brasil.

Like ved et av de hippeste kjøpesentrene i Belo Horizonte, strekker høyblokkene seg mot knallblå himmel. Det er rundt femten grader varmere enn norsk sommer. Inne i resepsjonen i en av høyblokkene sitter portøren i den avkjølte lobbyen klar til å smile til den neste som kommer inn.

– Du skal til 17.etasje? Til Vitor?

Det er nesten så han forstår at det er besøk til Vitor når det kommer utlendinger innom.

Les også: Frykter kaos i Brasil

Fra alle samfunnslag

Vitor Rocha holder til i Belo Horizonte, en av de tolv VM-byene. Byen som ligger i innlandet nord for Rio, er ikke kjent for de store utenlandske turisttallene. Dette vil endre seg under VM.

Vitor håper mange vil følge oppfordringene fra myndighetene og tilby sin sofa.

– Tradisjonelt er kanskje folk her i Belo litt reserverte og ikke så åpne som for eksempel folk på landsbygda eller på steder med mer turisme. Men jeg tror mange vil starte med dette nå, forteller han til ABC Nyheter.

Selv har han mest besøk av brasilianere fra andre byer, men også flere utenlandske turister.

– Dette er helt annerledes enn hotell og hostel fordi man er med noen innfødte. Man utveksler erfaringer, diskuterer og lærer av hverandre og hverandres kulturer, sier Rocha.

Selv har han hatt mange fine opplevelser gjennom å låne sofaen til brasilianere i andre byer. Han husker spesielt et opphold i Recife.

– Jeg bodde hos en i favelaen der. Det var helt annerledes enn hva jeg er vant med, men en utrolig fin og sterk opplevelse. Jeg lærte masse om musikken i Recife og kulturen. Og jeg ble venn med noen som jeg ikke ville møtt ellers. Det setter jeg veldig stor pris på, forteller han.

Les også: Han har besøkt alle land i verden

Vennskap fremfor penger

Når VM nærmer seg, vil mange ønske å tjene penger på utleie av bolig. Det vil aldri bli aktuelt for Rocha.

­– Med en gang man skal begynne å ta betalt, endrer forholdet seg mellom huseier og den som kommer for å overnatte. Da blir det business. Jeg ønsker heller å bygge vennskap og bli kjent med personer med ulik bakgrunn og kultur, sier Rocha.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus