Advarer nordmenn i Bangkok

Opprørspoliti holder vakt ved regjeringshuset før demonstrasjonene som er ventet denne helgen i Bangkok. Foto: Scanpix/Reuters.
Opprørspoliti holder vakt ved regjeringshuset før demonstrasjonene som er ventet denne helgen i Bangkok. Foto: Scanpix/Reuters.

Myndighetene i Thailand venter at tusener vil ta til gatene i helgen. UD ber nordmenn unngå visse områder i den thailandske hovedstaden.

Thailandske myndigheter besluttet 22. november å innføre unntaksbestemmelser for bydelene Dusit, Phra Nakhon og Pomprap Sattruphai i vestlige deler av Bangkok sentrum (rett øst for Chao Praya-elven).

Disse varer til og med 30. november og er forårsaket av en varslet politisk demonstrasjon mot regjeringen ved Royal Plaza (Dusit Palace Plaza) lørdag 24. november.

I praksis innebærer dette blant annet at politiet får utvidede fullmakter og militære styrker kan beordres til å bidra til å opprettholde lov og orden.

«Norske borgere i Bangkok oppfordres til å unngå å ferdes i det aktuelle området mens demonstrasjonen pågår, og ellers holde seg orientert om situasjonen og etterkomme anvisninger fra lokale myndigheter», heter det i en pressemelding fra ambassaden.

Les også: Opprørere sprengte tog sør i Thailand

Venter at det varer i ni dager

Bangkok har vært åsted for flere tilfeller av voldelig politisk uro de siste årene.

Politiet venter at titusener av mennesker vil ta del i lørdagens demonstrasjon på Royal Plaza. Demonstrasjonen organiseres av den royalistiske gruppen Pitak Siam, som er motstandere av statsminister Yingluck Shinawatras regjering, melder AFP.

Unntaksbestemmelsene blir innført i de tre nevnte bydelene i ni dager, i det historiske sentrum av byen.

Etterretningsinformasjon tyder på at demonstrantene tar sikte på å «kaste den valgte regjeringen og demokratisk styre (…) og er klare til å bruke vold (...) og true offentlig eiendom og liv», sa Yingluck i en tv-sendt tale.

- Regjeringen må beskytte det demokratiske systemet under det konstitusjonelle monarkiet. Under disse omstendighetene er ikke vanlige sikkerhetsprosedyrer tilstrekkelig, sa statsministeren ifølge AFP.

Sikkerhetsloven lar regjeringen hindre bruken av visse ruter og fremkomstmidler, innføre portforbud, forby folkeansamlinger, gjennomføre ransakinger og sensurere media.

Les også: Hatsang rammer ferieparadis

Setter inn 17.000 politifolk

Nærmere 17.000 politifolk vil bli satt inn før demonstrasjonen, ifølge myndighetene. Det blir den første større gatedemonstrasjonen mot Yinglucks 16 måneder lange styre.

Det politisk turbulente Thailand har vært rystet av en rekke tidvis voldelige rivaliserende gateopptøyer de siste årene, selv om en ustabil ro har hersket etter valget i 2011.

To måneder med masseprotester fra opposisjonen i 2010, «Rødskjorter», tilhengere av den styrtede statsministeren Thaksin Shinawatra, utløste en reaksjon fra det militære. Nærmere 90 mennesker døde og 1900 ble såret. Sittende statsminister Yingluck er Thaksins søster.

Personvernpolicy