Meny

Hamburg: En reise under 2300 broer

BÅTTUR: Kanalbåtene tar deg til steder du ikke kan oppleve like lett til fots. Dette nabolaget er av det flottere slaget i den tyske byen. (FOTO: Carl Martin Nordby)
Når beina er trøtte av asfalt, kan du fortsette sightseeingen fra en kanalbåt. I Hamburg går vannveiene overalt.
Europas kanalbyer
For de fleste er nok Venezia byen som først og fremst forbindes med kanaler. Med over 40 kilometer av dem – fortsatt viktige for transporten av varer og mennesker, og med spennende arkitektur og historie, er den italienske byen et populært reisemål. Årlig besøkes den av over 13 millioner turister, ifølge Store norske leksikon.


Tittelen «Nord-Europas Venezia» er det imidlertid flere byer som kjemper om. Et søk på internett viser at både Amsterdam, Brügge, St. Petersburg og Hamburg har brukt dette tilnavnet på ett eller annet tidspunkt.

HAMBURG, TYSKLAND: – Utrolig! utbryter en britisk turist idet båten glir ut på Alster og vi får Hamburgs husfasader litt på avstand.

Vann, menger av det, er noe av det som kjennetegner Tysklands nest største by. Dette er også noe turistnæringen nyttiggjør seg av. Besøkende ønskes hele året om bord på båter som putrer rundt med guider på byens sjøer, elver og kanaler.

Selv om aktiviteten i og langs vannet er størst i sommerhalvåret, holder noen båter koken hele vinteren igjennom – slik som denne. Ruta kaller seg «Winterliche Alster-Rundfahrt». Putter du et par euro i bøssa ved inngangen, kan du også ta deg en kopp med noe varmt å drikke.
Les også: Her er den mest stressfrie byen i verden

(Saken fortsetter under)

SENTRUM: Bygget med det grønne taket er Hamburgs rådhus. Når du er i denne byen, er vannet aldri langt unna. Foto: Carl Martin Nordby

Vannveier

Vannet har alltid vært en viktig del av Hamburg. Til tross for at byen ligger omkring 10 mil fra kysten, har den én av verdens største havner. Elven Elben knytter byen til Nordsjøen, og elver fra nord og øst føres også inn i et omfattende system av kanaler. Byen kan angivelig skilte med mer enn 2300 broer, noe som er flere enn i «vannbyene» Amsterdam og Venezia, ifølge Hamburgs offisielle bynettsted.

Les også:  10 kanalbyer som ikke er Venezia

(Saken fortsetter under)
TEGLSTEIN: Vannet har alltid vært en viktig del av byen Hamburg. Det finnes et omfattende nettverk av kanaler, blant annet mellom gamle, røde teglsteinsbygninger som disse. Foto: Carl Martin Nordby

Turistbåten har fraktet oss bort fra sentrumskjernen, forbi elvebanker, parker og fasjonable hoteller, og under et stort antall broer. Ved enden av en blindvei, eller blindkanal, snur båten. Rundt oss ligger den ene villaen finere enn den andre, med båtplasser og hager ned til vannet.

– Dette er én av byens mest eksklusive adresser. Hit kommer du ikke like lett til fots, forteller guiden over høyttaleren.

Les også:  Broene du helst ikke vil krysse

Havnebyen

Med på båtturen er også en syrisk familie som for tiden bor i Sverige. De har funnet seg en plass utendørs.

– Det er fint her, sier Fadi Zakow og ser ut mot vannet.

Datteren Sandy Zakow (4) ser også fornøyd ut der hun sitter mellom pappaen og mamma Nada Mukktar.

Men kanalene er slett ikke bare noe for turister på bytur. En og annen kajakkpadler freser av gårde over Alster, elva som er demmet opp slik at den fungerer som en innsjø. Joggere, syklister og hundeluftere er blant dem som står for aktiviteten på land langs vannveiene.
Les også: Forvirrende mønstre du kan gå deg vill i

(Saken fortsetter under)

HAFENCITY: En ny bydel vokser fram i Hamburg. Den heter HafenCity og skal huse det nye konserthuset (i bakgrunnen). Foto: Carl Martin Nordby

Og som for å understreke byens tilknytning til det våte element, er en ny bydel i ferd med å ta form nede ved den gamle havna. Området har fått navnet HafenCity, og moderne leiligheter, kontorbygg og museer blander seg med gamle teglsteinsbygninger. Ikke helt ulikt utviklingen i Bjørvika i Oslo reises også her et musikalsk signalbygg. Etter flere forsinkelser og budsjettsprekker vil et flunkende nytt konserthus etter planen åpne dørene i 2015 – kanskje også det som en stor turistattraksjon.

HafenCity er nå en fremadstormende hip og trendy bydel, og konserthuset er åpent for publikum.

Les også:  Central Park gjenåpner «hemmelig skogholt» etter 80 år

Reise
Populært