Meny

Brasiliansk badeliv i fjellheimen

HØYFJELLSBAD: I fossene her er det nesten norske avkjølingstemperaturer på vannet. Denne dagen lå temperaturen på rundt 16-17 grader i vannet, i luften i underkant av tretti.
Brasil er mer enn strender. Turistene inviteres nå til fjells.

LAVRAS NOVAS, BRASIL (ABC Nyheter): Rundt to timers kjøring fra millionbyen Belo Horizonte i delstaten Minas Gerais, kjører vi oppover og oppover. Asfaltveien er helt ny, før var det kun en svært humpete jordvei frem til landsbyen Lavras Novas.

Nå går asfaltveien nesten helt frem, kun avbrutt av et par svinger med jordvei.

Lavras Novas ligger på rundt 1300 meters høyde, omgitt av grønne og frodige fjellsletter.

Hovedgaten i Lavras Novas består av små, koselige hus i ulike pastellfarger. Overnattingsstedene kalles pousadaer. Det er små hus som fungerer som bed & breakfast, litt som små hjemmekoselig pensjonat. Standarden er alt fra enkel til luksus.

Les også: Frykter VM-kaos i Brasil

Fargerik landsby

En hund ligger utenfor ett av husene og dormer i solen. Eieren står i vinduet og følger med når turistene kommer når helgen nærmer seg. Litt lenger ned i bakken ligger bakeriet som serverer ferske bakervarer hver morgen klokken 7. Det er en fin blanding av voksne turister og lokalbefolkning på vei til dagens ærend ute i gatene.

Mens tempoet i de brasilianske storbyene kan være svært høyt og lydnivået på stranden  likeså, er det her helt motsatt. Folk kommer hit for å slappe av.

Man kan velge om man vil sitte på en av de mange små kombinerte barene og restaurantene og diskutere og filosofere, eller gå en tur på fjellet. I Norge er det gjerne en topp som er målet for fjellturen.

I Brasil er det minst like vanlig at en vannkilde er turens mål.

Les også: Trill og tråkk i Europa

Fossefall

Staten Minas Gerais, nabostaten til Rio de Janeiro i nord, er kjent for sine mange fossefall. Under fossene dannes små kulper som er perfekte å bade i. Noen er små badestamper som passer for enkeltpersoner eller noen venner, andre store som badebasseng.  

På stien ned til en av de naturlige badekulpene, møter vi Eduardo Bolina og Nilde da Cruz Santos. Nilde går foran med en lang stokk.

– Du skjønner, ehh jeg er litt redd for slanger så jeg går og dunker stokken i bakken, forklarer hun.

Les også: Lyden av Lisboa

Frykter slanger

Eduardo kan berolige. Han har vært her to ganger i året siden 1995 og har ikke sett en eneste slange så langt. Han trives veldig godt i området.

– Naturen og fossene er herlige. Det er så rolig her, en veldig kontrast til Belo Horizonte der hvor vi bor, sier Eduardo.

For første gang har han tatt med kjæresten til sitt fjellparadis.

– Jeg er helt fascinert av kulturen her, både naturen og selve landsbyen. Husene er helt fantastiske, sier Nilde.

Gjennom de nær 20 årene Eduardo har besøkt området, har han opplevd en stadig økende interesse.

– Nå i det siste ser vi også flere utenlandske turister. Jeg har blant annet møtt turister fra Nederland her. De blir alle glad i stedet, sier Eduardo.

Stiene i Brasil er helt annerledes enn i Norge. Jord er mange steder byttet ut med fine hvite sandkorn. Dyre– og plantefaunaen er også helt annerledes vil du oppdage om du drar ut på eventyr.

Les også: 10 kanariske opplevelser

Annen temperatur

Det som kan være verdt å merke seg før man legger ut på fjelltur i Brasil, er å være påpasselig med å ha med nok drikke og å planlegge turen til en periode hvor det er mindre varmt. Å gå i mange timer i rundt for eksempel 35 varmegrader, er noe helt annet enn å gå i den norske fjellheimen.

Det finnes en rekke aktiviteter man kan gjøre i de brasilianske fjellene.

Her kan du for eksempel se en oversikt over gode steder å klatre.

Les også:  Finn deg en fjern øy

Over 2600 meter

Pica da Neblinha (2994 m.o.h.) er det høyeste fjellet i Brasil og ligger på grensen mot Venezuela. Brasil har til sammen 11 topper over 2600 meter for de som en ønsker en utfordring i høyden. I tillegg er det flere fjellområder man kan vandre i og få et innblikk i kultur samtidig som man får god trening.

Nasjonalparken Chapada Diamantina er et av de mest kjente områdene. Her er det karakteristiske ”firkantete” platåfjell over et stort område.

Navnet har området fått etter at det ble funnet diamanter her på 1900-tallet.

Hvis du har lyst på en skikkelig krevende fjelltur, anbefales det at du kontakter et turbyrå som kan hjelpe deg å legge opp ruten og du får gode råd på veien, eventuelt at du blir med på en fellestur.

Her kan du se noen eksempler på turarrangører.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus