Her går det trill rundt

The Loop tar deg rundt, og rundt, Chicagos downtown. Holder du deg i nærheten av togskinnene er du aldri mer enn et steinkast fra shopping, restauranter og de største konsert- og teaterscenene.

Den beste utsikten til Chicagos gateliv og spektakulære arkitektur får du fra The Loop.

CHICAGO, USA (ABC Nyheter) De opphøyde jernbanesporene, som går over biltrafikken, i downtown Chicago skaper en helt spesiell atmosfære når man vandrer under dem på fortauene.

Men de gir også en unik utsikt om du løser billett og tar en runde.

Den drøyt tre kilometer lange sløyfa er det perfekte utgangspunktet for sightseeing og shopping i Chicago. Kjøp et dagskort og hopp på en av de ni stasjonene i sentrum, og slå følge med de andre rundt 20 millioner reisende som benytter seg av den historiske banen hvert år.

Men det populære transportmiddelet startet i sin tid som en politisk skandale.

Les også: Her får du penger

Måtte rømme byen

Konstruksjonen av ”the Loop” ble påbegynt i 1882, og ansvarlig var forteningsmannen Charles Tyson Yerkes.

Når banen var ferdigstillt, krevde han høye avgifter av alle tog som kjørte gjennom sentrum, noe som førte til økte billettpriser for de reisende. Dette satte sinnene i kok hos Chicagos befolkning. Protestene som fulgte tvang Yerkes til å rømme byen.

I dag trafikkeres The Loop av fem av Chicagos åtte ”L”-tog, som smidig binder sammen de mest interessante severdighetene i kvartalet ”The Loop Community area”.

At banens form har gitt den sitt navn er kanskje ikke så vanskelig å gjette, men etterhvert har navnet også blitt betegnelsen på hele området som befinner seg på innsiden av togsporene som utgjør Chicagos historiske og komersielle sentrum.

Det er hit man kommer for å spise, shoppe og gå på teater, og det er herfra byen Chicago og dens omliggende county blir styrt fra.

Les også: Her er verdens beste hotellutsikter

Landets høyeste

Togets sølvfargede vogner vagger deg behagelig høyt over mylderet av mennesker som skal på kunstmuseet Art Institute of Chicago – ett av landet største! - eller er på vei til Lyric Opera of Chicago, Goodman Theatre, Joffrey Ballett eller andre store kulturinstitusjoner.

Den spektakulære arkitekturen, med vakre neo-gotiske detaljer, som farer forbi togvinduene domineres av skyskrapere og røde broer som krysser Chicago river.

Les også: Jubel for verdens flotteste bro

Se ”gatekunst” av Picasso

For den shoppingsugne kan det anbefales å gå av på Randolph Street og krysse elva for å komme seg til ”The magnificent mile”, den berømte delen av North Michigan Avenue som huser Bloomingdale's, Nike Town, Neiman Marcus, Saks Fifth Avenue – en shoppingate av verdensklasse.

Har du flaks ramler du også over vakre skulpturer av kunstgiganter som Picasso, Miró og Chagall som utsmykker the Loop.

Skulle du bli trøtt i bena, ja da er det ingen fare. Da er det bare å hoppe på the Loop igjen, og ta en ny runde, mens Chicago sklir forbi.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus