Lager skog i ørkenen

80 prosent av arealet til Turkmenistan består i dag av ørken. Nå vil myndighetene i den tidligere sovjetrepublikken gjøre ørkenen om til en grønn oase. Foto: AFP relaxnews.
80 prosent av arealet til Turkmenistan består i dag av ørken. Nå vil myndighetene i den tidligere sovjetrepublikken gjøre ørkenen om til en grønn oase. Foto: AFP relaxnews.

Tre millioner trær skal gjør Turkmensitans ørken grønn og frodig.

80 prosent av arealet til Turkmenistan består i dag av ørken. Nå vil myndighetene i den tidligere sovjetrepublikken gjøre deler av ørkenen om til en grønn oase.

I første omgang skal tre millioner trær plantes i Karakum-ørkenen, som med sine 400.000 kvadratkilometer er en av verdens største ørken.

Lørdag signerte president Gurbanguly Berdimuhammedov et dekret hvor målet er å «forvandle landet til en frodig hage og berike dets vakre natur», skriver AFP relaxnews.

Les også: Klart for Bellonas grønne ørken-oase

Den grønne forvandlingen av et av verdens goldeste land skal starte allerede i år, med planting av 1,5 millioner skudd i og rundt hovedstaden Ashgabat. I tillegg vil man plante et tilsvarende høyt antall skudd i andre deler av den store ørkenstaten.

Lokale myndigheter har fått ansvaret med å passe på trærne og sørge for at de får nok vann gjennom irrigasjonskanaler.

Ørkenspredning er et betydelig problem i Turkmenistan. I fjor lanserte myndighetene en treplantingsprosjekt rundt Sarykamysjsjøen som har lidd av de samme økologiske problemene som den inntørkede Aralsjøen i Kasakhstan.

Les også: Sjøen som forsvant

Store summer fra inntektene av gassindustrien i landet har blitt investert i hovedstaden Ashgabat. Kritikerne mener imidlertid at president Berdimuhammedov står for få politiske reformer i det isolerte landet.