Her har innbyggerne mest fritid

NYT FERIEN MED GOD SAMVITTIGHET: Da yter du også bedre når du er tilbake på jobb. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
NYT FERIEN MED GOD SAMVITTIGHET: Da yter du også bedre når du er tilbake på jobb. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Norge er inne på topp ti-listen, men vi må se oss slått av tre land.

En oversikt over hvilke land der innbyggerne har lengst lovpålagt ferie viser at Norge kommer på en delt fjerdeplass sammen med Finland, Frankrike og Brasil. Her har alle etter nasjonal ferielovgivning rett til 35 feriedager i løpet av et år.

Men vi må se oss slått av Sverige og Italia som deler andreplassen på listen med 36 offentlige fridager, mens Russland topper med hele 40 offisielle fridager i løpet av et år.

Les også: Norske påskepriser tiltrekker utlendingene

Vestlige stormakter nær bunnen

I andre enden av skalaen ligger Mexico der innbyggerne kun er prisgitt 13 feriedager gjennom et helt år. Det som kanskje overrasker mest, er at to vestlige stormakter havner nest- og tredje sist på listen, som er utarbeidet av hotellportalen Hotels.com.

I USA må innbyggerne klare seg med nøyaktig halvparten så mange fridager målt mot vinneren på andre siden av havet, der innbyggerne kun har rett til 20 fridager. Mens innbyggerne i Canada må klare seg med usle 15 lovpålagte feriedager i løpet av et år.

Les også: Nå blomstrer det i Japan

Mer fritid øker arbeidsinnsatsen

Men det å ha mye fri er ikke nødvendigvis noe som går ut over arbeidsinnsatsen, skal vi tolke signalene som har kommet frem gjennom flere studier som er gjort på temaet i løpet av de siste årene. For i motsetning til hva mange kanskje skulle tro, er det faktisk de landene med flest fridager som kan skilte med den beste produktivitet.

Signaler fra en rekke undersøkelser viser nemlig at arbeidstagere som får anledning til å ta seg fri ofte, ser ut til å benytte anledningen til å lade batteriene på fritiden, noe som igjen øker arbeidsinnsatsen nå de er tilbake på jobb.

Les også: En milliard på reisefot

Private ønsker ny ordning

I USA, som kommer relativt dårlig ut i den ferske oversikten, har flere selskaper begynt å skue til land som har bedre ferieordninger for de ansatte enn de selv har. Store amerikanske private selskaper som IBM og Netflix har for eksempel forkastet den standardiserte amerikanske feriemodellen, og har begge implementert en åpen, ubegrenset ferieordning i et forsøk på å forhindre at de ansatte brenner seg ut på jobben, skriver det anerkjente amerikanske businessmagasinet Fast Company.

Les også: Slik blir ferien i 2013

Mye kan tyde på at flere vil følge deres eksempel.

I så fall bør de se til landene som har de beste ferievilkårene. Her er listen over de ti landene som har verdens beste offentlige ferielover (antall fridager i parantes):

1. Russland (40 fridager)
2. Italia (36)
2. Sverige (36)
4. Norge (35)
4. Finland (35)
4. Frankrike (35)
4. Brasil (35)
8. Danmark (34)
8. Spania (34)
10. Colombia (33)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus