Nord-Norge hylles av internasjonal presse

Nordlyset er det virkelig store trekkplasteret når flere internasjonale magasiner og tidsskrifter anbefaler forskjellige steder i Nord-Norge som definitive reisemål i 2013. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix
Nordlyset er det virkelig store trekkplasteret når flere internasjonale magasiner og tidsskrifter anbefaler forskjellige steder i Nord-Norge som definitive reisemål i 2013. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix

Vår nordligste landsdel er i vinden som aldri før. Ikke mindre enn tre store internasjonale publikasjoner har satt reisemål i Norges tre nordligste fylker på listen over anbefalte reisemål i 2013.

Vælkommen til Alta, vælkommen te Bodø, vælkommen til Tromse. Welcome! Willkommen! Benvenuto! Bienvenu! Bienvenido!

Språkferdighetene til turoperatører, hotellansatte, reiselivsagenter og andre som befatter seg med turisme i Nord-Norge kan komme til å bli satt oftere på prøve i vinter, om alle anbefalingene av våre nordligste deler av landet i internasjonale magasiner og tidsskrifter slår an.

- Jeg blir veldig glad

Det verdenskjente tidsskriftet National Geographic (NG) har i en fersk kåring over beste reisemål i 2013 satt Nordlands største by Bodø opp på listen over 20 steder man burde besøke i 2013.

Hva er Bodø og området rundt ifølge National Geographic? Jo, det er Norges inngangsport til Arktis. Det er nordlys og midnattssol. Det er verdens vakreste sjøreise med Hurtigruten. Det er spisse fjell, Saltstraumen, stillhet og ro i sjelen.

- Når man flyr inn over Bodø ser man tusenvis av øyer, isbreer og fjell som omkranser hovedstaden i Nordland, skriver forfatteren.

Reiselivsnæringa i Bodø jubler naturligvis for omtalen.

- Jeg blir veldig glad og jeg skjønner National Geographic veldig godt. Bodø er porten inn til Nordland, som jo er det vakreste fylket vi har i landet, sier Arne Trengereid i Nordnorsk reiseliv til NRK.no.

Les også: Vi drar på utenlandsferier som aldri før

Gjør dine venner sjalu

Også den amerikanske nyhetskanalen CNN hyller Nord-Norge som reisemål. I sin anbefalingsliste for 2013, som inneholder ett reisemål for hver måned, mener de Tromsø og Kirkenes er stedet å være i januar måned.

«12 måneder, 12 reiser, 12 måter å gjøre dine venner sjalu», reklamerer CNN. I tillegg til Tromsø og Kirkenes mener CNN Alta og Svalbard er perfekte steder for å få krysset det for utlendinger myteomspunnede nordlyset av listen over ting å få med seg.

- Hvis snøskuterkjøring og hundekjøring under glitrende grønne tepper av solpartikler som kolliderer med atmosfæriske gasser ikke er på din «bucket list», så trenger du bare bedre hansker, skriver forfatteren av artiklen.

CNN har til og med slengt inn ordtaket svært mange nordmenn, kanskje spesielt i Nord-Norge, får inn med morsmelka.

«Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær.» Så om du ikke viste det, vet du det nå, takket være CNN.

Les også: Unikt fotoalbum fra Terbovens reise i nord

Lokker med nordlys og reinsdyr

Men hyllesten av Nord-Norge var ikke over. Neida. Det amerikanske forretnings- og finanstidsskriftet Forbes har sannsynligvis mange av USAs rike og mektige som lesere.

I sin anbefaling over de fem beste stedene i verden å gå på langrenn har magasinet satt opp Norge og Finnmarksvidda på plass nummer én.

Også her er nordlyset det ultimate målet.

- Det enorme fjellplatået «Finnsmarkvidda» (sic) gir et perfekt utsiktspunkt for nordlys-titting om høsten og vinteren; pluss, furuskogen i området er befolket med ekte, levende reinsdyr, skriver Forbes forlokkende.

Magasinet anbefaler en overnatting i Alta som utgangspunkt for en skitur til Karasjok eller ruten gjennom Stabbursdalen nasjonalpark. Om det blir litt for arktisk for din smak anbefaler Forbes en alternativ rute.

Skiløypene i Nordmarka utenfor Oslo.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden