Her kan du møte alver!

DVERGBOLIG: I denne stenen bor det en dverg som nekter å flytte på seg, forteller alveguide Sigurbjörg Karlsdottir. Byggningsarbeiderne som prøvde å knuse stenen med ett spett måtte til slutt gi opp, og jernspettet har ingen klart å få ut siden.

Kan du se det usynlige folket? Dra til Island og test dine synske evner.

HAFNARFJORDUR, ISLAND: - Her bor det flere alver, sier Sigurbjörg Karlsdottir og stryker hånden over en klippe, som for oss ser ut som en helt vanlig gråsten.

Vi befinner oss I Hafnarfjordur, en havneby en kort busstur fra Reykjavik.

- Hafnarfjordur er kjent for tre ting: Vikinger, rundkjøringer og alver, sier Sigurbjörg mens vi tusler gjennom byen.

Hun arbeider til daglig med statistikk, men på fritiden driver hun med en helt annen virksomhet: alveguiding.

- Jeg har en splittet personlighet! forklarer hun med et skratt.

Les også: Ti kanariske opplevelser

Møtes i drømmene

Hennes guidede turer er basert på folkesagn og vitnemål fra folk som forteller at de har opplevd kontakt med alver, samt et kart tegnet av Erla Stéfansdóttir, en synsk kvinne som mener hun kan se alver og vet hvor de bor.

Ifølge Erla er Hafnarfjordur alvenes hovedstad, men også dverger, troll og andre usynlige skapninger bor her.

- Selv kan jeg desverre ikke se dem. Et medium har fortalt meg at jeg har gaven, men at jeg er for klomsete. Men jeg treffer dem en gang i blant i mine drømmer, forteller Sigurbjörg.

Troen på alver er allment akseptert i Island.

- Over halvparten av islendingene tror på alver og usynlige skapninger. Men selv de som ikke tror vil kvie seg for å forstyrre alvene. Hvis man ber dem slå istykker en sten som sies å være en alvebolig vil de nekte! forteller hun.

Les også: Roma - kunsten å rusle

Ikke forstyrr alvene

Man flytter ikke på en alvebolig for å bygge et hus, og når man legger nye veier legger man dem rundt alvestenene, for å være på den sikre siden.

- Her ser dere for eksempel hvordan noen bygningsarbeidere har prøvd å knuse denne stenen med et jernspett, for å bygge et hus her. Men det gikk ikke, for i stenen bor det en dverg som nekter å flytte på seg, forteller Sigurbjörg og viser hvordan det berømte jernspettet fortsatt sitter fast i stenen som ligger midt i et boligområde i Hafnarfjordur.

- Og ingen har klart å rikke den løs igjen! Det sitter bom fast!

Huset, ja det måtte bygges et annet sted.

Hvis man vil lære seg mer om hvordan man skal omgås det usynlige folket kan man ta en egen utdannelse, på Islands – og kanskje verdens – eneste alveskole i Reykjavik.

- Vi har eksistert i 25 år og har undervisning hver uke for elever som vil lære mer om alver og det usynlige folket, forteller Magnús Skarphéðinsson som er skolens grunnlegger og rektor.

Hans bakgrunn er historie og antropologi, og har forsket på alver og folkesagn i flere tiår.

Les også: Mikael Niemis Pajala

Du kan ha gaven

- Vi har samlet vitnemål fra over 700 personer rundt om i Island som har møtt alver. Og neste år skal vi åpne et museum som viser modeller av alvenes bosteder og klesdrakter, forteller Magnus.

Han, akkurat som Sigurbjörg og over halve Islands befolkning er overbevist om at alvene eksisterer. Men for oss fra land som mer eller mindre har mistet troen på våre usynlige venner er håpet fortsatt ikke ute å forandre synet på „virkeligheten“.

- Det finnes absolutt en sjanse for at man har gaven å se alver uten at man vet om det. Det er bare å komme hit og teste! oppfordrer Sigurbjörg.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden