Kroppsskanning innføres på norske flyplasser

BLIR VANLIG PÅ NORSKE FLYPLASSER: De omstridte såkalte nakenscannerne har vært vanlig i blant annet USA i flere år. Nå kommer de også til norske flyplasser. Foto: Matt York (AP Photo)
BLIR VANLIG PÅ NORSKE FLYPLASSER: De omstridte såkalte nakenscannerne har vært vanlig i blant annet USA i flere år. Nå kommer de også til norske flyplasser. Foto: Matt York (AP Photo)

Regjeringen går inn for at kroppsskannere tas bruk ved flyplasser i Norge.

– Kroppsskannerne vil redusere bruk av håndsøk og det vil være et valgfritt tilbud til passasjerer, sier samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) til NRK.

I 2010 sa daværende samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) nei til et forsøk med kroppsskanning ved norske flyplasser.

Metoden har vært omstridt, og den er blitt kalt «nakenskanning». Navnet skyldes at maskinene benytter seg av røntgenteknologi og viser tydelige kroppskonturer på en monitor rett ved skanneren.

Les også: - Nakenscanning kan gi kreft

Nyere modeller benytter seg av såkalte millimeterbølger.

– En kan ikke lagre, oppbevare, kopiere eller skrive ut informasjon fra skanneren. Passasjeren som blir klarert i skanneren skal være anonym. Kroppsskanneren vil heller ikke avsløre kroppskonturer, sier Arnstad.

Kroppsskanning skal være et valgfritt tilbud for de reisende.

– Kroppsskannere er en av flere metoder som brukes for å styrke sikkerhetsnivået, men passasjerer kan reservere seg mot bruk av skanneren, sier samferdselsminister.

EU-kommisjonen har laget et regelverk for kroppsskannere i EU/EØS-området. Det er dette regelverket Norge nå innfører.

Les også: Kledde av seg i nakenscanner-protest

Det er opp til lufthavnoperatøren å avgjøre om de vil ha kroppsskannere i sikkerhetskontrollen.

Avinor har tidligere vurdert skannere som er basert på millimeterbølger, som gir konturløse og kjønnsnøytrale bilder. De er svært positive til mindre og nyere modeller som har kommet på markedet.

Personvernpolicy