Trill og tråkk i Europa

FORM: Ser du an formen før du planlegger sykkeltur, kommer du til å finne en rute som passer deg. Dette bildet er fra Wasdale Head i England. Foto: Tony West (Corbis)

På minst ett punkt skiller sykkelferien seg fra de fleste andre ferier: Du er antakelig i bedre form når du kommer hjem enn da du dro.

Før langturen:

Sykkelen

Undersøk mulighetene og priser for å ta med sykkelen på tog, buss, ferje og fly. Transport på fly kan for eksempel være såpass dyrt at du vil vurdere å leie sykkel på feriestedet.

Reservedeler og verktøy

Husk å pakke med lappesaker, verktøy og reservedeler som slange, dekk, eiker og kjedeledd. Utfyllende liste finnes på www.syklistene.no/Sykler_utstyr/1297. Du bør ha basisferdigheter innen sykkelmekking. En oversikt over sykkelverksteder langs ruta, eller nok batteri på mobilen til å finne det ut, kan komme godt med.

Vekt

Velg lette løsninger og fritidsklær med omhu. Sykkeltilhenger kan være en bra løsning for bagasjen hvis det er store forskjeller på sykkelformen innad i turfølget.

Planlegging

En passende dagsetappe kan være 75-150 km, men avhenger av terreng, form og reisefølge. Husk å legge inn hviledager. Studer kartbøker og reisehåndbøker, og snakk med folk som kjenner området før du drar. Husk at det kan bli snø og kaldt i fjellstrøkene.

Helse

Husk at du trenger mye væske, opp mot 10 liter om dagen når det er varmt. På slike dager trenger du også mye salt mat.

Trening

Bygg opp sykkelformen i god tid ved å sykle lange etapper i all slags vær og på forskjellige typer veier.

(Kilde: Hulda Tronstad/ Syklistenes Landsforening)


Lysten på sykkelpakketur?

  • Fjellferie.no
  • Norske-bygdeopplevelser.no
  • Explorearcadia.com
  • Transprovence.no
  • Merlot.no
  • Vidyreiser.no
  • Knutssykkelreiser.no
  • Olivenreiser.no


Telt i sykkelveska?

I Norge vet vi at det kan være dårlig vær og langt mellom overnattingsstedene. Men heldigvis kan vi ha med telt og sovepose og slå leir nesten hvor vi vil. Slik er det ikke i utlandet, forteller Hulda Tronstad i Syklistenes Landsforening.

Hun tror folk på sykkelferie har blitt mer opptatt av komfort underveis.

– Du får mer ut av turen når du sover godt, sier hun.


Norske sykkelturer

Også Norge byr på vakre sykkelturer. Disse ti turene har tidligere blitt kåret til de flotteste av magasinet Reiser & Ferie sammen med Syklistenes Landsforening:

1. Rallarvegen, Geilo-Voss (Hordaland/ Sogn og Fjordane)
2. «Himmelblå» kystriksvei, Brønnøysund-Sandnessjøen (Nordland)
3. Mjølkeveien, Stølsvidda (Oppland)
4. Dovrefjell og Rondane, Hjerkinn-Dovre (Oppland/ Hedmark)
5. Oslofjorden, Son-Jeløya-Horten-Stavern (Østfold/ Vestfold)
6. Mjøstråkk, Lillehammer-Hamar-Gjøvik (Oppland/ Hedmark)
7. Jæren, Egersund-Stavanger (Rogaland)
8. Telemarkskanalen, Skien-Dalen (Telemark)
9. Numedal, Geilo-Kongsberg (Buskerud)
10. Ona fyr og Atlanterhavsveien, Molde-Kristiansund (Møre og Romsdal)

Drømmer du om en sykkelferie med familien i sommer? Da bør du starte forberedelsene nå.

– Det er helt riktig å planlegge i god tid, for det tar tid å gjøre det skikkelig, sier Hulda Tronstad, informasjonssjef i Syklistenes Landsforening.

Les også: Bo privat når du er på reise

God trening

– Sykkelferie er en annen måte å oppleve omgivelsene på, og det spesielle er at du kommer hjem i bedre form enn du var i da du dro, sier Tronstad.

Men skal du å legge opp turen selv, bør du ha i bakhodet at billettprisene fort fyker til værs. Overnattingssteder langs populære ruter kan også bli fylt opp. Et fullbooket herberge er ikke det du helst vil møte på når du anser dagsetappen som avsluttet.

Les også: Tre treningstopper får terningkast seks

– Og sett deg inn i forholdene, hvor lang og hard turen er. Husk alltid å ha nok drikke og litt mat på lager. Det kan være langt til nærmeste butikk eller kro, sier Tronstad.

Europa bugner av gode sykkelområder, og du legger opp ruten etter formen du er i. Reiser du med barn, kan du vurdere å ha en base som utgangspunkt for dagsturer.

– Sykling er en unik måte å reise med barn på. Du har tid til å stoppe, og du kan prate mens du sykler. Men husk å legge inn sykkelfrie dager. Det skal være kos, ikke slit, sier Tronstad, som har hatt vellykkede sykkelferier til Danmark og Tyskland med mann og fire barn.

Les også: Her må du ha sertifikat for å sykle

Pakketurer

Hvis du mangler tid eller lyst til å planlegge din egen sykkelferie, finnes det en rekke turoperatører som kan gjøre planleggingen for deg. Hos disse kan du bestille pakkerturer med stor variasjon – du finner vingårdsturer så vel som rene treningsturer.

Blant reiseselskapene med sykkelferier på menyen, er Oliven Reiser. Reisekonsulent Marit Holt forteller at turene til Kroatia og Italia er blant de mest populære. Piemonte og Toscana er områder som gjerne klinger bra i norske ører.

– Sykkelferie er en spesiell opplevelse. Du sykler på småveier og ser steder og mennesker du knapt enser fra bussen. Men sykkelferie er for folk som liker å sykle og røre på seg, forteller Holt.

Les også: Rivieraen rundt i åpen bil

Når du sitter på sykkelsetet, merkes bakkene fort i beina.

– Nord-Italia er blant de mer kuperte områdene. Men vi er fra Norge, og her er mange vant til bakker, legger Holt til.

Det er greit å være obs på at høye temperaturer også kan by på utfordringer.

– Det er slitsomt å sykle i varmen. Er det overskyet, kan du godt sykle i 20-22 grader. Men er det stekende sol, bør du ta en pause midt på dagen, råder Tronstad.

Les også: Rivieraen på tvers

Hvordan få mest ut av en tur til den franske riviera - See more at: http://www.abcnyheter.no/reise/2012/10/09/rivieraen-rundt-i-apen-bil#sthash.iq9yjRkm.dpuf

Hvordan få mest ut av en tur til den franske riviera - See more at: http://www.abcnyheter.no/reise/2012/10/09/rivieraen-rundt-i-apen-bil#sthash.iq9yjRkm.dpuf

Områder

Mange drar til Danmark fordi det er nært, kjært og flatt. Men også Tyskland er kjent for fine sykkelveier. Et godt utgangspunkt for sykkelferie i Nord-Tyskland er å ta med syklene på ferja som går i havn i Kiel.

– I Tyskland er det lagt godt til rette for sykling, sier Tronstad.

Noen velger å sykle langs de store elvene. Men også storbyene er sykkelvennlige. Ønsker du å krysse landegrenser, kan du for eksempel sykle den populære ruta mellom Berlin og København.

Les også: Ta pedalene fatt

På Tronstads ferieønskeliste står en sykkelferie til Bodensjøen, innsjøen som ligger på grensa mellom Tyskland, Østerrike og Sveits. Her er landskapet flatt, og du kan krydre sykkelturen med ferjeturer over vannet. En annen populær sykkelrute er England på tvers der landet er smalest, for eksempel mellom Whitehaven og Tynemouth.

Tronstad oppfordrer også folk på vanlig byferie til å benytte seg av bysykkelordninger eller ordinær sykkelutleie.

– Å oppleve byen på bakkeplan er noe helt annet enn å sitte i en buss eller ta undergrunnsbanen.

Les også: Rivieraens mest luksuriøse

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden