Urgamle mysterier avdekket ved «Ildens tempel» i Peru

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ferske oppdagelsen av et seremonielt ildsted – antatt å være mer enn 5000 år gammelt – kaster lys over en av de eldste bosetningene i Amerika.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ildstedet, som har fått kallenavnet Ildens tempel, ble oppdaget ved utgravningsstedet El Paraiso i Chillondalen, like utenfor den travle peruanske hovedstaden, melder AFP.


Arkeologer sier stedet i alder kan sammenlignes med Caral, det eldste førcolombianske stedet i Amerika, som var bebodd mellom 2600 og 2100 f.Kr. Caral ligger omkring 200 kilometer nord for El Paraiso og står på FNs verdensarvliste. Ildstedet ble funnet da arkeologer oppdaget en trang passasje i en fløy til El Paraisos hovedpyramide i janaur, da de fjernet sand og stein.

– Vi innså raskt betydningen av denne oppdagelsen, sier sjefsarkeolog Marco Guillen.

Inngangen er 48 centimeter bred og fører til et kammer som måler åtte ganger seks meter, der fisk, korn, blomster og frukt har blitt brent som offergaver.

Steinveggene var dekket «av et tynt lag gul jord, med spor av rød maling», sier Guillen. «Røyken lot prestene oppnå kontakt med gudene». Tempelet har fire nivåer, «hvert av dem eldre enn det forrige», sier Guillen.

Les også: Frikjenner rottene for pest

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ytterligere ni bygg

Funnet viser at samfunnene i Andesfjellene sto nærmere hverandre enn tidligere antatt. Denne tidlige konstruksjonen fungerer som mal for andre i fjellområdet i århundrene som kom.

Pyramiden i sentrum av utgravningsstedet er den eneste bygningen man har avdekket i El Paraiso. Eksperter sier det er mer enn ti «arkitektoniske enheter» på stedet, som inkluderer templer, torg og boliger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arkeologer tror pyramiden i sentrum ble brukt av fellesskapet, mens to andre strukturer – som ved første øyekast later til å være sandåser – inkluderer bygninger som later til å ha vært hjem.

– Vi vet lite om de andre enhetene, da de ikke har blitt studert, sier Luis Caceres, som leder arkeologiavdelingen ved kulturdepartementet. Utgravningsfeltet El Paraiso er spredd utover 50 hektar, omkring to kilometer fra Stillehavet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sentrum av feltet ligger steinplattformene som ble oppdaget av den franske arkeologen Frederic Engel i 1965. I dag har deler av det arkeologiske området blitt overtatt av jordbrukere og slumboere, men lokalbefolkningen har slått seg sammen for å stanse videre okkupasjon.

Les også: Kong Rikard III funnet under parkeringsplass

3000 innbyggere

Beviser avdekket av Engel førte til at eksperter anslo at omkring 3000 mennesker kan ha bodd i El Paraiso, sier Guillen. Eksperter analyserer for tiden avfallsprøver for å forsøke å fastslå hva de spiste.

Arkeologer tror de antikke kystsivilisasjonene dyrket blant annet bomull, som de handlet med lokale fiskere i bytte mot mat.

Oppdagelsene viser «viktigheten av Lima i uminnelige tider», lenge før de spanske erobrerne ledet av Francisco Pizarro – som grunnla den peruanske hovedstaden i 1535 – ankom, sier visekulturminister Rafael Varon til journalister da oppdagelsen ble offentliggjort tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mye som gjenstår å oppdage for å løse mysteriene ved El Paraiso, sier Guillen til AFP.

– Vi må vite om det ligger enda eldre strukturer under disse. – Vi har bare såvidt begynt, og har allerede funnet Ildens tempel, sier han.

Regjeringen til president Ollanta Humala har satt av 10 millioner kroner de nærmeste fem årene til granskinger av feltet.

Les også: – Europas eldste forhistoriske by