Dette har du krav på om flyselskapet går konkurs

- BRUK KREDITTKORT: Har du betalt for reisen med kredittkort, kan du kreve pengene igjen om flyselskapet går konkurs. Foto: NTB scanpix
- BRUK KREDITTKORT: Har du betalt for reisen med kredittkort, kan du kreve pengene igjen om flyselskapet går konkurs. Foto: NTB scanpix

Du står sterkest om du har betalt flyreisen med kredittkort.

Mandag formiddag avgjøres SAS' skjebne. Hvis partene ikke kommer til enighet kan flyselskapet slås konkurs.

Hvilke rettigheter har du som forbruker da? Det kommer an på hvordan du har betalt for billetten, opplyser Forbrukerrådet i en melding på sine nettsider.

- Har du betalt med et kredittkort som Mastercard, American Express eller Diners, kan du kreve pengene tilbake av kortselskapet. I noen tilfeller har vi sett at for eksempel VISA også refunderer penger til kunder som har betalt med debetkort. Å betale med debetkort vil si at pengene trekkes fra kontoen når du kjøper billetten, sier direktør for forbrukerservice, Ingeborg Flønes, i Forbrukerrådet.

Når du betaler med kredittkort gir finansavtaleloven § 54 b deg trygghet. Den som har gitt deg kreditt, som oftest banken, blir nemlig ansvarlig hvis selgeren av en vare eller tjeneste går konkurs og du har et berettiget krav mot selgeren.

Har du betalt for flyreisen direkte til flyselskapet kan du også kreve penger av konkursboet, forklarer Flønes.

- Køen blir imidlertid lang, og selskapene som har de største kravene vil komme først i køen. Har du en flybillett til noen hundre kroner, havner du bakerst, og trolig vil det være lite å hente for deg, sier hun.

Les også: - Nå må du støtte SAS

Egne regler for pakkereise

Har du kjøpt en pakkereise, har du en ekstra trygghet i Reisegarantifondet. En pakkereise vil si at du har har kjøpt minst to av disse elementene: transport, losji og annen turisttjeneste. Turen må vare i mer enn 24 timer, og være solgt samlet.

- Da er du sikret hjemreise, og pengene er uansett ikke tapt. Denne ordninger gjelder også hvis du bare har kjøpt flyreise, men reiser med et fly som for øvrig er chartret, sier Flønes.

Les også: Pakkereise eller bestille separat?

- Kan få returnere med annet selskap

Hvis du er ut på reise og selskapet du skulle reist hjem med går konkurs, kan du være heldig å få returnere med et annet selskap.

- Hvis du er strandet et sted på kloden, og skulle reist hjem med et selskap som går konkurs, vil du trolig kunne returnere med et selskap de samarbeider med - sjekk nettsidene deres. Dette er eventuelt en service, og ikke en rettighet du har etter loven, sier direktør for forbrukerservice, Ingeborg Flønes, i Forbrukerrådet.

Les også: Det kan lønne seg å booke hotellrommet direkte fra hotellet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden