Lysdusj mot jetlag

Her er Deltas eget bilde av Photon Shower, lysdusjen som kan virke mot jetlag. Foreløpig finnes imidlertid bare dette eksemplaret, laget for konferansen TED 2013. (Foto: Delta).
Her er Deltas eget bilde av Photon Shower, lysdusjen som kan virke mot jetlag. Foreløpig finnes imidlertid bare dette eksemplaret, laget for konferansen TED 2013. (Foto: Delta).

Amerikansk flyselskap viser frem ny metode mot reisetrøtthet.

Kan ny teknologi ta kål på jetlag? Deltas nye knep mot jetlag er å benytte lys. Under idékonferansen TED 2013 presenterte det amerikanske flyselskapet en såkalt foton-dusj som skal virke mot en av plagene som rammer reisende som krysser flere tidssoner.

Hva kan du selv gjøre? Tips mot jetlag

Lysdusjen

Foton-dusjen virker på den måten at den eksponerer folk for lyssekvenser som skal gi en lignende effekt som sollys.

Foton-dusjen tilpasses den enkelte ved at brukeren angir reiseinformasjon, og etter bruk skal effekten av jetlag bli mindre og den reisende kan føle seg mer oppkvikket. Konseptet er basert på forskning om lysterapi utført av professor Russel Foster fra universitetet i Oxford.

Foreløpig er dusjen bare laget for TED-konferansen, men det kan være lignende teknologi snart blir å finne på flyplasser og i fly.

Vil ha nytt system på Gardermoen for å gjøre det enklere ved flybytte

Andre bruker også lys - og mørke

Både flyselskaper, flyplasser, medisinfirmaer og flyprodusenter kommer stadig med nye knep mot jetlag. I de mye omtalte Dreamliner-flyene benytter de for eksempel lys og mørke mot jetlag.

Flyene har ekstra store vinduer, der passasjerene selv kan dimme lysinnslippet. Her kan også kabinmannskapet overstyre dimmingen, og blant annet simulere natt i fullt dagslys for å redusere jetlag.

Høyere luftfuktighet og aktiv lysstyring om bord mot jetlag - mer om hvordan og hvorfor Dreamliner blir som det blir.

Andre forsker på medisiner og stoffer som kan hjelpe mot plagene. Som for eksempel stoffet longdaysin som muligens kan bidra til å styre kroppens biologiske klokke.

Charles de Gaulle, terminal 2E, ble det i fjor installert lysterapi-kapsler, kalt "Luminotherapy spaces". Passasjerer til og fra Paris kan her få 15 minutter med gratis lysterapi mot jetlag.

Les også: Denne brillen skal hjelpe mot jetlag

Omstridt lys gjennom ørene

Det finske selskapet Valkee har utviklet sitt eget lysterapikonsept, som skal gi effekt ved å lyse inn i ørene.

Valkee, de finske produktet som sender lys inn i øregangen. (Foto: Per Ervland)Valkee, de finske produktet som sender lys inn i øregangen. (Foto: Per Ervland)

Dette systemet ble også i en periode tilbudt enkelte reisende med Finnair. Bjørn Bjorvatn, leder for Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer ved Haukeland Universitetssykehus, og professor ved Universitetet i Bergen, sa til DinSide tidligere i vinter at det ikke er opplagt at lys gjennom ørene har noen effekt på mennesker.

Les også: Jetlag gir hukommelsestap

Professoren sa han ikke kjente til forskning som beviser at ørelys hjelper oss gjennom en mørk vinter.

Tradisjonell lysbehandling, derimot, har han forsket på, i likhet med mange andre. Og dette skal ha dokumentert god effekt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden