Burma i nytt lys

PAGODER: Nærmere 3000 pagoder i ulike størrelser ligger spredd på det grønne, frodige slettelandet rundt Bagan. (Foto: Kicki Lind)

Omverdenens nyvåknede interesse varmer menneskene i Burma. Utbyttet er gjensidig – turister får mye igjen for et besøk i landet.

Reisefakta
* Generelt: Burma har 50 millioner innbyggere. Grenser til Bangladesh og India i nordvest og til Kina, Laos og Thailand i øst. Hovedstad er Naypyidaw. Tidligere var Yangon hovedstad.


* Valuta: Kyat. Betalingskort og reisesjekker aksepteres ikke, og det finnes ingen minibanker. Ta med hele reisekassen i dollarsedler (fra etter 2006 og i perfekt stand). Veksling på flyplasser, hotell og banker.

* Visum: Kreves. Ordnes ved en ambassade minst tre uker før avreise. Den nærmeste ligger i London. Mer info på www.myanmarembassyuk.co.uk

* Priseksempler: Fly fra Oslo til Yangon, med én mellomlanding, koster fra ca. 5800 kroner hos Thai Airways. Pakketur med Inspiratour til Burma og Laos, 24. mars – 6. april, kr 29.900. Star Tour har blant annet pakketuren «Burma rundt», 13 dager sommeren 2014, kr 27.500. Reisebazaar har også flere gode rundreiser.

* Sesong: Høysesong desember til februar. Regntid mai til september.

* Bo: Både små pensjonater og større hoteller. Overnatting fra 40 til 700 kroner per person avhengig av standard.

* Mat: Sterkt krydret, minner om både thailandsk, kinesisk og indisk kjøkken, ofte med nudler, fisk eller kylling som base. En middag med øl koster mellom 20 og 60 kroner per person.

* Strender: Ngapali Beach ved Indiahavet er tre kilometer lang og den mest kjente stranden, med noen hoteller og restauranter. For øvrig er strandturismen lite utviklet.

* Religion: 90 prosent buddhister, 4 prosent muslimer, 4 prosent hinduer og sikher, 2 prosent øvrige.

Burma eller Myanmar?

Namnet Burma har tilknytning til landets største folkegruppe, Bamar. I 1989 endret militærregimet navnet på landet til Myanmar.

Aung San Suu Kyi har uttalt at hun bruker navnet Burma, ettersom militærregimet endret navnet uten å spørre folket. FN bruker offisielt Myanmar. Av innbyggerne selv brukes begge navn.

BURMA/MYANMAR: Den som reiser til Burma, møter et folk som endelig har begynt å tro på framtiden.

– I avisene står det at regjeringen skal bygge et nytt kraftverk i disse traktene, sier min nye burmesiske venn og peker ut i det grønne et sted.

– Det bygges mange kraftverk i våre aviser. Men bare der, fortsetter han og ler.

Mannen som uttrykkelig ber meg om å få være anonym, kjennes som en god venn etter bare et par dagers bekjentskap. Han utstråler en inderlig oppriktighet som går rett til hjertet, og som – skal det vise seg – er typisk for mange av menneskene i Burma.

Les også: Slalåm i Schladming

Håp om forandring

Mye har hendt på kort tid i Burma, eller Myanmar som siden 1989 er landets offisielle navn. Etter femti års militærdiktatur og nærmest total isolasjon har en ny, formelt sett sivil regjering blitt dannet, og demokratiforkjemperen og fredsprismottakeren Aung San Suu Kyi og hennes parti NLD (National League for Democracy) har fått plass i parlamentet.

Bare for et par år siden risikerte man å havne i fengsel dersom man åpenlyst støttet NDL. Men nå vokser håpet om at alt skal bli bedre – så til de grader at min nye venn tar sjansen på en undertrykkelsesvits.

– Vet du hvorfor så mange burmesere reiser til Thailand for å gå til tannlegen? Jo, i Burma får man jo ikke åpne munnen.

Les også: Frykter turismeskandale i Hellas

Buddhismen

På feilfri engelsk loser han meg stolt gjennom den lilla byen, forbi eldgamle templer, gylne pagoder og buddhafigurer i alle tenkelige utførelser.

– For en utenlandsk gjest høres kanskje alle fortellingene om Buddha ut som eventyr og legender. Men for oss er det viktig historie, sier han.

Buddhismen gjennomsyrer det meste i Burma, selv i dag. Det kjennes som hele landet er innhyllet i en atmosfære av åndelighet. Nesten 90 prosent av befolkningen er buddhister, og ifølge tradisjonen skal alle unge gutter ha en periode som munkenoviser for å lære om Buddha og hans oppfatning av meningen med livet.

Hver morgen, i store byer som Yangon og Mandalay så vel som i landsbyene, ser man dem komme traskende barføtt og med barberte hoder for å samle inn mat i små kopper. Det er langt ifra tigging. Ved å gi til munkenovisene får folk sjansen til å gjøre en god gjerning, og gode gjerninger er noe enhver buddhist samler på.
Les også: Stadig tryggere å fly

Fascinerende tempel

Det vrimler av templer, klostre og hellige steder i Burma. Den lille landsbyen Bagan er en fascinerende og hemmelighetsfull plass. Nærmere 3000 pagoder i ulike størrelser ligger spredd utover et grønt, frodig sletteland. For lenge siden skal Burmas første kongedømme ha ligget her, og legendene om Bagan er mange.

Det er monsuntid når jeg er her, og antallet utenlandske besøkende er nærmest null. Kveldssolen får hele området til å skimre i et forunderlig, gyllent lys. Stillheten brytes bare av noen kurrende duer. Hvis Nirvana finnes, kan det gjerne ligne Bagan. Stemningen her er uansett overjordisk.

Les også: 2012 - det sikreste flyåret siden krigen

Mye ved det gamle

Fortsatt er det visse moralske betenkeligheter ved å være turist i Burma. Landets nye styresmakter – som i stor grad består av den gamle militærjuntaen – høster profitt fra både fly, tog, en del hoteller og mange severdigheter.

Min venn forteller om safranopprøret 2007, da tusenvis av munker i Burma uttrykte sin misnøye med regimet. Fredelige demonstrasjoner ble brutalt slått ned av militærstyrkene, som drepte flere munker og andre demonstranter.

– Takket være internett ble dette kjent. Undertrykkelsen var riktignok ikke ny, men nå ble den kjent for hele verden, som kunne følge med på direkten.

– Det kjentes som de militære skjøt på hver og en av oss, på alt det som vårt verdensbilde hviler på. Vi glemmer det aldri.

Turismen kan påvirke

Det er bare vi som bor andre steder i verden, som glemmer. Regimet kan nok fremtre som samarbeidsvillig og innstilt på politiske og økonomiske endringer, men i virkeligheten er mye ved det samme for menneskene i Burma.

I beste fall kan den plutselige tilstrømningen av turister bety at positiv støtte utenfra styrker folket, og at presset på regimet, i retning av mer demokrati, øker.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden