– Unngå solarium før sydenturen

Solariumstrålene er like sterke som sola i Syden, med både solarium og soling blir den totale belastningen på huden stor. Dermed øker også risikoen for helseskader, ifølge Statens Strålevern. Foto: Colourbox.com
Solariumstrålene er like sterke som sola i Syden, med både solarium og soling blir den totale belastningen på huden stor. Dermed øker også risikoen for helseskader, ifølge Statens Strålevern. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal du til Alpene eller Syden i påsken, bør du beskytte vinterhuden din godt. Men solarium før avreise anbefales ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om UV-varselet

Ved å sjekke UV-varselet finner man ut hvor sterk UV-strålingen er der man oppholder seg.

Du kan sjekke UV-varselet her:

Norsk institutt for luftforskning (både for Norge og resten av verden)

Tilbyr også varsel på e-post og SMS.

Yr.no - UV-varsel (for Norge kommende tre dager)

Statens strålevern: Dagens UV-indeks

Det er en veldig sikker sammenheng mellom UV og hudkreft. Noe er arvelig, men de aller fleste tilfeller av hudkreft kan unngås ved å begrense UV-eksponeringen.

UV-indeksen sier om man bør beskytte seg eller ikke. Når indeksen er på over 3 bør de fleste beskytte seg mot solen.

Hvor lenge man oppholder seg i solen er også viktig for hvor stor UV-dose man utsetter seg for.

I Sør-Norge er sola på topp rundt 13.30 midt på sommeren. I perioden på fire timer rundt dette tidspunktet er UV-dosen omtrent femti prosent av det du ville fått ved å være ute hele dagen. Ved heller å gå ut etter klokka 15.00 eller før 11.00 reduserer du muligheten for å bli solbrent veldig kraftig.

Statens strålevern har drevet med UV-målinger i rundt 15 år, i samarbeid med Norsk institutt for luftforskning (NILU). Nettverket ble opprettet i 1996, siden da har man målt omtrent hvert minutt døgnet rundt.

Vinterblek hud tåler sola ekstra dårlig. Reiser du sydover i Europa kan 15-20 minutter i sola være nok til å gjøre deg solbrent.

Reisemål i tropene, for eksempel Thailand, har ekstremt sterk sol på denne tiden av året og dermed blir man enda lettere solbrent.

Du kan sjekke UV-varselet for ditt reisemål, både i Norge og utlandet på nettsidene til Norsk institutt for luftforskning.

UV-indeksen sier om man bør beskytte seg eller ikke. Når indeksen er på over 3 bør de fleste beskytte seg mot sola.

– På solreise til Syden er det i tillegg til solkrem helt nødvendig med noen gode pauser vekk fra de sterkeste solstrålene midt på dagen for å beskytte huden, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen i en pressemelding.

Les også: Velg riktig solkrem til barna

– Solarium øker risikoen

Mange nordmenn sier de bruker solarium rett før sydenturen for å «forberede huden». Det er ikke å anbefale, ifølge Statens strålevern.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I stedet for å beskytte huden, blir den totale mengden UV-stråling større. Solariumstrålene er like sterke som sola i Syden, med både solarium og soling blir den totale belastningen på huden stor.

Dermed øker også risikoen for helseskader, ifølge deres nettsider.

– Bruk solkrem i fjellet

Også på fjellet i Norge kan det være nødvendig med solbeskyttelse i påsken. Under visse forhold kan UV-indeksen komme opp i 3-4.

Flere steder er det meldt nysnø og sol. Kombinasjonen gir økt risiko både for solforbrenning og snøblindhet. Refleksjon fra nysnø kan øke UV-nivået med opptil 80 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skal du være lenge ute i sola er det viktig at du beskytter hud og øyne, spesielt i fjellet i Sør-Norge, sier forsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern.

Les også: – Skal bli like vanlig som å sjekke været

Norge på hudkrefttoppen

Norge ligger nesten helt på topp i verden når det gjelder forekomst av føflekkreft og mer vanlige former av hudkreft. Nesten alle tilfellene kunne vært unngått.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved å følge med på UV-indeksen kan folk bedre vurdere hvordan de bør beskytte seg mot sola og dermed unngå å bli brent, forklarer Johnsen:

– Vi har ikke noe sanseorgan som forteller oss hvor sterk UV-strålingen er. To dager som ser helt like ut, kan ha 20-25 prosent forskjell i UV-intensitet, har forsker ved Statens strålevern Bjørn Johnsen uttalt til ABC Nyheter tidligere.

Les også: Roper varsku om føflekkreft