Pusser opp Pompeii

Turister på besøk i Pompeii. Nå skal den berømte oldtidsbyen pusses opp. Foto: Scanpix/AFP.
Turister på besøk i Pompeii. Nå skal den berømte oldtidsbyen pusses opp. Foto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Italia skal bruke 783 millioner kroner på oppussing av den forsømte romerske byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Pompeii

Oldtidsby i Italia, Campania, sørøst for Napoli. Et utbrudd fra Vesuv utbrudd 24. august i år 79 begravde Pompeii fullstendig i aske. Den hadde da en utstrekning på 63,5 hektar og en befolkning på 8000–10 000, hvorav minst 2000 omkom.

1748 ble Pompeii gjenoppdaget, og utgravinger ble satt i gang under ledelse av kongen av Napoli. Byen er ennå ikke helt utgravd; spesielt i nordvest er det uutforskede områder.

Ettersom Pompeii med alt det den inneholdt ble forseglet ved katastrofen i 79 e.Kr., kan man her som knapt noe annet sted få inntrykk av livet i en middelstor romersk by. Av særlig betydning er Pompeiis mange privatboliger. Veggmaleriene i Pompeii er vår fremste kilde til kunnskap om romersk malerkunst. Amfiteateret fra 80 f.Kr. er det eldste bevarte fra romertiden. Rundt Pompeii lå flere store villaer. Av disse er «Mysterievillaen» med sine praktfulle fresker den mest kjente.

Kilde: SNL.no

POMPEII, ITALIA: Restaurasjonsarbeidet begynte ved den lenge forsømte romerske byen Pompeii onsdag. Oppussingsarbeidet kommer på 105 millioner euro (783 millioner kroner) og er delvis finansiert av EU. Tidligere ledere av området blir etterforsket for korrupsjon, melder AFP.


Prosjektet, der EU har skutt inn 41,8 millioner euro, skal være ferdig i 2015. Det betraktes som avgjørende for at Pompeii skal overleve etter en rekke kollapser ved det 44 hektar store området i skyggen av fjellet Vesuv.

Den digre vulkanen ødela samfunnet i Pompeii for nærmere 2000 år siden, i år 79 e.Kr, men asken og lavaen bidro til å bevare mange bygninger i tilnærmet opprinnelig stand. I tillegg ble det bevart nifse figurer omkring de sammenkrøpne likene av katastrofens ofre.

Vanskjøtsel

Det enormt populære turiststedet nær Napoli har blitt symbol for flere tiår med vanskjøtsel av mange av Italias kulturskatter, samt effektene av kutt i kulturbudsjettene den siste tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Restaureringsarbeidet var i gang onsdag. Foto: Scanpix/AFPRestaureringsarbeidet var i gang onsdag. Foto: Scanpix/AFP

Reparasjonene tar sikte på å redusere faren for at levningene utsettes for vær og vind, å styrke de gamle romerske bygningene, restaurere Pompeiis berømte fresker samt øke videoovervåkingen i et turistområde der sikkerheten har vært slapp i årevis.

Arbeidet begynte onsdag ved to gamle romerske hjem, det ene kjent som Criptoportico og det andre som Casa dei Dioscuri. Dette er blant de rikest utsmykkede bygningene blant ruinene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er et første skritt mot en total renovering av området, sier europeisk kommisær for regional politikk, Johannes Hahn, som åpnet prosjektet sammen med Italias ministre for innenriks, kultur og regional politikk.

- Det er tvingende nødvendig med et program for å redde kulturelle minnesmerker i Italia. Det representerer også en enorm forretningsmulighet, sier han.

Les også: Private finansierer restaureringen av Colosseum

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skandaler

Hahn understreket at prosjektet ville bli gjennomført med «full åpenhet» etter en rekke skandaler ved Pompeii.

Samme dag som åpningsseremonien fant sted annonserte italiensk finanspoliti at de etterforsker Marcello Fiori, en tidligere direktør ved stedet utnevnt av daværende statsminister Silvio Berlusconi i 2009, for påstått misbruk av sin stilling. Luigi D'Amora, Pompeiis tidligere oppsynsmann for restaurasjonsarbeid, mistenkes også for å ha svindlet staten. En tidligere entreprenør, Annamaria Caccavo, ble satt i husarrest for en enorm økning av utgiftene.

Dette veggmaleriet av en baker og kona hans er blant objektene som har blitt hentet ut av ruinene i Pompeii. Foto: ScanpixDette veggmaleriet av en baker og kona hans er blant objektene som har blitt hentet ut av ruinene i Pompeii. Foto: Scanpix

En kontrakt Caccavo anslo til 449.882 euro endte opp med å koste staten 4,84 millioner euro, heter det i rettspapirene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidet var «ikke avgjørende» for å bevare Pompeii og var rettet mot å avholde sceneopptredener i ruinene av den urgamle byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Pompeii raser sammen

Korrupsjon

Renovasjonsarbeidet som påbegynnes onsdag vil bli ledet av en komité med representanter for italienske departement og EU for å sikre at midlene ikke misbrukes.

- Vi vil være svært strenge med tidskjemaet, sier Italias minister for territoriell integritet, Fabrizio Barca, som har oversoppsyn med regionale utgifter.

Det store Pompeiiprosjektet vil også forbedre fasilitetene for besøkende. EU anslår at antall turister kan øke fra omkring 2,3 millioner i året til 2,6 millioner innen 2017.

Les også: Fant antikk grav under søpla

Da planene ble avduket i fjor uttalte statsminister Mario Monti at det viste behovet for «mot og styrke» for å gjennomføre avanserte prosjekt sør i Italia, en landsdel som lenge har vært hjemsøkt av lav investering og høy korrupsjon.

Pompeii står på FNs verdensarvliste, og gir et blinkskudd av dagliglivet i romersk tid. Byen inneholder skatter som den berømte Mysterienes villa, dekorert med fresker som later til å vise en kvinnes initiering i en kult.