Bruk kredittkortet i ferien

VELG SMART: Selv om kredittkort bør være det foretrukne betalingsmiddelet på reise, er det alltids greit med litt kontanter. Fortsatt kan det være problemer å få brukt kredittkortet i eksempelvis taxier. (Foto: Colourbox)
VELG SMART: Selv om kredittkort bør være det foretrukne betalingsmiddelet på reise, er det alltids greit med litt kontanter. Fortsatt kan det være problemer å få brukt kredittkortet i eksempelvis taxier. (Foto: Colourbox)

Bedre forbrukerrettigheter og mindre styr om du blir svindlet.

Mange legger i disse dager av gårde på påskeferie.

Tenk litt på hvordan og hvor mye du bruker kort og kontanter i ferien, så blir opplevelsen god også for lommeboken.

Godt tips: Slik kommer du foran i køen med kredittkortet

Bruk kredittkortet

Kredittkort er den foretrukne betalingsmåten både før og under reise. Betaler du med kredittkort er du nemlig bedre sikret dersom flyselskapet skulle gå konkurs. Mange kredittkort har dessuten reiseforsikring inkludert i kortet, gitt at reisen er helt eller delvis betalt med det aktuelle kortet.

I tillegg har du større trygghet dersom du skulle bli utsatt for svindel i løpet av utenlandsreisen. Kortsvindel er mer utbredt utenlands, spesielt i USA som ikke har tatt i bruk chip-teknologien. Med kredittkortet er ikke pengene trukket direkte fra din konto om du skulle være uheldig å bli svindlet. Har du regionsperre på kortet, husk å åpne opp for regionen du skal reise til.

Sjekk dagens kurser med vår valutakalkulator

Ta med to kort

Bankene anbefaler at kundene tar med seg et ekstra kort i ferien. Da har man et i bakhånd om man skulle være uheldig å bli frastjålet lommeboken. Har uhellet likevel vært ute og du har mistet alle kortene dine, er det likevel håp. Informasjonssjef hos Skandiabanken, Johnny Anderson, forteller om to muligheter:

Nødkort:

– Nødkort sendes dersom kunden skal oppholde seg så lenge på et sted at dette er hensiktsmessig, for eksempel ved lengre ferieopphold. Kortet er da gyldig i en gitt tid som vi setter i samråd med kunden. Leveringstid for nødkort er normalt 1-3 dager, avhengig av hvor kunden befinner seg, sier Anderson.

Nødkontanter:

– Nødkontanter kan leveres raskere enn nødkort. Kunden må da ha dekning på konto hos oss for tilsvarende beløp. Vi avtaler da med kunden et passende sted for å kunne hente pengene, normalt i en lokal bank, på hotellet eller lignende på stedet der kunden er. Denne løsningen passer best dersom man behøver pengene raskt, og dersom det er kort tid igjen av reisen, sier Anderson.

Velg lokal valuta

I enkelte butikker i utlandet får man valget mellom å betale i norske kroner eller lokal valuta. Bankene råder kundene entydig om å velge lokal valuta ved varekjøp. Men hva er egentlig grunnen til dette, utover at bankene vil sikre seg valutapåslaget selv? Skandiabanken forklarer det slik:

– Jevnt over vil det være billigst for kortbrukerne å betale i lokal valuta. Dersom du velger norske kroner er det butikken som fritt bestemmer vekslingskursen, og det ofte uten noen retningslinjer. Generelt ser vi at butikkene tar et høyere vekslingspåslag og gir en dårligere kurs enn Visa. Selvfølgelig varierer dette med seriøsiteten til butikken, men dermed gjelder den forenklede regelen om alltid å velge lokal valuta, forklarer informasjonssjef Johnny Anderson til DinSide.

Les også: I disse butikkene får du 10 prosent rabatt, bare fordi du er norsk

Vær oppmerksom

Det er viktig at man er både varsom og oppmerksom ved bruk av kort. Det gjelder både i hverdagen og når man er på reise.

– Ved uttak i minibank eller betaling i butikk, pass på at ingen ser når du taster koden. Snu ryggen til når du selv venter på å betale eller ta ut penger i minibanken, slik at du ikke ser koden til den som er foran deg i køen, foreslår Anderson.

Synes du for øvrig at minibanken ser uvanlig ut bør du benytte en annen bank. Da kan det nemlig være slikt skimming-utstyr som er montert. Å beskytte PIN-koden er noe av det mest effektive du gjør. Men her er det mange som slurver, DinSide avslørte PIN-koden på bare 15 minutter i en av Oslos travle butikker tidligere i vinter.

Ikke legg kortet i baren

Du bør alltid sørge for at kortet ditt er trygt oppbevart. Behandle kredittkortet som et pass eller annet viktig verdipapir. Ikke gi fra deg kortet på serveringssteder eller i andre lignende situasjoner.

Vær oppmerksom når du skal betale og sjekk at beløpet på kvitteringen stemmer før du signerer.

Når du så kommer hjem fra ferie bør du følge ekstra nøye med på nettbanken. Nettbanken avslører nemlig om du ble lurt i ferien, enten det dreier seg om utilsiktede dobbeltbelastninger, eller ren svindel.

Personvernpolicy