Flyplassene du helst vil bli forsinket fra

Schiphol har de siste årene fått mye heder for å være kundevennlig, selv om ikke alle reisende vil skrive under på det. Foto: Ine Thereze Gransæter
Schiphol har de siste årene fått mye heder for å være kundevennlig, selv om ikke alle reisende vil skrive under på det. Foto: Ine Thereze Gransæter

Noen steder får de det til. Derfor er disse verdens beste flyplasser.

Gardermoen er grei nok, men når ikke opp i dette selskapet. For når verdens beste flyplasser skal kåres, holder det ikke å by på lyddusjer, stillerom og høyt under taket.

Nylig kåret Capa Center for Aviation Amsterdams flyplass Schiphol til årets beste internasjonale flyplass. Og det er bare den siste i rekken av flere europeiske og internasjonale priser nederlenderne har hanket inn de siste årene.

I begynnelsen av året ble Incheon International Airport i Seoul kåret til verdens beste for syvende år på rad av Airport Service Quality Awards. Også denne flyplassen hedres jevnlig med beste-flyplass-betegnelser fra ulike organisasjoner.

1.800 passasjerer i timen: Her er Norges mest effektive sikkerhetskontroll

Hvorfor er disse så bra?

Hvorfor får disse flyplassgigantene heder av bransje og blir så godt likt av passasjerene? Det er selvsagt fordi de byr på et tilbud som går langt ut over transporttjenesten vi forbinder med en flyplass.

På Schiphol finnes et eget kasino, flyplassbibliotek og muligheter for massasje og andre velværetilbud. Det finnes også egne dusjrom om man vil friske seg opp mellom flyvninger. Og ikke minst så har The Rijksmuseum Amsterdam en egen filial på flyplassen. Her er også godt butikkutvalg, og flyplassen ble for eksempel valgt for den første filialen i Europa for undertøysgiganten Victoria's Secret.

Monique Rakhorst er konservator ved Rijksmuseum Amsterdam, som har filial på Schiphol. Skjermdump fra video: SchipholMonique Rakhorst er konservator ved Rijksmuseum Amsterdam, som har filial på Schiphol. Skjermdump fra video: Schiphol

Men ikke alle er fornøyde: Det er også en svært stor flyplass, og mange passasjerer klager på at det tar lang tid å komme seg fra et fly til det neste om man mellomlander. Mange klager også på tidvis lange køer i sikkerhetskontrollene.

Hva så med Incheon som napper priser år etter år etter år?. Dette er en flyplass langt færre nordmenn har erfaring med, og her tyr vi til brukervurderinger og artikler fra andre medier. Incheon har stort fokus på passasjerbekvemmelighet. Foruten handlegater og egen skøytebane, finnes rimelige soverom for passasjerer som venter på fly videre, og rikelig med døgnåpne velværetilbud som dusjer, spa og massasje. Her finnes også helsetjenester og muligheten til å sjekke blodtrykket. Eller hva med å få bleket tennene mens du venter? I tillegg kan passasjerer som skal videre korte ventetiden med kino eller live-forestillinger, hvile i stilleavdelinger eller lære koreansk håndverk.

Men også her er det mulig å finne kritiske røster: Flyplassen ligger en times reise fra Seoul, noe mange syns er langt. Enkelte klager også på at det tar lang tid i sikkerhetskontroll, samt mellom terminaler.

Rykker det i handlemuskelen? Her er noen av de beste flyplassene for shopping