Istedenfor snø og vinter

JORDAN: Oldtisbyen Petra ble kåret til ett av verdens sju nye underverker i 2007. Et spennende reisemål, ikke minst for opplevelseshungrige pensjonister. (FOTO: Annemor Larsen / VG / NTB scanpix)

Oldtidsruiner i Jordan, strandliv i Florida eller elefantsafari på Sri Lanka. Ekostiske reiser frister dem av oss som kan reise bort i januar.

Det er mye fint å si om norsk vinter, men mange vil være enige om to ting: Den er veldig kald og minst én måned for lang. Derfor velger de kuldeskye å reise bort når juleribba er fortært og sprengkulda setter inn.

Vi har bedt redaktør Bjørn Moholdt i magasinet Reiser og Ferie og Pia Zelow hos reisebutikken Nomaden om komme med sine beste tips til hvor man skal dra for å rømme fra den norske vinterkulda. Tipsene er beregnet for henholdsvis en barnefamilie, et sprekt pensjonistpar eller en vennegjeng i 20-årene med to uker til rådighet.

Les også: Denne brillen skal hjelpe mot jetlag

Reiseplanlegging:

  • Det første du må bestemme deg for, er om du skal reise med charter eller legge opp reisen selv. Charter er enklere, men ofte også dyrere. Fordelen med å legge opp reisen selv, er at du kommer akkurat dit du vil – og slipper å møte naboen ved bassengkanten.
  • Det er gode muligheter til å dra på chartertur til Florida, Thailand og Sri Lanka med de største charterselskapene. Apollo har turer til Jordan. Situasjonen i Midtøsten endrer seg raskt, så undersøk reiserådene til UD.
  • Skal du legge opp din egen tur, kan du søke etter billige flyreiser på www.kayak.com eller www.kelkoo.no . Tips om hotell og spisesteder finner du på www.tripadvisor.com
  • Husk at en del destinasjoner krever at du vaksinerer deg. Ta kontakt med vaksinekontoret i god tid. Hvis du reiser med barn under fire år, bør du være ekstra forsiktig i områder med malaria.

Asia for barnefamiliene

ORLANDO: I Florida kan du kombinere Disneyland og shopping, tipser Bjørn Moholt. Foto: Wikimedia
ORLANDO: I Florida kan du kombinere Disneyland og shopping, tipser Bjørn Moholt. Foto: Wikimedia

– Skal man ha sol og varme i januar, bør man komme seg et stykke av gårde. Middelhavet blir for kjølig. Jeg ville valgt Florida eller Thailand. Førstnevnte er supert hvis du vil kombinere opplevelser, som Disneyland og shopping, med sol og strand. Thailand har lenge være en favoritt blant barnefamilier, og med god grunn. Der finner du alt, sier Bjørn Moholdt.

Han anbefaler familien å skygge unna de mest utbygde områdene, som Phuket og Pattaya.

– Koh Samui, for eksempel, er en kjempefin øy. Derfra kan du dra videre til Koh Tao, som er enda roligere og har fantastiske snorkle- og dykkemuligheter og mange mindre økohoteller, sier han.

Også Pia Zelow hos Nomaden anbefaler barnefamiliene å vende nesa mot Asia.

– Veldig mange barnefamilier reiser til Thailand, men jeg vil slå et slag for Sri Lanka. Vi var der i februar i fjor med sønnen vår på tre år, og hadde en kjempeferie. Sri Lanka ble nylig kåret til neste års beste destinasjon av Lonely Planet, og det er lett å forstå hvorfor. Landet minner litt om Thailand før charterinnrykket. Det er hyggelige mennesker, lave priser, god mat og noen fantastiske, hvite sandstrender, forteller Zelow.

Hun mener Sri Lanka egner seg godt for barnefamilier fordi det er korte avstander, og fordi det er mye å gjøre for de minste.

– Du kan besøke templer, ta toget gjennom teplantasjer, dra på elefantsafari og hilse på skilpadder. Sri Lanka er trygt å reise til nå, og det er lurt å benytte muligheten før masseturismen kommer, sier hun.

Les også: Her er Asias beste strender

(Saken fortsetter under)

THAILAND: Koh Samui er ikke bare en fryd for øyet, her er mulighetene mange for alle. Foto: Colourbox.com
THAILAND: Koh Samui er ikke bare en fryd for øyet, her er mulighetene mange for alle. Foto: Colourbox.com

Oldtidsruiner og historie for pensjonistene

Pensjonisttilværelse er ikke lenger ensbetydende med å sitte inne og løse kryssord og dyppe sukkerbiter i kaffen. Bjørn Moholdt trekker fram Jordan som et flott reisemål for spreke pensjonister.

– Jordan har færre turister, mindre aggressive selgere og mer avslappet atmosfære enn for eksempel Egypt. Dessuten er ikke varmen så intens som for eksempel i Thailand, sier Moholdt.

Han anbefaler å få med seg ruinene av oldtisbyen Petra, som ble kåret til ett av verdens sju nye underverker i 2007.

– Området er spekket med historie, sier han.

JORDAN: Oldtidsbyen Petra, som hadde sin storhetstid fra ca. år 400 f.Kr. til ca. år 300 e.Kr., ble hogget rett ut av de rosatonede klippene. I dag strømmer turistene til byen som ble «gjenoppdaget» av omverdenen i 1812. Foto: Jesper Zacharias
JORDAN: Oldtidsbyen Petra, som hadde sin storhetstid fra ca. år 400 f.Kr. til ca. år 300 e.Kr., ble hogget rett ut av de rosatonede klippene. I dag strømmer turistene til byen som ble «gjenoppdaget» av omverdenen i 1812. Foto: Jesper Zacharias

Pia Zelow anbefaler Burma (Myanmar) som reisemål for pensjonister.

– Burma er årets store hit, både blant pensjonister og andre. Reisebøkene våre fra Burma har toppet salgslistene i hele år; for første gang på mange år er det ikke New York-bøkene som selger best. Burma-feberen startet høsten 2011, og nå i 2012 er det i ferd med å ta helt av. Landet har en veldig spesiell historie. Det er nå du må dra dit for å oppleve det før alle andre, sier hun.

Landet er inne i en pågående demokratiseringsprosess, og nobelprisvinner Aung San Suu Kyi har personlig oppfordret turister til å komme på besøk.

Zelow forteller at mange pensjonister velger pakketurer når de drar til Burma.

– Siden turisme er såpass nytt i Burma, kan det føles trygt å reise med en gruppe, sier hun.

Vietnam for vennegjengen

For vennegjengen i 20-årene som vil ha litt strand, litt fest og litt opplevelser, er mulighetene nesten uuttømmelige. Moholdt anbefaler dem å ta ta turen til Vietnam.

(Saken fortsetter under)

VIETNAM: Selv om flytrafikken i stor grad har tatt over markedet, er toget i Vietnam fortsatt et populært alternativ – særlig på kortere strekninger. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
VIETNAM: Selv om flytrafikken i stor grad har tatt over markedet, er toget i Vietnam fortsatt et populært alternativ – særlig på kortere strekninger. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Les også: Dette irriterer oss mest på ferie med venner og familie

– Vietnam har en spennende historie, og en reise dit kan på mange måter være en slags dannelsereise. Du lærer mye om Vietnam-krigen bare ved å reise rundt i landet, sier Moholdt.

Han anbefaler togturen mellom storbyene Saigon og Hanoi. Det er lett å ta avstikkere til mindre byer som Hoi An og Hue, eller til de fine strendene.

INDIA: – Goa i India er ikke akkurat uoppdaget, men hvis du trekker sørover, slipper du de største turistmassene, tipser Pia Zelow fra reisebutikken Nomaden. Foto: Stig Tronvold / NN / Samfoto / NTB scanpix
INDIA: – Goa i India er ikke akkurat uoppdaget, men hvis du trekker sørover, slipper du de største turistmassene, tipser Pia Zelow fra reisebutikken Nomaden. Foto: Stig Tronvold / NN / Samfoto / NTB scanpix

– Det finnes også noen øygrupper der man kan være nesten helt alene. Phu Quoc, for eksempel, ved grensen til Kambodsja. Der kan du leie scooter og dra på oppdagelsesferd. Har du mer tid, er veien kort til Kambodsja og tempelet Angkor Wat, sier Moholdt.

Pia Zelow trekker fram India og Brasil som gode reisemål for unge mennesker.

– Begge stedene er lettreiste og har litt av alt. I India ville jeg valgt Goa. Det er ikke akkurat uoppdaget, men hvis du trekker sørover, slipper du de største turistmassene. Skulle jeg dratt til Brasil, ville jeg valgt Bahia, sier hun.

Zelow anbefaler unge mennesker på tur å kun bestille flyreise på forhånd.

– De siste årene har det vært en trend at unge som drar på backpackertur, planlegger og booker alt på forhånd. Det synes jeg er dumt. Det tar bort spontaniteten og gjør reisen mye mindre lærerik. Litt av greia med å reise er jo å ta ting som de kommer og se at man kan klare seg på egen hånd, sier hun.

Les også:

Aldersgrense på reiseforsikring

Ny undersøkelse: Dette vil nordmenn gjøre som pensjonister

Personvernpolicy