Safari fra A til Å

PÅ SAFARI: Rullende sebraer er noe av det du kan oppleve på safari i Afrika. Foto: Gjermund Glesnes
PÅ SAFARI: Rullende sebraer er noe av det du kan oppleve på safari i Afrika. Foto: Gjermund Glesnes
Artikkelen fortsetter under annonsen

Interessert i safari? Da kan du lære mer i denne oversikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Safaribilen smyger seg fremover. Gribbene i trærne er et godt tegn... Bli med på safari i Serengeti nasjonalpark.

Har du lyst til å reise på safari selv, kan du ha nytte av informasjonen under.

Se også: Safari: Audiens hos dronningen

Safari fra A til Å:

A: Akasie. Savannetrærne som sammen med gress danner safarilandskapet.

B: Big five er samlebetegnelsen på løve, elefant, bøffel, leopard og neshorn. Dette er de fem afrikanske dyreartene som er vanskeligst å felle til fots.

C: Campingsafari. Den billigste formen for safari, der man overnatter i telt på campingområder, gjerne inne i nasjonalparkene.

D: Dollar. Selv om landene (bortsett fra Zimbabwe) har egne nasjonale valutaer, er amerikanske dollar fortsatt kongen på safari. Du bør ta med deg noen hundre.

E: Epost. Den beste måten å bestille en safari på. Be flere selskaper om pris, ruteforslag, spesifisering av utstyr og hva som er inkludert. Ikke kjøp safari av gateselgere i Afrika.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

F: Flystriper. Mange nasjonalparker ligger langt unna internasjonale flyplasser. De fleste har imidlertid små flystriper, og flere selskaper tilbyr charterflyginger.

G: Game drive. En kjøretur der hovedhensikten er å finne og studere dyr, ikke å bevege seg fra A til B.

H: Hodelykt. Batteridrevet reservelys er en selvfølge hvis du skal på campingsafari, men også nyttig hvis du skal bo på lodge.

I: Imodium. Det er egentlig ikke spesielt stor fare for diaré på safari. Men rennamage er upraktisk når du sitter 40 meter fra en løveflokk. Et middel mot diaré bør derfor stå på pakkelista.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Høy på safari

J: Jambo. Standardhilsenen på swahili, som er offisielt språk i safarilandene Kenya, Tanzania og Uganda.

K: Knutepunkter. De aller fleste safarioperatører starter sine turer fra et knippe byer, blant dem er Arusha og Dar-es-Salaam i Tanzania, Nairobi i Kenya, Maun i Botswana.

Artikkelen fortsetter under annonsen

L: Luksus. Du kan leve et liv i sus og champagnerus selv midt i villmarka. Luksuslodgene tilbyr minst firestjerners opphold. De dyreste kan koste opptil 1500 dollar natten. Safari i såkalte luksustelt er ikke mindre flott – eller mindre dyrt.

M: Masaier. Masaiene er halvnomadiske kvegdrivere og lever i «safariland» sør i Kenya og nord i Tanzania. Mange av dem holder fast ved sine gamle tradisjoner samtidig som de tar imot turister i bosetningene.

N: Nasjonalpark. Beskyttet naturområde der menneskelig inngripen skal holdes på et minimum. Det er som regel forbudt å bo i nasjonalparkene.

O: Operatører. Hundrevis av selskaper tilbyr safari til turister. Sjekk anbefalinger i reiseguider, hør på venner eller søk etter erfaringer på nettet. Du kan også bestille gjennom et norsk selskap.

Les også: Tilbake til naturen

Artikkelen fortsetter under annonsen

P: Popup-roof. Så å si alle safaribiler har åpent tak som gir passasjerene fri sikt til alle sider. Den bør også ha popup-roof, som innebærer at taket kan heves, slik at dere får både fri sikt og skygge.

Q: Queen Elizabeth National Park. De fleste velger de mest kjente nasjonalparkene som Serengeti, Kruger og Masai Mara. Men det finnes langt flere muligheter. Afrika har langt over to hundre nasjonalparker, som denne i Uganda, som tilbyr safari både med bil og båt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

R: Rwanda. Ett av tre land der du kan se fjellgorillaer. De to andre er Uganda og Den demokratiske republikken Kongo. Få turister, safarien må bestilles god tid i forveien.

S: Self-drive. Det enkleste er å dra på organisert safari med en kombinert sjåfør og guide. Men det går an å leie bil og kjøre selv, ev. med en innleid ranger som kjentmann. I f.eks. Kruger (Sør-Afrika) er self-drive den mest utbredte safariformen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

T: Tips. Selv om safari er kostbart – sett av penger til tips. Flere selskaper har rådgivende beløper på sine nettsider. Regn med minst 10 dollar til guiden, tilsvarende til kokken, pluss summer til andre i personalet.

Se video: Tigere angriper snømenn i safaripark

U: Ull. En varm ull- eller fleecegenser må med. Selv i Afrika kan det bli kaldt om kvelden og tidlig om morgenen.

V: Vaksiner. Ordnes minst fire uker før avreise. Ta kontakt med kommunens helsestasjon eller en vaksineklinikk. De kan også hjelpe deg med malariatabletter.

W: Walking safari. Safari til fots ledes av en bevæpnet ranger og tilbys bare i noen reservater og nasjonalparker. Gorilla- og sjimpansesafarier foregår til fots.

X: X-faktor. Du har aldri noen garantier på en safari. Du kan se 20 løver jage i flokk etter en times kjøring, eller være tre dager på safari uten å se en eneste løve.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Y: Yellow Fever Card. Et stemplet gult vaksinekort som viser at du er vaksinert mot gulfeber, er påkrevet i en rekke afrikanske land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Z: Zimbabwe er et av landene i søndre Afrika der du har sjanse til å se The Big Five. De andre er Sør-Afrika, Botswana, Namibia og Zambia.

Æ: Ærlighet er en dyd også i Afrika. Men ikke vær naiv. Journalisten fikk frastjålet penger fra teltet på campingsafari. En hengelås rundt glidelåsen gjør susen. Eller ta med deg verdisakene hver gang du forlater teltet.

Ø: Øst-Afrika. Kenya, Tanzania, Uganda, Rwanda og Burundi. De to førstnevnte er trolig de landene aller flest forbinder med safari.

Å: Årstider. Markerte regntider gjør at det ikke er tilfeldig når du drar hvor. Fra desember til første halvdel av mars er det tørt og fint i Kenya/Tanzania. I sørlige Afrika begynner tørketiden fra mai og utover. Fra juli til september kan du dra hvor som helst (men det er høysesong).