Unngå å gå på en luksussmell

Tor Fredriksen i Tollvesenet har inntrykk av at folk flest er flinke til å gjøre opp for seg ved å gå på rødt hvis de shoppet dyre luksusvarer i utlandet, men noen tar sjansen og går på grønt. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Tor Fredriksen i Tollvesenet har inntrykk av at folk flest er flinke til å gjøre opp for seg ved å gå på rødt hvis de shoppet dyre luksusvarer i utlandet, men noen tar sjansen og går på grønt. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Har du vært på storbytur i utlandet, kjøpt en Chanel-veske eller Rolex og gått på grønt gjennom tollen, kan det bli en rådyr erfaring. En nybakt Rolex-eier måtte ut med 134.600 kroner for smuglingsforsøket.

– Smugler du luksusvarer og blir tatt, vil det koste deg mange tusen kroner ekstra i toll, avgifter og en saftig bot, sier kontorsjef Tor Fredriksen ved Tollvesenet på Gardermoen.

Reglene er nemlig klare:

Hvis du har vært utenfor Norge i mer enn 24 timer, kan du ta med deg varer for inntil 6.000 norske kroner uten å betale toll og avgifter. Denne verdigrensen er den totale summen på varene du har handlet, inkludert alkohol- og tobakkskvoten.

Er utenlandsoppholdet kortere, kan du én gang i løpet av 24 timer ta med deg varer for 3.000 kroner toll- og avgiftsfritt. Varene må være kjøpt i beskattet stand, ikke handlet på taxfreeutsalg.

Du betaler avgifter ved å gå på rød sone når du kommer til grensen.

Les mer om tollreglene for shopping i utlandet her (ekstern lenke)

Selv om tollmyndighetene svært sjelden har konkrete aksjoner rettet mot såkalte luksusvarer, har de fokus på det i den daglige kontrollen, understreker Tor Fredriksen.

Han har inntrykk av at folk flest er lovlydige borgere som er flinke til å gjøre opp for seg ved å gå på rødt hvis de har shoppet dyre luksusvarer, men noen tar sjansen og går på grønt. Og stadig flere blir tatt:

– Vi har ikke kategorisert luksusbeslagene her på Gardermoen, men så langt i år har vi gjort et tyvetalls beslag. Dette dreier seg blant annet om eksklusive smykker, designervesker og kostbare armbåndsur som nordmenn har kjøpt på reise i utlandet og forsøkt å få med seg hjem uten å betale toll og avgifter, sier Fredriksen.

Les også: – Idioti å reise til Hellas med masse cash


Foto: Thibault Camus/AP Photo (NTB scanpix)

Grisedyr Rolex

– Når de blir tatt på fersken og blir fratatt varen, skjønner de raskt at det hadde lønnet seg å gå på rødt og betalt toll og avgifter. Vi anmelder alle saker til politiet, for dette er snakk om smugling.

Normalt vedtar politiet inndragning av varen til fordel for statskassen, men i noen tilfeller kan det benyttes et inndragningsbeløp i stedet for selve varen. Da kan vareeier beholde den innsmuglede vare. Vareeier må da betale en bot for selve smuglingen, et inndragningsbeløp samt merverdiavgift.

Som eksempel nevner Tor Fredriksen en episode med et Rolex-ur:

– Et Rolex-ur verdt 166.400 kroner ble smuglet inn via Gardermoen. Vedkommende fikk en bot på 18.000 pluss et inndragningsbeløp på 75.000 samt et merverdiavgiftskrav på 41.600 kroner. Totalt ble det betalt 134.600 for smuglingsforsøket. I tillegg har selvsagt vedkommende betalt kjøpesummen på 166.400 - totalt betalte han altså over 300.000 for Rolex-en. Hvis vedkommende hadde gått på rødt, ville han kun ha betalt merverdiavgift på 41.600, forteller Fredriksen.

– Det er mye mer lønnsomt å gjøre det riktig, hvis man har shoppet for mye i utlandet. For hvis du blir tatt, blir du anmeldt og det blir en dyrekjøpt erfaring, understreker han.

– Ta med kvittering!

– Hva gjør dere hvis den pågrepne nekter for at varene er kjøpt i utlandet og sier at varen ikke er ny?

– Da spør vi etter bevis i form av dokumentasjon på innkjøp. Med andre ord: Tar du med deg kostbare varer ut av landet på ferie, lønner det seg å medbringe kvittering eller få utstedt et såkalt legitimasjonsbevis hos Tollvesenet før avreise, som beviser at varen ikke er kjøpt på reisen. Er vi usikre på om varen er kjøpt i forbindelse med reisen, kan vi holde den tilbake i påvente av dokumentasjon. Sørg alltid for å ha kvittering på dyre eiendeler, da unngår du problemer, sier Fredriksen.

Personvernpolicy