Er dette verdens minste hotellrom?

SJEKK INN: Har du shoppet hele dagen og trenger en hvil? Slapp av; dette konseptet kommer nok snart til et kjøpesenter nær DEG. © FOTO: © sleepbox/Arch Group
SJEKK INN: Har du shoppet hele dagen og trenger en hvil? Slapp av; dette konseptet kommer nok snart til et kjøpesenter nær DEG. © FOTO: © sleepbox/Arch Group

I disse sovekapslene har de klemt inn et helt hotellrom på bare fire kvadrat.

MOSKVA, RUSSLAND: Alle som har vært på reise vet at det kan være en utfordring å finne et sted å roe ned og slappe av når man er langt hjemmefra. På både flyplasser og togstasjoner i både inn- og utland finnes det nå utallige muligheter for å få kjøpt seg både middag, drinker og internett-tilgang. Når det kommer til hvile, er mulighetene langt mer begrenset.

Men nå har det russiske arkitektfirmaet Arch Group gjort noe med saken, og vil gjøre søvn og hvile på offentlige steder både mer tilgjengelig, mer privat og mer hygienisk, melder designnettstedet Treehugger.

Sovekapsler

Arkitektene hos Arch Group utviklet i utgangspunktet sine modulære mini-hotellrom for å gi reisende muligheten til å kunne ta seg en høneblund eller noen timer på øyet i urbane offentlige miljøer som togstasjoner, flyplasser eller andre travle steder.

- Målet da vi utviklet Sleepbox-modulene var å klare å skape et fullstendig funksjonelt mini-hotellrom som ikke skulle måle mer enn 4 m2 totalt, forklarer arkitekt Mikhail Krymov hos Arch Group til design- og arkitekturnettstedet Dezeen.

- Disse modulene skulle kunne tilby et rent, trygt og behagelig sted å sove på for reisende og andre travle og slitne mennesker i ulike urbane settinger.

Les også: Det kan lønne seg å booke hotellrommet direkte fra hotellet

Unikt hotell i Moskva.

PLASS TIL MANGE: Når hvert hotellrom bare tar opp 4m2, sier det selg selv at man har plass til mange «rom». © FOTO: © sleepbox/Arch Group

Smarte sovekapsler har blitt brukt som innredning på hotell.

STOR NOK: Det er utrolig hvor god plass man kan få til på 4m2. © FOTO: © sleepbox/Arch Group

Arkitektene forklarer at nettopp fordi modulene er mobile, kan de naturlig nok flyttes rundt og installeres nesten hvor som helst og i hvilket som helst miljø.

- Det eneste som krever er at det må finnes en strømtilkopling, forklarer Krymov.

- Når dette er til stede, vil Sleepbox kunne settes opp der hvor man finner et behov for en slik service og tjeneste.

Les også: Verdens styggeste hotell

Designet for god søvn

Arkitektene forklarer at hovedidéen bak Sleepbox var at urban infrastruktur skulle kunne gjøres mer behagelig.

- Den mest sentrale funksjonen Sleepbox har, er jo muligheten til å gi en person noen rolige timer på øyet, forklarer Krymov.

- Denne smarte boksen gir en raskt og effektiv «tilfluktsmulighet» dersom man er trøtt og trenger hvile - uten å måtte lete etter et hotellrom.

Unike sovemuligheter.

BO SMART: Sovekapsler hvor reisende kan finne hvile er fremtiden mener disse arkitektene. © FOTO: © sleepbox/Arch Group

Smarte muligheter for søvn og hvile.

SJEKK INN: De smarte sovekapslene kan plasseres nesten hvor som helst. © FOTO: © sleepbox/Arch Group

En god natts søvn i sovekapsel.

TREVERK: Sovekapslene er innredet i treverk, som arkitektene påstår er naturlig og beroligende. © FOTO: © sleepbox/Arch Group

Arkitekten forklarer at konseptet med sovekapslene er designet for å både kunne brukes private og offentlige soner.

- Vi så for oss at kapslene både skulle kunne leies ut mot en avgift til tilfeldige brukere, men også benyttes av private brukere, som for eksempel innad i større firmaer eller bedrifter som kunne tenke seg et sted hvor ansatte skal kunne roe ned og sove litt ved behov.

Les også: Slik tar hotellansatte hevn

Satte kapslene samme til unikt hotell

Selv om prototypen på de unike sovekapslene først ble lansert for noen år tilbake, var det først sent på året i fjor at verdens aller første hotell av denne typen stod klart i Moskva.

- Det som fikk oss på tanken å sette sammen disse kapslene til noe som faktisk skulle fungere som et helhetlig hotell, var muligheten selve designet på modulene ga oss, forklarer Krymov.

- Det er jo faktisk slik at det eneste man er avhengig av når det gjelder plassering, er at kapslen må kunne kobles til strømnettverket.

Smart mini-hotell i Moskva.

OM DU TRENGER EN HVIL: Disse minihotellrommene skal gjøre det lettere å få seg noen veltrengte timer på øyet når man er på reise. © FOTO: © sleepbox/Arch Group

Og i 2011 fant arkitektene bygget de hadde vært på jakt etter for å skape verdens første sovekapsel-hotell.

- En gammel bygning sentralt i Moskva ble det perfekte stedet å prøve ut konseptet Sleepbox Hotel på, forklarer arkitekten.

- Så her var oppdraget å gjøre om en gammel og nedslitt bygård til et moderne og unikt mini-hotell.

Les også: Verdifulle hotellråd

Midt mellom hotell og herberge

Det unike hotellet, som stod ferdig i fjor, kalles av arkitektene selv en mellomting mellom hotell og herberge (hostel).

- Her har du ditt eget rom, nettopp som på et hotell, forklarer Krymov.

- Men prisen tilsier at dette konseptet skiller seg fra tradisjonelle hoteller på mange måter, ikke minst når det kommer til pris.

Rimelig alternativ til dyrt hotellrom.

SOVEPLASS: Disse sovekapslene skal gi deg muligheten til å sove trygt, rent og behagelig for en billig penge. © FOTO: © sleepbox/Arch Group

Her kan du betale for noen timer på øyet.

SMÅTT OG GODT: Det er ikke allerden man har plass til på 4m2, men trenger man egentlig så mye mer enn en seng når man er trøtt? © FOTO: © sleepbox/Arch Group

Smarte måter å få noen timer på øyet på.

UNIKT HOTELL: På reisefot og trenger et kjapt sted og sove? Hva med en sovekapsel? © FOTO: © sleepbox/Arch Group

Arkitekten forklarer at tradisjonelle hoteller har høy komfort kjennetegnet av høye priser, mens de hos Sleepbox Hotel ønsket å basere hotellet på prinsippet om herberg-priser for å holde prisene nede.

- Samtidig som hotellet jo tilbyr en superb kvalitet når det gjelder service.

Den fire etasjer høye bygningen sentralt i Moskva har sovekapsler beregnet for to personer i andre- og tredje etasje, mens toppetasjen er viet til enkelt-kapsler, hvor den ensomme reisende kan sjekke inn.

I første etasje ligger resepsjonen, hvor man finner en informasjonssone hvor hotellgjester kan bruke fastmonterte iPader, samt oppbevaringsskap for personlige eiendeler som rett og slett ikke får plass på de små hotellrommene.

- Rommene er, i tillegg til senger, utstyrt med leselamper med LED lys, pluss stikkkontakter slik at gjester kan få ladet både mobiltelefoner og datamaskiner, forklarer Krymov.

Les også: Hotellet som skryter av å ha skuffet gjester i 40 år

Slik overnatter du rent, trygt og billig når du er hjemmefra.

KAN PLASSERES OVERALT: Togstasjoner, flyplasser, kjøpesentre eller store kontorbygg; nå kan du snart sove middagsluren overalt. © FOTO: © sleepbox/Arch Group

Slik sover du når du har dårlig råd og tid.

MINIMALT MED PLASS: Det krever ikke så mye plass om du vil sette opp et av disse mini-hotellrommene. © FOTO: © sleepbox/Arch Group

Futuristisk design

Toalett og dusjrom finnes i hver etasje, og kan benyttes fritt av hotellgjestene.

- Disse er utstyrte med grønne lys utenpå døren, forklarer arkitekten.

- På denne måten ser gjestene raskt hvilke rom og toaletter som er ledige, og hvilke man må vente på tur på.

Arkitekten forklarer at for å understreke det moderne konseptet ved kapslene og hotellet har de benyttet deg av både former, lys og fasonger med en nokså futuristisk følelse.

- For eksempel ser rekken av toaletter ut som separate kapsler, satt på rad og rekke, forklarer Krymov.

- Og vi mener absolutt at en overnatting på dette hotellet, eller i en slik kapsel generelt, vil gi en helt ny og annerledes hotellopplevelse. Som både kan tilby lave priser og fantastisk beliggenhet. Smarte løsninger på unikt mini-hotell.

RESEPSJON: Her kan du betale for bruk av iPad og nettilgang. © FOTO: © sleepbox/Arch Group Smart hotell i Moskva.

SOVEBOKS: Sleepbox Hotel i Moskva består av en rekke identiske sovekaplser. © FOTO: © sleepbox/Arch Group

Les mer fra Klikk:

Her er Europas heteste hotellrom

Sjekk disse lekre interiørbildene og finn inspirasjon til hjemmet

Her er verdens dyreste hotellrom

Disse hotellene imponerer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden