Fred kan gi turisme

De majestetiske Bulingan-fallene i Basilan, et av de uoppdagede turistmålene i det muslimske Mindanao. Foto: Kara Santos (IPS)
De majestetiske Bulingan-fallene i Basilan, et av de uoppdagede turistmålene i det muslimske Mindanao. Foto: Kara Santos (IPS)

Spennende ny destinasjon åpner seg på Filippinene.

MINDANAO, FILIPPINENE: Internasjonale reisende kan snart glede seg over naturskjønne omgivelser og rik kulturarv i muslimske Mindanao, den sørligste øygruppa på Filippinene. Og det uten fare for å havne i kryssilden i den regionale konflikten som har herjet området, melder IPS.

Et fire tiår langt muslimsk opprør, som har tatt livet av og såret anslagsvis 120.000 mennesker og hindret utviklingen i store deler av Mindanao, kan nærme seg slutten.

En milepæl nylig var inngåelsen av en formell fredsavtale 15. oktober, mellom den filippinske regjeringen og Moro islamske frigjøringsfront (MILF). Den er ventet å gjøre endelig slutt på uroen i de hovedsaklig muslimske provinsene Mindanao og åpne den fattige regionen for turisme.

Les også: Åpner Inka-skatt for turister

Flott natur

Siden Moro-opprøret brøt ut på 70-tallet har enkelte områder på Mindanao vært forbudt for besøkende på grunn av «den høye terrortrusselen» og pågående sammenstøt mellom militæret og opprørsgrupper.

Alt dette er ventet å endre seg de kommende åra.

Den autonome regionen i det muslimske Mindanao har vakre, hvite strender, flotte fosser og majestetiske innsjøer.

Tilhengere av fredsavtalen sier at inntektene fra turisme kan løfte tusener ut av fattigdom.

Ifølge fredsavtalen skal MILF, landets største separatistgruppe, gi opp sin kamp for en uavhengig muslimsk stat til fordel for større grad av selvstyre. Den tar også sikte på opprettelsen av en ny autonom politisk enhet kalt Bangsamoro for å erstatte den autonome regionen muslimsk Mindanao (ARMM) som ble dannet i 1989.

Reisende som har besøkt øyprovinsene Basilan, Sulu og Tawi-Tawi sier at mange av de attraktive destinasjonene i området har gått under de fleste turisters radar.

Les også: Juleshopping - gjør et østeuropeisk kupp

Dårlig rykte

– Disse provinsene kan stolt skilte med noen av de reneste strendene, frodige marinereservater og dykkesteder, samt fortryllende fosser og stryk. De er nærmest uoppdaget på grunn av faren som har vært, sier redaktøren for den ledende kartprodusenten i landet, Bernard Supetran, til IPS.

– Disse provinsene er også rike på fargerike innfødte kulturer og levesett som har blitt bevart (de siste fire tiårene), legger han til.

Les også: Tog-kirkegården

Interessenter fra de fem provinsene i ARMM møttes september i fjor for å diskutere et veikart for turisme med håp om at freden vil føre til investeringer i ulike sektorer som transport, hotell og restauranter.

I en region der 70 prosent av arbeiderne tjener kun 2,40 dollar per dag fra jordbruk og fiske, kan turismen bidra til å løfte tusener ut av fattigdom.

Likevel gjenstår det en stor jobb med å bli kvitt ryktet som arnested for vold.


View Larger Map

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden