Boeing: Dreamliner vil være i luften om noen uker

Boeings Dreamliner-fly er «fullstendig trygt» og vil være på vingene igjen i løpet av de neste ukene, melder selskapet. Men først når testingen av nye batterier er fullført, kan flyene bli satt i kommersiell trafikk.

Norwegian, som har bestilt flyene, hilser meldingen velkommen.

– Det er gledelig at det gjøres framskritt, sa informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i det norske flyselskapet til NTB etter at Boeing kom med sin kunngjøring fredag.

– Vi har hatt løpende dialog med Boeing hele tiden, sa han.

Men Sandaker-Nielsen tilføyde at Norwegians passasjerer i en overgangsperiode må belage seg på bruk av Airbus-fly på rutene Dreamlineren skal trafikkere.

«Uker. ikke måneder»

Sjefen for Boeings divisjon for passasjerfly Ray Connor sa fredag at det nå er snakk om uker, snarere enn måneder, før flyene settes i trafikk igjen. Han avviste ifølge nyhetsbyrået DPA spekulasjoner om at de fortsatt kan bli stående på bakken i månedsvis.

– Hvor fort det går, vil avhenge av sertifiseringsarbeidet. Så får vi se når vi er i lufta og i kommersiell trafikk igjen. Før har jeg sagt at det er et spørsmål om måneder. Nå snakker vi heller om uker, sa Connor i Tokyo fredag.

Dreamliner-flyene har stått på bakken siden januar på grunn av alvorlig problemer med flyenes batterier, men fredag insisterte Boeing på at flyet er helt trygt.

«Absolutt trygt»

– Jeg får ofte spørsmål om flyet fortsatt er trygt. Og mitt svar er enkelt. Absolutt, sier Mike Sinnet, sjefingeniør for Dreamliner 787-flyet.

– Dreamliner er blant de tryggeste flyene Boeing noen gang har bygget, legger han til.

USAs luftfartsmyndigheter ga Boeing denne uka grønt lys til å teste ut nye batterier i to av flyene. Alle de 50 Boeing 787 Dreamlinerne som hittil er levert, ble satt på bakken i januar som følge av at litium-ion-batteriene gikk varme. I et av flyene tok batteriet fyr, og i et annet var det røykutvikling.

Norwegian-fly

Boeing har jobbet på spreng for å løse problemene, og de presenterte 22. februar en plan og et nytt batteri for FAA.

Norwegian er blant flyselskapene som har bestilt flyet, men som trolig må vente mye lenger enn avtalt før de blir levert. Selskapet leier inn erstatningsfly for de forsinkede Dreamlinerne.

Norwegians nye ruter til Bangkok og New York vil starte som planlagt trass forsinkelsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus