Meny

Potalapalasset er det mest anbefalte verdensarvstedet

Tar pusten fra en: Potalapalasset i all sin velde. Foto: Shutterstock.
Potalapalasset i Lhasa er det mest anbefalte UNESCO verdensarvliste-stedet hos TripAdvisor. Men å komme seg dit kan være vanskelig for nordmenn.

LHASA, TIBET: Gjennom et samarbeid som startet opp i 2009 oppmuntrer nå UNESCO og TripAdvisor reisende til å rangere stedene på verdensarvlisten.

Norge har selv sju oppføringer på verdensarvlisten. Blant disse er helleristningene i Alta, Bryggen i Bergen, Røros og Urnes Stavkirke.

Se hele listen her.

Potalapalasset i Lhasa i den tibetanske autonome regionen i Kina var tibetanske buddhisters spirituelle læremester Dalai Lamas vinterpalass fra det 17. århundre.

Palasset ble satt under konstruksjon av den femte Dalai Lama, Lozang Gyatso, i 1645. Det var i bruk som residense for påfølgende Dalai Lamaer, og hovedsete for den tibetanske regjeringen frem til 1959. Da måtte den 14. Dalai Lama flykte i eksil til Dharamsala i India som et følge av det tibetanske opprøret mot det kinesiske styret i Tibet, som hadde tatt makten i landet i 1951.

Les også: Dalai Lama: Kina tar ikke selvmord alvorlig

En god erstatning: Slipper du ikke inn i Tibet, er Songzanlinsi-klosteret i Shangri La i naboprovinsen et godt alternativ. Foto: Thomas Vermes.En god erstatning: Slipper du ikke inn i Tibet, er Songzanlinsi-klosteret i Shangri La i naboprovinsen et godt alternativ. Foto: Thomas Vermes.

Nordmenn som ønsker å besøke palasset må imidlertid være forberedt på at det kan vise seg vanskelig å få innvilget visum av kinesiske myndigheter.

Så sent som i oktober i år er ABC Nyheter kjent med at en turistgruppe ble nektet innreise til regionen Tibet.

Protester mot det kinesiske styret forekommer jevnlig i Lhasa, og flere mennesker har omkommet de siste årene etter å vist sin protest ved å sette seg selv i brann.

Les også: Brent håp for Tibet

Bak Potalapalasset på listen over populære verdensarvsteder finner man Ironbridge Gorge i England etterfulgt av Fontainebleau-parken i Frankrike.

Reise
Populært