Maks markedsuttelling

HISTORISK: Leadenhall Market har røtter tilbake til 1300-tallet. Her øver Monooka's Caravan inn juleformen med østlige East End-toner. (FOTO: Fredrik Solstad)

Glem Camden og Portobello – London lokker med markeder i fleng. Noen lar seg lett kombinere.

Reisefakta

  • Kampen om overnattingsplassene kan bli desto hardere opp mot jul. Travelodge- og Premier Inn-kjedene tilbyr rimelige løsninger i City-området
  • Nettguider: visitlondon.com (offisiell), londononline.co.uk (kommersiell), londonguiden.no (norsk).

Sentralt i øst

  • Brick Lane: Brick Lane/Cheshire St/Slater St, E1 (Liverpool St stasjon)
  • Leadenhall Market: Whittington Ave, EC3 (Bank/Monument)
  • Petticoat Lane: Middlesex St/Wentworth St, E1 (Liverpool St/Aldgate)
  • Spitalfields Market: Commercial St, E1 (Liverpool St)
  • Mer informasjon på londonmarkets.co.uk

LONDON, ENGLAND: Skyskrapere strutter på alle kanter. City-gutta halser til og fra med slipset på snei. Men inne i Leadenhall-arkaden, med røtter tilbake til 1300-tallet, hersker reneste julefreden.

Velkommen til et av Londons eldste markeder. Her kan du sjekke sengetøy i kasjmir i Rachel Josephs design, lytte til rumenske folketoner ved bandet Monooka's Caravan – eller gjøre som forsikringskollegene Jeremy Evans og Niraj Perera foreslår: Ta deg en lunsjpint mens du kontemplerer neste gaveinnkjøp.

– Pass nå på å kjøpe noe til deg selv også, formaner Jeremy.

Han gliser og stikker hendene dypt i elegante bukselommer.

– Du vet, det finnes ikke noe bedre sted for dresser og skjorter.

Østkantfolk

Britenes hovedstad har mer på markedskartet enn klassikerne Camden og Portobello. Det sentrale Øst-London, for eksempel, rommer muligheter i fleng: Brick Lane, Petticoat Lane, Old Spitalfields – og altså det småsnobbete Leadenhall. Pakk et par gode sko, eventuelt allier deg med en blid drosjekusk – og samtlige markeder er overkommelige i løpet av en ettermiddag.

Når sulten tynger, frister Petticoat-kvarteret med noe for enhver gane: kurdisk, kinesisk, japansk, jamaicansk. En annen Jeremy, etternavn Edwards, har fått seg en porsjon av biffgryta slik hans karibiske forfedre laget den.

– Jeg drar hit minst to ganger i uka, røper den unge universitetslæreren.

– Det er et fantastisk, multietnisk og utrolig sentralt strøk. Dette er det nærmeste jeg kommer hjemmelagd mat, gomler Edwards fornøyd, før han hiver seg på sykkelen og forsvinner ned Middlesex Street.

Les også: Spis naken på London-restaurant

Energisk variert

Ifølge Zoe Craig, kulturredaktør for bloggen Londonist, tjener markedene en viktig samfunnsfunksjon i vår strømlinjeformede tid.

– Hvis du vil motvirke den økende handlegate-homogeniseringen, er et besøk et must, hevder hun.

– Og det er sånn du fanger opp variasjonen og energien på metropolens shoppingscene, enten du er på jakt etter designerklær og -tilbehør, unike antikviteter eller ferske, lokalproduserte kjøkkeningredienser.

Craig anbefaler i særlig grad Spitalfields – og Borough sør for Themsen. Motestudentene Shaazia Adam og Maria Moiseeva, som har bevilget seg en kafferast utenfor førstnevnte, er ikke uenig.

– Her finner du vintage-greiene samt de nye, fremadstormende formgiverne, sier sørafrikanske Shaazia.

– Fredager er best – da kan du gjøre varp på CD-er og bøker, legger russiske Maria til på kjennervis.

Les også: På filmsafari i England

Varmt og tørt

En fordel med Spitalfields-kjernen er at den, i likhet med Leadenhall, er overbygd. Dermed ødelegger ikke ruskeværet som gjerne seiler opp i øyriket senhøstes, for mye av moroa.

Skjønt, kunstneren Kay Rocka stiller for sikkerhets skyld med både lue og hette innendørs for å pushe sitt organiske T-skjortekonsept. Han mener businessen hans er illustrasjon så fin som noen på at de tradisjonsrike London-markedene har livets rett i 2012.

– Før satset vi på online-butikk, forteller han under ikonet av gitarguden Jimi.– Nå er vi kommet hit og til Broadway Market i Hackney. I løpet av 48 timer ute blant folk solgte vi mer enn vi gjorde på over to år via nettet.

Les også:

– Reiseliv er ikke bare turisme

Hit vil vi på norgesferie

Verdens beste og verste flyselskaper er kåret

Personvernpolicy