Norske påskepriser tiltrekker utlendingene

Det kan bli mange svensker i norske skiløyper i ukene etter påske. Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / SCANPIX
Det kan bli mange svensker i norske skiløyper i ukene etter påske. Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / SCANPIX

Mens harryhandel over grensa er norsk påskesport, kommer svenskene i flokk den andre veien for å tilbringe påsken i Vinter-Norge.

En oversikt NTB har fått fra Innovasjon Norge viser at utlendinger utnytter tiden nordmenn tradisjonelt reiser på ferie, det vil si uka før langfredag, i år uke 13. For en rekke land er det nemlig uka etter som er påskeferie, og gjerne enda en uke seinere enn det også.

Da er det svinedyrt å dra på skiferie i eget land, mens prisene i Norge er gunstige fordi nordmenn er tilbake på jobb.

– Svensker er blant dem som tar påskeferie uka etter påske, og i år er det uke 14. Da skal “alle» svensker til fjells, så det er veldig dyrt i Sverige. Derimot er nordmenn ferdige med sin påskeferie, så Norge er attraktivt for svenskene på den tiden, sier Mona Ravndal i Innovasjon Norge til NTB.

Les også: Trafikken farligere i påsken enn i julen

Inntog i Trysil

Trysil er det norske skistedet med høyest andel utlendinger sesongen gjennom, med 75 prosent. I «norsk» påskeuke faller det til 48 prosent, mens det uka etter er 87 prosent utlendinger som betaler for overnattinger i Trysil.

Turistsjef Gudrun Lohne, melder om kjempeøkning i påskeferiesalget til utlendinger i år.

– I år har vi 100 prosent flere bestillinger fra svensker i «svenske-påsken» i uke 14, sammenlignet med 2012. Vi har også 100 prosent salgsøkning totalt for denne uka og like mange kommersielle gjestedøgn, 31.000, som for uka før, sier hun.

I Hemsedal ligger det også an til stor økning i antall bestillinger for påsken:

– Det spesielle i år er at folk har bestilt tidligere enn vanlig. Sammenlignet med i fjor ser vi en økning i antall overnattinger bestilt av nordmenn på 40 prosent og rundt 50 prosents økning på utlendingene, sier daglig leder Trond Østby i Skistar Hemsedal.

Les også: Styr unna påskekøen med Google Maps

Finansopptur

I likhet med Trysil, sjudobler Hemsedal innbyggertallet i påskeukene. 30 prosent av Hemsedal-bestillingene i i ukene 13 og 14 i år, kommer fra utlendinger fra i alt 17 nasjoner. Svensker, dansker, briter og tyskere dominerer. I disse fire landene legger de fleste påskeferien til uka etter langfredag.

– I den uka har vi alltid svært mange svensker, og i år ser vi en særlig økning av både svensker og dansker. Det gjelder ikke bare påsken, vi har lagt merke til dette gjennom hele vintersesongen. Det ser ut til at flere av de utenlandske markedene, og da særlig de skandinaviske landene, er tilbake igjen etter en svak periode i kjølvannet av finanskrisen, sier Østby.

Les også: Familiens skiferie kan bli rådyr

Alper og hjemmekos

Norge må konkurrere med de mellomeuropeiske alpene i kampen om de nordtyske og britiske skituristene i påsken.

Undersøkelser fra Innovasjon Norge viser videre at danskene, tross en viss interesse for skireiser til Norge, er mer opptatt av sol, vår og familiebesøk i hjemlandet på denne tiden.

De legger ofte skiferien i Norge tidligere på vinteren. I svenskenes påskeuke er for eksempel kun 5 prosent av de kommersielle gjestene i Trysil fra Danmark, mens 66 prosent er svensker.

Bra sesong for Norge

Innovasjon Norge bekrefter at foreløpige tall tyder på en økning i kommersielle ferie- og fritidsovernattinger i påsken i Norge.

Per-Arne Tuftin, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, spår at om de gode ski- og føreforholdene fortsetter ut påsken så kan vintersesongen bli viktig for reiselivsåret i 2013.

– Vintersesongen startet veldig bra med en jul preget av mange feriedager og gode skiforhold. En tidlig påske trekker også mange folk til fjells og til skianleggene, forteller han.

Personvernpolicy