Ski på gli

TRANGT: Det kan bli trangt om plassen på turrenn – ikke minst i Vasaloppet, der 15.800 deltakere var med i fjor. (FOTO: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

I vinter vil nypreparerte skiløyper ta imot tusenvis av langrennsløpere med startnummer på brystet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
De største turrennene
For å være med på turrenn må du være medlem av et klubb- eller bedriftsidrettslag, og du må betale lisens. Det finnes både engangslisenser og årslisens.


Her er en liste over de største rennene i Norge og utlandet. En fullstendig terminliste for Norge finner du på skiforbundet.no.

De største turrennene i Norge

02.02.2013: Telemarkshelten, Rauland

03.02.2013: Thorleif Haugs Minneløp, Lier-Drammen

09.02.2013: Holmenkollen Skimaraton, Hakadal-Holmenkollen

16.02.2013: Norefjellrennet, Norefjell

16.03.2013: Birkebeinerrennet, Rena-Lillehammer

17.03.2013: Storlirennet, Storlien-Meråker

23.03.2013: Rensfjellrennet, Støren-Selbu

23.- 24.03.2013: Flyktningerennet, Nordli-Gäddede

06.04.2013: Lillehammer Troll Ski Maraton, Venabu-Sjusjøen

13.04.2013: Haukelirennet, Haukelifjell

20.04.2013: Skarverennet, Finse-Ustaoset

27.04.2013: Svalbard Skimarathon, Svalbard

De største utenlandske turrennene

18.- 20.01.2013: Dolomitenlauf, Lienz (Østerrike)

27.01.2013: Marcialonga, Trento (Italia)

02.- 03.02.2013: König Ludwig Lauf, Oberammergau (Tyskland)

09.- 10.02.2013: Transjurassienne, Lamoura Mouthe (Frankrike)

17.02.2013: Tartu Skimarathon, Otepää-Elva (Estland)

03.03.2013: Vasaloppet, Sälen-Mora (Sverige)

10.03.2013: Engadin Skimarathon, Samedan (Sveits)

23.02.2013: American Birkebeiner, Hayward, WI (USA)

(Kilde: Norges Skiforbund)

Nyttige adresser

turrennportalen.com

langrenn.com

skiforbundet.no

skiaktiv.no

worldloppetskier.com

Ny giv

Mange turrenn ble nedlagt på 1980- og 1990-tallet. De senere åra har det dukket opp noen nye, men det først og fremst deltakelsen i de eksisterende rennene som har økt, ifølge Norges Skiforbund.

Den stigende langrennslysten har også blåst nytt liv i gamle tradisjoner. Montebellorennet i Vestfold var arrangert siden 1956 da laber interesse og dårlig snøvintrer gjorde at arrangøren sa stopp i 2006. Med ny langrennsgiv som bakteppe ble rennet imidlertid tatt opp igjen fra 2011. Nå på nyåret hadde rennet dobbelt så mange påmeldte som på samme tid i fjor, og arrangøren håper å nå 500 deltakere, skriver Skiaktiv.no.

– Vi ser en stor og økende interesse for turlangrenn, sier langrennssjef Åge Skinstad i Norges Skiforbund.

Mens Birkebeinerrennet (Birken) og Skarverennet blir fullbooket på minuttet, er det en lang rekke andre turrenn å velge blant på terminlista til Norges Skiforbund. Året har startet friskt med renn i Skien så vel som Ringerike og Drammen. Fra februar til utgangen av april vil det bli arrangert ytterligere 140 renn, landsrenn og internasjonale turrenn inkludert.

Trening

I flere av rennene kommer John Endsjø (66) til å stå klar når startskuddet går.

– Birken, Marcialonga (Italia), Skarverennet, Finansavisenrennet, Holmenkollmarsjen, Grenaderløpet, Thorleif Haugs Minneløp ...

Lista blir lang når Endsjø begynner å ramse opp tilbakelagte renn, selv om han for lengst har mistet den fullstendige oversikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min hovedmotivasjonen for å gå turrenn er å holde meg i form. Det er fantastisk å kjenne at kroppen fungerer, at jeg klarer motbakkene. All trening er en god investering, også for dem rundt meg, sier Endsjø.

Les også: De hotteste treningstrendene for året

Og langrennssporten nyter godt av at helse, trim og velvære har blitt trendy, mener Åge Skinstad.

– Også arbeidsgivere legger til rette for trening, som gir friskere arbeidstakere og lavere sykefravær. Og ledere på min alder er gjerne opptatt av å holde seg i form selv. Det påvirker også nedover i organisasjonen, sier Skinstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Naturopplevelse

Under mosjonsidrettens store gjennombrudd på 1970-tallet fantes det flere hundre turrenn. Men mange ble nedlagt da langrennsinteressen begynte å dale utover 1980- og 90-tallet. Birkebeinerrennet er selve motoren for den nye interessen på 2000-tallet, ifølge Norges Skiforbund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange sverger fremdeles til SATS og Elixia når kroppen skal trenes. Men naturen har gjort et solid comeback som treningsarena, mener Skinstad.

– Naturen er vårt største treningsstudio. Og nå er den gjenoppdaget. Det gir seg utslag innen langrenn og sykling, og også løping, sier han.

Les også: Kuleklang i grisefjøset

Flott utsikt, snødekte trær og fine løyper gjør at naturen blir en stor del av det å gå langrenn, mener Endsjø. Men når det kommer til konkurransedagen, er det andre ting som gjelder.

– Det er klart du får med deg litt natur, men under selve rennet konsentrerer du deg om å gå riktig, disponere kreftene og få i deg næring, forteller han.

Konkurranse

– Alle har sitt eget mål og sammenligner innsatsen med tidligere resultater. Men vi trener sammen og følger med på hvordan treningskameratene gjør det, sier Endsjø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det beste både med trening og turrenn, er godfølelsen og den gode samvittigheten etterpå!

I turrenn konkurreres det oftest i aldersbestemte klasser, men det kan også finnes trimklasser uten tidtaking og eliteklasser.

– Det er fint at det finnes tilbud også for dem som ikke er «hyperaktive», mener Skinstad.

Les også: Denne gaffelen kan gjøre deg slank

Turrenn på opp til ni mil kan nok virke avskrekkende på mange. Men Endsjø har ennå til gode å angre på at han har skaffet seg startnummer i et renn.

– Du går det du er god for, og det er tøft når det står på. Og du kan selvfølgelig tenke at du skulle trent enda mer. Men det går fort over når du er i mål, sier han.