Fortsatt blir turister metanolforgiftet i Indonesia

Reisende til Lombok kan nok med fordel prioritere fruktjuice fremfor risikable coctails. (Foto: Colourbox.com).
Reisende til Lombok kan nok med fordel prioritere fruktjuice fremfor risikable coctails. (Foto: Colourbox.com).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarer mot farlige drinker i turistparadiser som Bali og Lombok.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle de nordiske lands myndigheter advarer sine borgere mot farlige drikkevarer i Indonesia.

Og grunnen er enkel: Allerede nå i januar har det vært flere episoder med alvorlig sykdom og dødsfall blant turister i landet, på grunn av metanolforgiftning.

Rådene innebærer rett og slett at du bør vurdere å styre unna drinker, coctails og brennevinsprodukter, og heller holde deg til øl eller aller helst alkoholfritt. Det kan også være lurt å se an bevertningsstedet før du kjøper.

Sjekker du også toalettet før du bestiller?

Lokalt produsert risvin – «arak» – inneholder ofte skadelige mengder metanol, og dette kan også være tilfelle for drinker og cocktails som tilbys på lokale barer og serveringssteder, skriver norske myndigheter på sine nettsider.

Les også: Leger advarer mot drinker i Sørøst-Asia

Høye skatter får noe av skylden

Indonesia har ifølge australske The Age innført svært høye skatter på import av alkohol, og dermed er fristelsen tydeligvis til stede for å blande inn lokalproduserte varer, også i flasker som tilsynelatende inneholder velkjente merkevarer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Turister risikerer saftige bøter etter kjøp av piratkopier

Mye av arak-produksjonen skjer uten kontroll, og blir ikke varene destillert ordentlig, risikerer man at de inneholder metanol, som altså er svært giftig. Flere er registrert omkommet siden 2009, nå sist etter nyttår.

Alle har omkommet etter å ha blitt forgiftet av drinker der lokalt brygget risvin eller palmevin (arak) er blandet inn. Også to svenske turister er blant de døde.

Les også: Forveksler turistdiaré med lett kolera

Les også: 80 personer døde av gin

Flest tilfeller i turistområder

Både norske, danske og svenske myndigheter advarer altså sine borgere mot farlige drinker i Indonesia. Alle fremhever velkjente turistområder som Bali og Lombok, inkludert Giliøyene.

Flere reisende har også blitt forgiftet på Java. Reiseguide-forlaget Lonely Planet advarer også reisende til Indonesia om forgiftningsfaren.