Meny

Her får passasjerene iPad på reisen

NETTBRETT OM BORD: Qantas er ett av flyselskapene som tilbyr nettbrett til utlån til passasjerene på utvalgte strekninger. Foto: AFP PHOTO / FILES / Torsten BLACKWOOD
Flyselskapene satser på ny teknologi for å tiltrekke seg kunder. Flere selskap tilbyr nå nettbrett som kan brukes under reisen. - Spennende, mener SAS.

Konkurransen om flypassasjerene er hard og flyselskapene går stadig nye veier for å lokke til seg og holde på kundene.

Flere internasjonale selskaper satser nå på utlån av nettbrett som passasjerene kan bruke for å få tilgang til både internett og underholdning.

Det australske flyselskapet Qantas starter opp med utlån av iPad på flyvninger mellom Sydney og Honolulu på flyselskapets Boeing 767-fly, melder AFP Relaxnews.

Underholdning streames så inn på nettbrettene fra flyets underholdningssenter, som per i dag inneholder filmer, tv-programmer og musikk. I tiden fremover vil Qantas utvide tilbudet med blant annet spill, reise-app’er og digitale aviser og blader, opplyser flyselskapet i en pressemelding.

Et annet flyselskap som har satset på nettbrett om bord er American Airlines, men de har valgt det konkurrerende nettbrettet Samsung Galaxy Tab som deres passasjerer på utvalgte ruter, blant annet mellom USA og Europa, kan bruke i lufta.

Les også: SAS satser etter tøffe kutt

– Viktig med ny teknologi

– Jeg kjenner til at flere flyselskaper satser på utlån av nettbrett og det er spennende. Vi utelukker ingen ting for fremtiden, sier kommunikasjonsrådgiver Tormod Sandstø i SAS til ABC Nyheter.

Han erkjenner at det er viktig å følge med på den teknologiske utviklingen i kampen om kundene.

– Vi er opptatt av å utvikler produkter som gjør reisen enklere og bedre for kundene. Ny teknologi er en veldig naturlig del av det, sier Sandstø.

Foreløpig har SAS satset på et nytt underholdningssenter om bord på fly med WiFi (trådløst nett), som de lar passasjerene koble seg til med sine egne dingser.

I likehet med Qantas har de innholdet liggende på en server om bord, noe som gjør at man unngår utfordringer med hastigheten når mange kobler seg på samtidig.

– Vi vet at skandinaviske passasjerer har en veldig høy tetthet av smarttelefoner, nettbrett og laptoper. Vi utelukker ikke at de kan få låne nettbrett av oss i fremtiden, men veldig mange har allerede med seg en dings som gjør at de kan spille av media, sier Sandstø til ABC Nyheter. 

Les også: Flyselskap tilbyr gourmetmat

Tester ut filmutleie om bord

Norwegian har også merket seg at de fleste passasjerene har sine egne dingser med om bord. Selskapet har ikke planer om å låne eller leie ut nettbrett.

– På de nye flyene våre har vi gratis internett og gjennom den nettplattformen jobber vi med å tilby mange ulike former for tjenester. I tillegg har vi en testperiode på fem fly hvor vi leier ut filmer og tv-serier som kan streames direkte til din laptop, iPad eller smarttelefon. Tilbakemeldingene er positive, sier informasjonssjef Lasse Sandarker-Nielsen til ABC Nyheter.

Dette gjelder på Norwegians kortdistanseruter. På Dreamliner-flyene som skal fly langdistanse, vil det være vanlige individuelle skjermer, ikke nettbrett, som sørger for at passasjerene underholdes mens de er i lufta, understreker Sandarker-Nielsen.

For øvrig kan det nevnes at lavprisselskapet Scoot i fjor byttet ut de gamle individuelle tv-skjermene på sine fly med iPad'er, med det resultat at flyene ble så mye lettere at de sparte inn drivstoffutgifter.
Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus