Jeg reiser alene ...

LESING: En god bok kan være godt selskap på reise – også ved bassengkanten. (FOTO: Dave Bartruff / Corbis / NTB scanpix)

Sær, singel eller bare eventyrlysten? Det finnes mange grunner til å legge ut på tur alene – men også mange muligheter for den som ønsker nytt reisefølge.

Finn reisevenner

Flere reisebyråer har reiser for single. Blant disse er:

• Carpe Diem (carpe-diem.no)

• Inspiratour (inspiratour.com)

• Singelreiser (singelreiser.org)

• Jomfrureiser (jomfrureiser.no)

Leter du etter en reisevenn, er disse nettstedene og Facebook-gruppene verdt å sjekke ut:

• ReiseVenn (reisevenn.no og facebook.com/ReiseVenn)

• Vagabond Reisevenn (facebook.com/groups/reisevenn)

• Reisefeber (reisefeber.no/no/forum/)

• Ryggsekken (ryggsekken.no)

• Aktivitetsvenner.no

– Noen er single, andre har en partner med andre reiseinteresser. Mens hun vil til Sør-Amerika, sier han kanskje at «nei, vi har da hytte», forteller daglig leder Gro Husmo i reiseselskapet Carpe Diem.

Etter at Carpe Diem kastet seg ut i nisjemarkedet for singelreiser i 2000, har antall årlige turer og reisende økt med store kliv for bedriften.

Reisebyrået har rendyrket sjangeren, men også andre byråer tilbyr turer som er tilpasset folk som gjerne vil ha noen nye mennesker å reise sammen med.

Reisefølge

– Noen steder er vanskeligere å dra til alene enn andre steder, på grunn av kultur- eller språkbarrierer. Og vil du til India, er backpacking kanskje ikke like kult når du er 50 år, som det var da du var 20, sier Husmo.

Les også: Her blir det billig i sommer

Det finnes også andre måter å finne reisefølge på. På nettstedet ReiseVenn.no, med nesten 2000 medlemmer, kan du treffe andre som går med reiseplaner.

Lysten på strikkhopp og fallskjerm et varmt sted sommeren 2013? Asiatisk backpacking i mai? Frivillig arbeid i Namibia i vår? Eller en rolig tur til Kanariøyene? Ønskene om reisemål og godt selskap er mange. Medlemmene deler også reisetips i ulike grupper på nettstedet.

Singel-Norge

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at antall norske eneboere har skutt i været siden omkring 1960, da under 15 prosent av alle hushold besto av én person.

I 2008 besto 39 prosent av husholdningene av single, noe som betyr at nesten 18 prosent av alle personer bor alene, ifølge rapporten «Dette er Norge» fra 2009.

Les også: Her finner du verdens beste spahoteller

Mens det for noen frister lite å legge ut på tur på alene, er det andre som gjør det høyst frivillig.

– Jeg er ingen einstøing og liker også å være sammen med venner. Men jeg elsker å reise alene. Da kan jeg gjøre akkurat hva jeg vil, for eksempel dra til en kafé jeg vet er åpen klokka 5 om morgenen, og se byen våkne, sier redaktør og reiseekspert Helge Baardseth i Vagabond.

Alenereising

For selv om selskap er hyggelig, har det sine begrensninger, mener reiseeksperten. Reiser du alene, blir det lettere å komme i kontakt med personer der du er, og du blir flinkere til å lære deg språket – iallfall noen ord – som kan åpne sosiale dører.

– Og så treffer du uansett folk underveis på turen, kanskje også noen du kan reise sammen med en periode. Mange drar også alene til plasser der de vet at de blir en del av et miljø, som innen dykking eller kiting. Du kan også bruke internett til å bli kjent med folk fra stedet. Da gjør du noe mer ut av det, forteller Baardseth.

Les også: Femstjerners, alt inkludert

Det kan være sosialt og praktisk å leie rom i privatmarkedet, som gjennom Wimdu.no. Når du bor hos lokalkjente, vil du få gode tips du ellers hadde gått glipp av. Og kanskje er det nok til å dekke det sosiale behovet de fleste har.

– Å reise alene kan gi et sosialt løft. Men det er ikke for den innadvendte, sier Baardseth.

Antenner

Det vil alltid være en risiko for å bli utsatt for noe kriminelt eller havne i ubehagelige situasjoner – i Norge som ellers i verden. Utenriksdepartementet gir offisielle reiseråd når det er land, regioner eller områder myndighetene mener vi skal holde oss unna. Men finnes det steder vi uansett ikke bør reise til alene?

– Ofte handler det ikke om å unngå land eller byer, men gater eller områder. Slik er det i alle storbyer, sier Baardseth.

Holder du deg til lokale kleskoder, spesielt som kvinne i et muslimsk land, og bruker dine vanlige sosiale antenner, kommer du langt, mener reiseeksperten.

Ellers er jernbanestasjoner steder hvor det er lurt å holde et vaktsomt øye med verdisaker. Og gå rett til turistinformasjonen, forbi de ivrige mennene som gjerne strømmer hjelpende til.

– Blir du for engstelig, skal du ikke reise alene. Det verste som skjer, er likevel stort sett at du blir frastjålet ting. Men jeg har reist mer enn de fleste, og har hatt få problemer med tyverier, sier Baardseth.

Personvernpolicy