Dette kan bli fremtidens flykabin

Fremtidens flykabin - men neppe for de fleste av oss. Vi vil bare ha likhet og høvelig komfort, ifølge flydesigner. (Foto: Airbus)
Fremtidens flykabin - men neppe for de fleste av oss. Vi vil bare ha likhet og høvelig komfort, ifølge flydesigner. (Foto: Airbus)

Flydesigner tror fremtiden bringer mer folkelig komfort. Og mer luksus.

Ryanair har fablet om ståseter , og flere har hengt seg på i jakten på prisbevisste løsninger. Men uten å legge ord i munnen på noen, kan vi vel anta at dette ikke er det vi drømmer om av flykabinen i fremtiden.

Som DinSide også har skrevet om, er det en trend mot mer komfort i flykabinen - og da spesielt for langdistanserutene. Her ser vi mer individuell komfort - og selvsagt spesielt for de som betaler litt ekstra og reiser på business- eller første-klasse.

Skycoach er flysetet som kan gjøres om til en flyseng

Også Norwegians Dreamliner vil ha en del smarte trekk, når den kommer seg i lufta. Enn så lenge ser det imidlertid ut til at Norwegians passasjerer må nøye seg med å fly Airbus A340 når langdistanseflyvningene dras i gang 30. mai.

Dreamlinerne er jo som kjent satt på bakken, og ettersom Norwegian har fått beskjed fra Boeing-fabrikken at leveransen av de nye flyene kan bli forsinket, har de iverksatt krisetiltak og leid inn Airbuser for å være forberedt på verste fall.

Slik så de for seg fremtiden for noen år tilbake: Passasjerer i to etasjer

Men tilbake til fremtidens flykabiner.

Tror vi vil ha likhet og komfort

Det er flere designbyråer som jobber mye opp mot utvikling og design av flykabiner innenfor luksussegmentet, blant annet Priestmangoode - og selv bilmerker innenfor luksussegmentet er med og setter merket sitt på komfortable flyseteløsninger.

Designbyrået Teague har tegnet mye innenfor førsteklassesegmentet for Boeings Dreamlinere, og designstrategene der sier til magasinet Future Travel Experience at det nok vil være et marked for super-luksus, nesten som å være på cruise.

For de med dype lommebøker skal altså flyreisen bli som en ferieopplevelse i seg selv.

Pål Sigurd Anthonsen var med og fly siste reis med Concorde. Det var en drøm som gikk i oppfyllelse.

– Det er ikke sikkert at det neste steget for luksusreiser handler om teknologi, det kan være at det vil handle om å skreddersy opplevelsen til den enkelte passasjeren, sier Timothy Miller, Senior Design Strategist ved Teague, til Future Travel Experience.

Han påpeker imidlertid at vi må ta tilbake noe av den gamle tanken ved å fly, det menneskelige i det. Folk flest vil ha det komfortabelt på reisen, uansett klasse. Og så vil vi ha likhet, ifølge Miller.

Slik tror de det blir i 2050

I filmen nedenfor kan du se hvordan Airbus ser for seg fremtidens flykabiner. Her er det selvinnsjekk med håndavtrykk, det er selvsagt fokus på komfort, men det er også endel andre artige tanker de har rundt flykabinen anno 2050.

De ser for seg en tredelt kabin med plass til å bevege seg i front av kabinen og i midten, samt en plass for smart teknologi bakerst.

Les også: Slik blir framtidens flytrafikk

Her er det vidstrakt bruk av smarte funksjoner; setene er laget for å samle opp energi fra passasjerene, som kan brukes til å drive for eksempel smartskjermene for hvert enkelt sete.

Du trenger ikke slåss med håndbagasjen for å få den opp i hattehyllen over deg: Håndbagasjen legges inn i en sluse når du ankommer kabinen, og så sendes håndbagasjen bakover til riktig sete.

Når du blir trøtt og sliten av å sitte stille eller du trenger å bevege på deg, kan du gå inn i det interaktive rommet midt i flyet. Alle kjenner vel til farene ved å sitte stille i flykabinen flere timer i strekk, og hvilke helsemessige farer det kan medføre.

I det interaktive rommet er det derfor muligheter for å bedrive ulike typer sport ved hjelp av en simulator, eksempelvis en golf-simulator. Det vil også være muligheter for å avholde møter - noe som kan være praktisk dersom dere er flere som er på jobbreise.

Slik kan man bruke reisetiden på noe nyttig. Selve kronen i juvelen som Airbus her presenterer, må være det fantastiske området som skisseres forrest i kabinen.

Her har du 180 graders panoramautsikt til verden rundt deg, stolene kan vris i alle retninger, og du vil få opp informasjon om interessante steder på veien via informasjon som projiseres på smarte vinduer.

Dersom dette blir virkelighet, blir dette neppe for oss på økonomiklasse ...

Her er Airbus nye superfly

Her kan du selv se videoen - vi gleder oss til 2050!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden